Yksityiset Uotilan koulutie ja Sahamäentie kunnalle? Aloite pyytää selvittämään lakipykälän suomaa mahdollisuutta

Uotilan koulu sijaitsee Uotilan koulutien varressa. Kunnan halutaan nyt selvittävän, voisiko yksityistie olla sittenkin kunnan. Riikka Laine

Riikka Laine

Arto Häggin (kok.) ja usean muun valtuutetun allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa pyydetään nyt Nurmijärven kuntaa selvittämään onko kunnassa mahdollista käyttää kunnan oikeutta yksityiseen tieoikeuteen.

Aloitteessa esitetään, että mikäli tämä on mahdollista, kunnan tulisi selvittää yhteistyössä esim. Uotilan koulutien ja Sahamäentien tiekuntien kanssa, olisiko kyseisten yksityisteiden luovuttaminen molempien osapuolien kannalta tavoiteltavaa.

Valtuusto on aiemmin todennut, että kunnalla ei ole lainmukaisia edellytyksiä lunastaa aiemmin hoitosopimusjärjestelmän piirissä olleita yksityisteiden tiealueita.

Aloitteessa todetaan, että edelleen on tuotu julki, että kiinteistöjen omistajien ja kunnan välillä tehtävät vapaaehtoiset kiinteistökaupat olisi teoreettinen vaihtoehto, jolla kunta voisi saada omistukseensa ko. tiealueet, mutta vapauttaakseen tiekunnan osakkaat yksityistielain mukaisista velvoitteista, tulisi kunnan ostaa itselleen kaikki kiinteistöt, joilla on rasiteoikeus tiehen.

– Yksityisteiden avustusjärjestelmän käsittelyssä ja sitä koskevassa hankesuunnitelmassa ei ole kuitenkaan käsitelty maankäyttö- ja rakennuslain 92. pykälän antamaa ”kunnan oikeutta yksityisen tien alueeseen”.

– Laissa todetaan, että jos yleiskaava-alueella yksityistielain mukainen yksityistie tai tie, jonka maanomistaja on yhdyskuntarakentamisen yhteydessä varannut tiealueeksi, sijaitsee sellaisella alueella, joka kaavan mukaan on tarkoitettu liikenneväyläksi, kunnalla on oikeus korvauksetta panna kuntoon tiealue siihen kuuluvine ojineen ja asettaa siihen johtoja sekä luovuttaa se yleiseen liikenteeseen, aloitteessa todetaan.

Hägg nostaa aloitteessaan Uotilan koulutien ja Sahamäentien esimerkeiksi, joissa voisi olla järkevää ja perusteltua soveltaa kyseistä maankäyttö- ja rakennuslain pykälää.

– Näillä molemmilla yksityisteillä on selkeä läpiajofunktio ja niiden varrelle on yleiskaavassa osoitettu julkisten palvelujen ja hallinnon alueita (koulu ja ammattioppilaitos).

– Aloitteen tavoitteena ei ole merkittävissä määrin ottaa yleiseen käyttöön yksityisteitä, vaan mahdollistaa se tiettyjen erityisen perusteltujen yleiskaavojen alueella sijaitsevien yksityisteiden kohdalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut