Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apteekkariliitto haluaa lyhentää uusiin apteekkeihin liittyviä valitusaikoja – Espoossa uuden apteekin avaaminen vei kuusi vuotta

Apteekkariliitto haluaa lyhentää valitusaikoja, jotka koskevat uusien apteekkien perustamista. Liitto toivoo, että hallitus antaisi pitkään valmistellut lääkelain muutosehdotukset eduskunnalle heti kevätistuntokauden aluksi.

Hallitus on valmistellut lääkelakiin uudistuksia, joilla apteekkarivaihdoksia sujuvoitettaisiin ja nopeutettaisiin ja uusiin apteekkilupiin liittyviä valitusprosesseja lyhennettäisiin.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on perustanut viime vuosina kolmisenkymmentä uutta apteekkia, joista vasta osa on avattu lupiin liittyvien valitusten takia. Tuoreimpia esimerkkejä on Yliopiston Apteekin sivuapteekin perustaminen kauppakeskus Isoon Omenaan Espoossa.

Espoolaisen apteekkarin valitukset pitkittivät vuosia Yliopiston Apteekin avaamista Isossa Omenassa. Lopulta Yliopiston Apteekki sai avattua ensimmäisen espoolaisen toimipisteensä viime lokakuussa. Hakemuksen jättämisestä oli kulunut kuusi vuotta.

– Uusien apteekkien perustamiseen liittyvät valitusprosessit kestävät nyt liian kauan, jonka vuoksi uusien apteekkien avaaminen viivästyy tarpeettomasti. Kannatamme vahvasti lääkelakiin kaavailtua muutosta, jolla valitusprosesseja lyhennetään, sanoo tiedotteessa Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Risto Kanerva.

Lue lisää: Espoo saa ensi viikolla uuden apteekin – hakemus jätettiin kuusi vuotta sitten

Lääkelain muutoksilla on Kanervan mukaan sikälikin kiire, että verkkoasiointi apteekkien kanssa lisääntyy nyt kovaa vauhtia ja lääkelakiin kaavailluissa muutoksissa on myös apteekkien digitalisaatiota edistäviä uudistuksia. Suomessa on nyt jo liki 150 verkkoapteekkia.

Apteekkariliitto kannustaa hallitusta myös käynnistämään apteekkitalouden uudistamisen mahdollisimman pian. Oman ehdotuksena liitto julkaisi viime kesänä. Malli laskisi reseptilääkkeiden hintoja keskimäärin 4,3 prosenttia, kalleimpien jopa liki 9 prosenttia.

– Apteekkitalouden uudistaminen sisältyy hallitusohjelmassa mainittuun lääkeasioiden tiekarttaan, eli lääkeasioiden uudistamiseen. Jos tahtoa on, tällä hallituskaudella ehditään vielä toteuttaa uudistus, joka laskee lääkkeiden hintoja, taittaa Kelan lääkekorvauskustannusten kasvun sekä pienentää apteekkien välisiä tuloeroja, Kanerva toteaa.

Lue lisää: Kauppakeskus Isoon Omenaan tulossa toinen apteekki – Yliopiston Apteekki sai ensimmäisen toimipisteensä Espooseen

Lue lisää: Espoolainen apteekkari teki valituksen – Yliopiston Apteekin avaaminen Isossa Omenassa viivästyy sen vuoksi