Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKV: Iso hintakartelli paljastui Suomessa – yhteensä noin 22 miljoonan maksuja esitetään kuudelle alan yritykselle ja liitolle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määrää yhteensä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksut kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Suomen Isännöintiliitto ry:lle. KKV:n mukaan kyseiset yritykset ja Isännöintiliitto sopivat vuosina 2014–2017 keskenään isännöintipalvelujen hinnoista ja pyrkivät korottamaan valtakunnallisesti isännöintitoimialan hintatasoa.

Isännöintialan hintakartellissa olivat KKV:n mukaan Isännöintiliiton lisäksi mukana seuraavat alan yritykset (Isännöintiliiton seuraamusmaksu on 73 106 euroa):

Realia Services Oy (ent. Realia Isännöinti Oy), Realia Group Oy ja Realia Holding Oy, seuraamusmaksu 13 887 627 euroa.

Nykyisin Realia-konserniin kuuluva Arenna Oy (ent. Colliers Isännöinti Finland Oy ja Ovenia Isännöinti Oy), Arennan seuraamusmaksu on yli 4,5 miljoonaa euroa.

Oulun kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy (Isännöintipalveluita tarjotaan alueellisten Kiinteistö-Tahkola -nimisten yritysten kautta), seuraamusmaksu 1 693 950 euroa.

REIM Group Oy Ltd ja REIM Hämeenlinna Oy, seuraamusmaksu 1 300 285 euroa.

Isännöinti Ilkka Saarinen Oy, seuraamusmaksu on 220 371 euroa.

OP Koti Kainuu Oy (entinen OP Kiinteistökeskus Kainuu Oy), seuraamusmaksu on 302 075 euroa.

KKV:n selvitysten mukaan Isännöintiliitto ja sen hallitukseen kuuluneet yritykset sopivat vuonna 2014 isännöintipalvelujen hinnoittelun yhdenmukaistamisesta ja hinnankorotuksista, kerrotaan KKV:n tiedotteessa. Lisäksi sovittiin, että lakiuudistusten myötä isännöintiyrityksille tulevat uudet tehtävät veloitetaan asiakkailta isännöintisopimusten ulkopuolisina lisäpalveluina. Keskusteluja hintojen korottamisesta ja yhdenmukaistamisesta käytiin pääosin hallituksen kokouksissa ja seminaareissa.

Hintojen korottamisesta ja hinnoittelun yhtenäistämisestä viestittiin KKV:n tiedotteen mukaan jäsenyrityksille ja koko isännöintialalle aktiivisesti vuosina 2014–2017. Hintasuosituksia annettiin esimerkiksi tiedottein, tapahtumissa ja Isännöintiliiton verkkosivuilla. Tavoite erikseen veloitettavien lisäpalveluiden osuuden kasvattamisesta isännöintialan hinnoittelussa kirjattiin myös Isännöintiliiton strategiaan.

Viime vuosikymmenten suurimpia hintakartellipaljastuksia Suomessa on ollut niin sanottu asfarttikartelli. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan Suomessa toimi vuosina 1994–2002 valtakunnallinen asfalttikartelli, johon osallistuivat kaikki alan suurimmat toimijat. Kartelliin osallistuneet yhtiöt määrättiin KHO:n päätöksessä maksamaan seuraamusmaksuja yhteensä 82,55 miljoonaa euroa.

KHO:n syksyllä 2009 antamalla päätöksellä ratkaistiin valitukset, jotka Kilpailuvirasto ja kuusi asfalttiyhtiötä olivat tehneet markkinaoikeuden vuonna 2007 antamasta asfalttikartelliin liittyvästä päätöksestä. Markkinaoikeus määräsi vuonna 2007 asfalttikartelliyrityksille yhteensä 19,4 miljoonan euron sakot.

Vuonna 2009 markkinaoikeus päätti, että metsäyhtiöt Metsäliitto Osuuskunta, Stora Enso Oyj ja UPM-Kymmene Oyj syyllistyivät vuosina 1997–2004 valtakunnalliseen kiellettyyn hintayhteistyöhön ja tietojenvaihtoon raakapuun hankinnassa. Seuraamusmaksuiksi kilpailunrajoituslain vastaisesta menettelystä markkinaoikeus määräsi yhtiöille yhteensä 51 miljoonan euron sakot.