Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulunkäynti jatkuu yhä tuhopolttoraunioiden ja homekoulun vieressä – Lepsämän koulun tulevaisuudesta toivotaan pikaisesti päätöksiä

– Eihän kellään voi olla tällaista kouluympäristöä, viidesluokkalainen Jonne Kankaanpää pohti Lepsämän koulun pihalla.

Kankaanpään toisella puolella kohoaa korkeat työmaa-aidat ja niiden sisällä runsas vuosi sitten poltetun tuhopoltetun koulun kivijalka. Toisella puolella on sinänsä komea vuonna 1929 rakennettu puukoulu, mutta oppilailla sinne ei ole ollut mitään asiaa muutamaan vuoteen, kun koulu on asetettu käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi.

Puukoulun takana on opetustiloja korvaava parakki ja sitä vastapäätä pihapiirin ainut alun perin koulukäyttöön tehty tiilikoulu.

Tilahaasteiden vuoksi puolet koulusta opiskelee edelleen Lintumetsässä väistötiloissa ja vain neloset, vitoset ja kutoset oman koulunsa pihapiirissä.

Jonnea ja hänen äitiään Niina Kankaanpäätä tilanne harmittaa suunnattomasti.

Kun Lepsämän koulun vuonna 2002 valmistunut rakennus tuhopoltettiin lokakuussa 2019, Niina Kankaanpää kertoo olleensa luottavainen, että kun jotain ikävää tapahtuu, niin lapsille näytetään, että siitä selvitään ja koulu hoidetaan kuntoon.

Lepsämän koulun kohtalosta ei ole kuitenkaan vieläkään saatu päätöksiä aikaan.

Viime keväänä kunta sai tietää, että vakuutusyhtiöltä saadaan rahaa uuden koulun rakentamisen, mutta päätöstä venytettiin syksyyn, kun tiedettiin, että koulujen tulevaisuutta linjaava palveluverkkosuunnitelma oli tulossa päätettäväksi. Samaan suunnitelmaan on vedottu jo liki kolme vuotta puukoulun osalta.

Palveluverkkosuunnitelman päätöksenteko alakoulujen osalta viipyi lopulta tammikuulle saakka, eikä vielä silloinkaan Lepsämän osalta saatu päätöksiä.

– Päätöksentekoa on helppo venyttää, kun päättäjät eivät ole täällä elämässä arkea ja näkemässä tätä joka päivä. Mutta lapsille tämä on ainutkertainen lapsuus, joten asioita pitäisi saada eteenpäin, Kankaanpää sanoo.

Jonnelle ja Niinalle on sinänsä sama, mitä koululle tehdään – kunhan tehdään.

Jonne kertoo viihtyneensä hyvin Monikossa, kun joutui sinne väistötiloihin heti tuhopolton jälkeen.

– Jos koulu päätettäisiin siirtää Lintumetsään, niin sitten siirretään. Ainahan koulu on toisille lähempänä ja toisille kauempana. Kyydit tulee sitten vaan järjestää.

– Tuntuu, että tämä on niin tunnepitoinen asia, ettei päätöksiä saada aikaan. Mutta uskon, että lapsille tärkeintä on loppueleissä kaverit ja tutut opettajat, ei se missä koulu sijaitsee, Niina Kankaanpää pohtii.

Lepsämän koulun kohtalo on sivistyslautakunnan käsittelyssä seuraavan kerran torstaina.

Silloin lautakunnan on määrä lausua mielipiteensä koulun toteuttamistavasta, jotta tekninen lautakunta pääsisi 4.3. tekemään päätöksiä mitä puukoululle ja poltetulle koululle tehdään. Tarkoitus on, että sen jälkeen päätöstä päästäisiin käytännössä toteuttamaan, sillä kun kyse on vain muutaman miljoonan hankkeesta, ei asiaa tarvitse viedä enää ylempiin päätöksentekoelimiin.

– Totta on, että asian kanssa täytyy nyt laittaa hösseliksi, tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen myöntää.