Kuntavaalit: Valtaosa Nurmijärven valtuutetuista haluaa jatkokaudelle – seitsemän ei asetu enää ehdolle, kolme harkitsee

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven nykyisistä kunnanvaltuutetuista valtaosa on ehdolla myös kevään kuntavaaleissa.

51 nykyvaltuutetusta vain seitsemän ei varmuudella aio asettua enää ehdolle. Kolme valtuutettua pohtii vielä ehdokkuuttaan.

Tieto selviää Nurmijärven Uutisten kyselystä ja puolueiden julkistamista kuntavaaliehdokaslistoista.

Kokoomuksen 15 hengen valtuustoryhmästä 12 aikoo asettua ehdolle kuntavaaleissa. Sen sijaan kaksi valtuutettua, Kaisa Helminen ja Pasi Miettinen, eivät hae enää jatkokaudelle. Tarleena Takalo-Eskola puolestaan harkitsee vielä ehdokkuuttaan.

Helminen sai viime vaaleissa 104 ääntä, Miettinen 88.

– Työt ovat vieneet mennessään, eikä luonto anna periksi lähteä mukaan puolivaloilla. Ehkä joku päivä taas, Miettinen perustelee ratkaisuaan.

Jossain kohtaa on jostain luovuttava, jotta elämään mahtuu paremmin muita tärkeitä asioita.

Tarja Salonen

Miettinen nousi varavaltuutetun paikalta valtuutetuksi keväällä 2018, kun kunnanjohtajaksi valittu Outi Mäkelä erosi luottamustehtävistään.

Kokoomus onkin tulevissa kuntavaaleissa osin uuden edessä, sillä puolueen ja koko Nurmijärven kuntavaalien 2017 ääniharava Mäkelä ei ole enää ehdolla. Viime kuntavaaleissa Mäkelä kahmi 1304 ääntä. Hänen äänimääränsä oli yli tuplasti suurempi kuin toiseksi eniten ääniä saaneen keskustan Matti Vanhasen (642 ääntä).

Keskustan 11 hengen valtuustoryhmästä yhdeksän asettuu kuntavaaleissa ehdolle. Pois jäävät kunnanhallituksessakin istuvat Tarja Salonen ja Juha Hyvämäki. Hyvämäki sai viime vaaleissa 188, Salonen puolestaan 119 ääntä.

Salonen perustelee ratkaisuaan muun muassa oman työn ja luottamustyön yhteensovittamisen haasteilla.

– Luottamustehtävästä on vuosien varrella tullut kuin toinen työ: ajankäytöllisesti vaativan työn lisäksi aikaa ei enää oikeastaan mihinkään muuhun ole.

– Koen niin, että jossain kohtaa on jo jostain luovuttava, jotta elämään mahtuu paremmin muita tärkeitä asioita. Itselläni tämä tarkoittaa sitä, että nyt on ihan viimeiset hetket vapauttaa aikaa ikääntyvien vanhempieni auttamiseen ennen kuin on liian myöhäistä. Samoin on aika katsoa omaa henkilökohtaista elämää, ja kun tilanne alkaa näyttää siltä, että luottamushenkilötyö vei täysin mennessään ja vapaa-aikaa ei enää juuri ole, niin päätös oli aika selvä, kertoo kolme kautta luottamushenkilönä toiminut Salonen.

Viime kuntavaaleissa keskustalaisista neljänneksi eniten ääniä saanut Hyvämäki ei halua perustella ratkaisuaan sen tarkemmin, vaan kertoo päätöksen olevan täysin hänen omansa.

– Valtuustokautta on vielä muutama toimelias kuukausi jäljellä, mutta haluan tässä yhteydessä esittää kiitokseni taitaville viranhaltijoillemme ja luottamushenkilöille, joiden kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen. Kiitokset myös äänestäjilleni, Hyvämäki toteaa.

SDP:n yhdeksän hengen valtuustoryhmästä kaikki muut asettuvat ehdolle, mutta Sanna Viljakainen ja Aulikki Markkanen kertovat pohtivansa yhä asiaa.

Vihreiden seitsemän hengen valtuustoryhmästä vain Jonna Heinonen ei aio asettua enää ehdolle kuntavaaleissa. Heinonen sai viime kuntavaaleissa 204 ääntä ja oli puolueensa kolmanneksi suosituin ehdokas Nurmijärvellä.

Myös vihreät on siinä mielessä uuden edessä, että viime vaaleissa valtuustoon nousseet Hanna Kinnunen ja Venla Tiilikainen jättivät kuntapolitiikan kesken kuluvan kauden. Myös varavaltuutetun paikalta valtuutetuksi noussut Henna Siven erosi luottamustehtävistään jo aiemmin.

Perussuomalaisten neljästä valtuutetusta kaikki ovat ehdolla kevään kuntavaaleissa.

Sen sijaan perussuomalaisista kuluvalla valtuustokaudella eronneet ja oman SMP-ryhmän perustaneet Tero Arteli ja Kimmo Kakko eivät asetu enää ehdolle. Kakko sai viime vaaleissa 203 ja Arteli 109 ääntä.

– Luottamustoimet täytyy hoitaa kunnolla ajan kanssa, jokainen valittu on sen velkaa äänestäjilleen ja koko kunnalle. Tällä hetkelllä aikani ei kuitenkaan riitä kaikkeen, ja minun on priorisoitava asioita, myös oman itseni kannalta. Seuraavat neljä vuotta keskityn perheeseen, työhön ja muutamaan harrastukseen. Elän niitä vuosia, joita on elettävä nyt, niitä ei saa takaisin, Kakko perustelee ratkaisuaan.

Arteli puolestaan perustelee poisjääntiään terveydentilallaan ja Kakon tapaan pitkällä, yli 12 vuoden mukanaololla kunnallispolitiikassa.

Vasemmistoliiton kaksi valtuutettua ja kristillisten yksi valtuutettu hakevat kaikki jatkoa kuntavaaleissa.

Kuntavaalien aikataulu

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 9. maaliskuuta ennen kello 16.

Keskusvaalilautakunta vahvistaa ehdokasasettelun 18. maaliskuuta.

Ennakkoäänestys kotimaassa: 7.–13. huhtikuuta.

Nurmijärvellä ennakkoäänestyspaikkoja ovat Heikkarin palvelutalo Kirkonkylässä, Artturi-sali ensisijaisena vaihtoehtona Rajamäellä ja toissijaisena vaihtoehtona Työtehoseuran tilat Rajamäellä sekä Tello-sali (Klaukkalan kirjaston alakerta) ja Monikko-sali Klaukkalassa.

Vaalipäivä 18. huhtikuuta.

Tulosten vahvistaminen 21. huhtikuuta.

Valtuustot aloittavat työnsä 1. kesäkuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut