Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Totuus ja toiveet eivät kohtaa Klaukkalan torilla – torialue lumen ja autojen peitossa, vesipostikaan ei toimi

Klaukkalan ja Kirkonkylän torien elävöittäminen on noussut kuumaksi puheenaiheeksi sosiaalisessa mediassa. Keskustelun pontimena on toiminut muun muassa asiasta hiljattain jätetty valtuustoaloite.

Aloitteessa esitetään muun muassa torisäännön päivittämistä ja maksuttomia toripäiviä kauppiaille. Esille nousevat myös esiintymislava, tapahtumat, luistelukenttä ja jääliukumäki.

Kuntalaiset ovat ideoineet sosiaalisessa mediassa käydyssä keskustelussa kesäistä iltatoria sekä peräkärry- ja peräkonttikirppistä, kukkia, penkkejä, koristeltua joulukuusta sekä shakkiruutuja pelinappuloineen.

Erityisesti Klaukkalan torin osalta halutaan eroon betonisuudesta, toivotaan lisää myyjiä sekä lisää vartiointia.

Ainakin Klaukkalan torin matka kuntalaisten olohuoneeksi on helmikuisena arkipäivänä pitkä. Lumisena talvipäivänä torilla on lunta, lunta ja lunta. Torialue aurataan pieneltä osin, ja sekin osa on muuttunut parkki- ja lumenkasauspaikaksi. Toriasiakkaita varten varattu parkkipaikka on täynnä autoja, joista osa on lumi- ja jääkuorrutuksesta päätellen ollut paikoillaan pitkään. Torilla toriparkin käyttäjiä ei näy.

Eikä ihme, sillä torialueella on vain yksi kauppias, torikahvilaa pyörittävä Esa Sammalinen.

Tuossa yhtenä päivänä tässä pyörähti makkaranmyyjä, mutta lähti heti pois.

Torikahvilan pitäjä Esa Sammalinen

Torikauppaa Klaukkalan torilla vuodesta 2012 asti tehneen miehen toivelista on varsin erilainen kuin julkisessa keskustelussa esille noussut.

Listan kärjessä on auraus. Mikäli koko tori aurattaisiin, paikalle voisi tulla muitakin kauppiaita.

– Tuossa yhtenä päivänä tässä pyörähti makkaranmyyjä, mutta lähti heti pois. Eihän lumihankeen kannata tulla myymään, Sammalinen kertoo.

Toimiva vesiposti ja pysäköintimerkkien uudistaminen olisivat myös tarpeen. Toiveena on, että pysäköinti kiellettäisiin torialueella täysin, ei vain toriaikana. Lisäkilpeen Sammalinen toivoo pelotteeksi nosturiauton kuvaa.

Mies kertoo myös ehdottaneensa bajamajaa torialueen laitaan ja lupautuneensa jopa huolehtimaan sen avaimen luovuttamisesta asiakkaille.

Sammalisen mielestä torilla pitäisi saada tehdä kauppaa myös maanantaisin. Nykyisten sääntöjen mukaan kaupankäynti on sallittua tiistaista lauantaihin.

– Se on joku jäänne 1800-luvulta kun haluttiin, että kivijalkakaupoissakin käy asiakkaita, Sammalinen kuittaa.

Kunnan taholta hänelle on tosin vastattu, että torialue siivotaan maanantaisin.

Lauantaille Sammalinen toivoo kauppiaille ilmaista toripäivää, jolloin esimerkiksi kirpparimyyjät innostuisivat tulemaan paikalle.

Torikahvila on tällä hetkellä ainoa vuosipaikalla oleva yritys. Kuukausipaikkoja ei ole varattu sitten joulun, jolloin torilla oli kaksi kuusikauppiasta. Kertapaikkoja käytetään viheryksikön työnjohtajan Tarmo Tuomolan mukaan vähän.

– Noin kerran kuussa käy joku yrittämässä, Tuomola kertoo.

Käytännössä kertapaikkojen käyttö onkin lumitalvina hankalaa.

– Torin talvikunnossapito on mitoitettu vähäisen kysynnän mukaan, eikä koko toria ole otettu kunnossapidon alle, Tuomola kertoo.

Toisaalta talvikunnossapito on ollut samalla tasolla vuodesta 2008, jolloin tori valmistui. Herää kysymys, kuinka kysyntää edes olisi voinut syntyä.

Tilanteeseen on tulossa Tuomolan mukaan muutos ensi syksynä, jolloin kunnossapidon alueurakka on katkolla. Sen jälkeen torialue aurataan kokonaisuudessaan.

Torin kunnossapitoon on tuonut omat haasteensa se, ettei pysäköinnin toriaikana kieltäviä merkkejä noudateta.

– Pysyvää siirtokehotusta on väläytelty tilanteen korjaamiseksi, mutta ilmeisesti sitä ei ole esitetty virallisesti, Tuomola kertoo.

Torin vesiposti on tuottanut talvikelillä ongelmia alueen valmistumisesta lähtien. Asiaa on Tuomolan mukaan aikanaan selvitetty, mutta vesipostin vaihtokustannukset todettiin silloiseen taloudelliseen tilanteeseen nähden liian korkeiksi. Kustannus olisi ollut 8 000 euroa plus muut kulut, esimerkiksi kiveyksen uusiminen.