Juttelua, ulkoilua ja arjen apua – Gubbe Sara Paavola haluaa auttaa yksinäisiä ikäihmisiä

Sara Paavola ryhtyi Gubbeksi, koska haluaa tehdä työtä, jolla on yhteiskunnallista merkitystä, sekä olla mukana yksinäisyyden torjumisessa. Taina Joutsen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Klaukkalalainen Sara Paavola tapaa ystävänpäivänä iäkästä ystäväänsä. Siinä ei ole mitään kummallista, sillä ystävykset tapaavat muutenkin säännöllisesti. Erityisiä suunnitelmia heillä ei juhlapäivän varalle ole.

– Ei me ikinä suunnitella etukäteen. Me käydään kävelemässä ja joskus kaupassa, juodaan kahvit ja puhutaan kaikesta mahdollisesta. Olen auttanut ystävääni myös teknisissä ongelmissa, esimerkiksi puhelimen kanssa, 17-vuotias lukiolaistyttö kertoo.

Sara Paavola ja hänen ystävänsä tapasivat Gubbe Sydänystäväpalvelun kautta. Kyse on yksityisestä, ei-sairaanhoidollisesta vanhuspalveluyrityksestä, joka välittää seuraa ikäihmisille. Samalla se tarjoaa nuorille mahdollisuuden ansaita rahaa ja tehdä merkityksellistä työtä.

Paavola tapasi uuden ystävänsä ensimmäisen kerran viime marraskuussa. Nyt he tapaavat joka toinen viikko parin tunnin ajan.

– Olemme ystävystyneet tosi hyvin. Meillä on samanlainen luonne, eikä yhdessäolo tunnu kiusalliselta. Meillä on niin paljon puhuttavaa, että aina kun olen lähdössä, jään eteisessä suustani kiinni, Paavola kertoo.

Hän ryhtyi Gubbeksi, koska haluaa tehdä työtä, jolla on yhteiskunnallista merkitystä.

Meillä on niin paljon puhuttavaa, että aina kun olen lähdössä, jään eteisessä suustani kiinni.

Gubbe Sara Paavola

– Haluan etenkin näin korona-aikana auttaa yksinäisiä vanhuksia. Minäkään en haluaisi olla yksin, kun olen joskus myöhemmin vastaavassa tilanteessa, hän miettii.

Nurmijärven lukiossa Kirkonkylällä toista vuotta opiskeleva nuori nainen pitää reaaliaineista.

– On tärkeää opiskella historiaa, ettei toistettaisi aiemmin tehtyjä virheitä. Uskontoa opiskellessa perehtyy puolestaan erilaisiin ihmisiin.

Sara Paavolalla ei ole tarkkoja opiskelu- ja ammattisuunnitelmia. Se on selvää, että toimistotyötä hän ei halua tehdä.

– Haluan auttaa yhteiskunnallisesti ja toimia yksinäisyyden ehkäisemisen hyväksi, hän sanoo.

Myös Nurmijärven seurakunnalla ja kunnalla on yhteistä ystävätoimintaa ikäihmisille, lapsiperheille, mielenterveyskuntoutujille ja kehitysvammaisille. Tämä vapaaehtoistoiminta on maksutonta. Lisäksi SPR:llä ja Setlementti Louhelalla on ystävätoimintaa maahanmuuttajille.

– Korona-aikana ystävätoiminta on lähinnä ulkoilukaveruutta, kun sisätiloissa toimimista rajoitetaan, kertoo seurakunnan ja kunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mari Hämäläinen.

– Ne, jotka ovat halunneet itselleen ulkoiluystävän, ovat sellaisen suurelta osin saaneet. Osa ikäihmisistä haluaa kuitenkin odottaa koronatilanteen helpottumista, osa odottaa kevättä, jolloin on helpompi liikkua, hän jatkaa.

Korona-aika on ollut poikkeuksellista aikaa ja lisännyt Hämäläisen mukaan yksinäisyyttä. Seurakunnan ja kunnan vapaaehtoistoiminnassa onkin käynnistetty viime keväänä yksinäisten ikäihmisten soittorinkitoiminta, jossa noin 40 yksinäisyyttä kokevalle on soitettu säännöllisesti keväästä lähtien.

– Soittaja on aina sama, joten tästäkin on voinut muodostua ystävyyssuhteita, Hämäläinen kertoo.

Seurakunta on myös aloittanut uudelleen viime kevään jälkeen soitot yli 70-vuotiaille. Soittojärjestys on alkaen vanhemmista seurakuntalaisista. Soittajina ovat seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset.

– Kuulumisia kysyttäessä kysytään myös, kokeeko henkilö yksinäisyyttä ja kerrotaan yksinäisten ikäihmisten soittoringistä, Hämäläinen kertoo.

Ulkoilukaveria tai muuta apua kaipaavat voivat olla suoraan yhteydessä Mari Hämäläiseen, puh. 044 4220524.

Gubbe Sydänystäväpalvelu Oy

Kymmenkunta asiakkuutta

Gubbe Sydänystäväpalvelu Oy:llä on Nurmijärvellä toimitusjohtaja Sandra Lounamaan mukaan kymmenkunta aktiivista Gubbea. Tämä tarkoittaa samaa määrää asiakkuuksia.

Yrityksen rekisterissä voi olla jopa kymmenkertainen määrä Gubbeksi nurmijärveläiselle ikäihmiselle haluavia nuoria.

Gubben ideana on tarjota ikäihmisille kunkin asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaista, ei-sairaanhoidollista vanhuspalvelua.

Samalla Gubbe tarjoaa työtä yli 16-vuotiaille nuorille.

Lisätiedot: https://www.gubbe.io

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut