Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risteilyalukset liikennöivät edelleen Tallinnaan ja Tukholmaan – Onko tungosta kun hiihtolomasesonkikin on edessä?

Laivayhtiöt tarjoavat edelleen risteilyjä ja matkoja esimerkiksi Helsingistä Tallinnaan ja Turusta Tukholmaan.

Matkustusrajoituksia kiristettiin hiljattain ja Virosta tai Ruotsista sallitaan vain Suomen kansalaisten paluu Suomeen ja matkustus työn ja muun välttämättömän syyn vuoksi.

Palaajille suositellaan omaehtoista karanteenia, jota voi lyhentää koronatestillä.

Miksi sitten matkoja ja risteilyjä myydään edelleen? Laivayhtiön nettisivuilla tarjotaan esimerkiksi karanteenivapaita risteilyjä ja lyhyitä, viiden-kuuden tunnin mini- ja ostosristeilyjä. Reissut ovat kaiken lisäksi hyvin edullisia.

Myynnissä on myös risteilyjä, joissa Tallinnassa voi viettää osan päivästä tai vaikka yön.

Karanteenivapailla ja lyhytristeilyillä matkustajat eivät käy lainkaan maissa Tallinnassa tai Tukholmassa.

Mitenkäs tartuntavaara laivoilla – varsinkin kun edessä on hiihtolomasesonki. Onko myymälöissä tungosta?

– Matkustaminen on nyt hyvin, hyvin pienimuotoista. Matkustajia on kerrallaan ehkä joitakin kymmeniä, viikonloppuisin voi olla sata tai parisataa, sanoo Tallink Siljan viestinnän assistentti Armi Kailio.

Hän huomauttaa, että Tallink Siljan alukseen Megastariin mahtuu melkein kolmetuhatta matkustajaa.

– Tungosta ei ole tällä haavaa laivoissa eikä myymälöissä. Turvavälien pitäminen on erittäin helppoa. Ihmiset arkailevat matkojen varaamista.

Kailion mukaan aiempina vuosina hiihtolomaviikot ovat olleet laivoilla loppuunmyytyjä.

– Se on meille tärkeä sesonki kuten kaikki loma-ajat, mutta nyt luvassa ei ole mitään piikkiä.

Kun vapaa-ajan matkustajia ei juuri ole, alusten liiketoiminta sinnittelee rahdin voimalla. Myös laivojen henkilökuntaa on vähennetty, vaikkakin tietty määrä miehistöä on aluksella on aina oltava.

Helsingin ja Tallinnan välisellä reitillä on maskipakko Viron hallituksen määräyksestä. Turusta Tukholmaan -reitillä pakkoa ei ole, vaan suositus.

Sama tilanne näkyy muillakin laivayhtiöillä. Eckerö Linen myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi muistuttaa tosin, että suomalaisilla on edelleen mahdollisuus matkustaa Viroon, sitä ei ole kielletty. Takaisin tullessa suositellaan sitten omaehtoista karanteenia.

– Mutta on selvää, että matkustusinto on nyt todella matala. Vapaa-ajan matkustaminen on ihan minimissään.

Toikka-Everi sanoo matkustajia olevan jopa alle viidesosa normaalista määrästä. Isossa, 2 800 matkustajaa vetävässä aluksessa on ehkä muutama sata matkustajaa.

– Siellä on hyvin väljää. Voi pitää vaikka 20 metrin turvavälejä.

Eckerö Linen liiketoiminta on niin ikään ollut viime keväästä lähtien pitkälti rahtiliikenteen varassa. Matkustajistakin suuri osa liittyy rahdin kuljettamiseen tai sitten he ovat Suomeen töihin tulevia. Näitä tarvematkustajia on Toikka-Everin arvion mukaan noin 40 prosenttia matkustajista.

– Viime vuoden kaksi ensimmäistä kuukautta lupailivat kaikkien aikojen matkailuvuotta. Olimme kovassa nousussa, Toikka-Everi huokaa.

Kun pandemia hellittää, vuoden 2019 tasolle pääsemiseen kuluu hänen mukaansa vuosia.

Myös Viking Linen tiedotusjohtajan Johanna Boijer-Svahnströmin viesti on tuttu.

– Tällä hetkellä meillä on hyvin vähän matkustajia. Hiihtolomille määrä todennäköisesti vilkastuu hiukan. Kotimaan risteilythän ovat sallittuja. Myös matkat Ahvenanmaalle. Emme kuitenkaan odota mitään ryntäystä emmekä ota laivoja täyteen.

Laivoihin otetaan matkustajia korkeintaan puolet kapasiteetista. Boijer-Svahnström mainitsee esimerkkinä Viking Gracen, jonka matkustajakapasiteetti on 2 800.

– Siellä matkustaa tällä hetkellä muutama sata matkustaja. Laivassa on yksitoista kantta ja se on yli 200 metriä pitkä. Ei todellakaan ole vaikeata pitää etäisyyttä. Myymälä on yksi maailman isompia tax-free-myymälöitä joten tilaa löytyy sieltäkin.

Boijer-Svahnström huomauttaa, että Viking Linen laivoilta ei ole levinnyt koronaa eteenpäin. Yhtiö on saanut kaikkiin seitsemään alukseensa infektioriskien ehkäisystään ulkopuolisen tahon verifioinnin.

– Toimenpiteet alkavat jo terminaaleissa ennen laivaan nousua ja päättyvät laivasta poistuttaessa. Olemme myös jatkuvasti yhteydessä viranomaisiin.

Matkustajia kehotetaan muun muassa käyttämään kasvomaskeja tullessa ja lähtiessä. Lisäksi laivojen siivousrutiineja on tehostettu ja henkilömääriä rajoitettu myymälöissä ja ravintoloissa.