Hyvinvointialan yrittäjälle uhkasakko lääkkeellisistä väittämistä somessa – kertoo Facebook-tilinsä kaapatun

Kuvituskuva. Venla Tirkkonen

Riikka Laine

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on määrännyt klaukkalaiselle Nutrimia Oy:lle 10 000 euron uhkasakon, koska toimijalla on Facebook-sivustollaan mm. lääkkeelliseksi katsottavia väitteitä, joita hän ei ole poistanut.

Ympäristölautakunnan päätöksen mukaan yritykseen on oltu yhteydessä ensimmäisen kerran asiasta viime huhtikuussa ja yrittäjää ohjeistettiin elintarvikkeiden markkinointiin sekä elintarvikehuoneiston ilmoittamiseen liittyvissä asioissa. Syksyisissä tarkastuksissa elintarviketarkastaja totesi, että elintarvikkeita markkinoidaan lääkkeellisillä sekä ei-hyväksytyillä terveysväitteillä. Yrittäjälle annettiin kirjallinen kehotus korjata epäkohdat ja päätöksen mukaan toimijaa ohjeistettiin ja neuvottiin toistuvasti elintarvikkeiden markkinoinnin suhteen.

Vielä tammikuussa kuitenkin havaittiin, että yrityksen Facebook-sivuilla on edelleen elintarvikkeiden lääkkeellisyyteen viittaavaa markkinointia.

Tiistaisessa kokouksessaan ympäristölautakunta päätyi antamaan yritykselle uhkasakon, koska osa lääkkeellisistä väitteistä on korjattu, mutta ei kaikkia, vaan ympäristökeskuksen mukaan toimija markkinoi edelleen vähittäismyymiään elintarvikkeita lääkkeellisillä väitteillä sosiaalisessa mediassa.

Uhkasakko voidaan tuomita maksettavaksi, ellei elintarvikkeiden lääkkeellistä markkinointia ole lopetettu ja jos toimijan vastuulla olevalta sosiaalisen median sivustoilta ei ole poistettu kaikkia väitteitä, joissa elintarvikkeen väitetään ennaltaehkäisevän, hoitavan tai parantavan sairauksia, 31.3.2021 mennessä.

Yrittäjä Miia Inkeroinen kokee joutuneensa nyt puun ja kuoren väliin, koska hänen Facebook-tilinsä on kaapattu.

Hän kertoo selvittäneensä asiaa ympäristökeskuksen kanssa keväästä lähtien ja poistaneensa joka kerta asian, josta ympäristökeskus on huomauttanut.

Joulukuun alussa hän ilmoitti ympäristökeskukseen, ettei pääse enää some-tiliinsä käsiksi, koska Facebook-sivusto on kaapattu. Ympäristökeskus kuitenkin katsoo, että mahdollinen Facebook-sivuston kaappaus ei poista elintarvikealan toimijan vastuuta toimia elintarvikkeisiin liittyvän lainsäädännön ja asetusten mukaisesti.

Inkeroinen kertookin joulukuusta lähtien yrittäneensä some-asiantuntijan ja lakimiesten kanssa taistella Facebookia vastaan, jotta saisi tilinsä oikeudet palautettua. Toistaiseksi hän kertoo, ettei pysty kuitenkaan tekemään yrityksensä tilille mitään. Taisto Facebookia on koko ajan vireillä, mutta suuren somevaltiaan kanssa asia etenee hitaasti, jos ollenkaan.

– Ongelma on myös siinä, että en ole saanut viranomaiselta kertaakaan kunnon ohjeistusta siitä, mitä kaikkea lääkkeellisillä väitteillä tarkoitetaan. Olen saanut vain pieniä kuvakaappauksia tai sitaatteja jakamistani artikkeleista, mutta en kokonaiskuvaa. Haluan toimia vastuullisesti ja olen joka kerta poistanut väitteet, joista on huomautettu.

– Jos esimerkiksi heti keväällä olisi pyydetty, että minun tulee poistaa kaikki jakamani artikkelit, olisin sen toki tehnyt. Mutta tällaista kokonaisohjeistusta ei ole tullut, viranomaisohjeistus ei ole ollut selkeää. Nyt vasta tammikuussa minulle selvisi, että jos olen jakanut esim. Helsingin sanomien artikkelin diabeteksestä ja samalla Facebook sivustolla on maininta tai kuva ravintolisästä, voi kuluttaja viranomaisen mukaan tehdä johtopäätöksen, että kyseinen ravintolisä parantaa diabeteksen.

– Ei tavallinen ihminen voi ymmärtää, että viranomaisen linjaus lääkkeellisiin väittämiin tarkoittaa tätä. Etenkään kun kilpailijat tekevät vastaavaa toimintaa koko ajan kaikissa eri medioissa.

– Minä näen tämän täysin viranomaisen ajojahtina. Olen tahattomasti jakanut kiinnostavia artikkeleita somessa, enkä ole ymmärtänyt, että se olisi kielletty, jos samalla sivustolla on tietoa ravintolisistä, Inkeroinen sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut