USU: Maahanmuutto työllistää tuomioistuimia – yli puolet KHO:n jutuista koski ulkomaalaisasioita

Maahanmuutosta on tullut tuomioistuimiin loputon työsarka. Maahanmuuttoviranomaisten päätöksistä tehdyt valitukset työllistävät yhä merkittävästi hallinto-oikeuksia sekä korkeinta hallinto-oikeutta.

Uutissuomalainen (USU) kertoo, että jopa yli puolet korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) jutuista koski ulkomaalaisasioita viime vuonna. Ulkomaalaisasioiden määrän ei odoteta laskevan lähivuosina.

Viime vuonna hallinto-oikeuksien ratkaisuista 6 279 koski ulkomaalaisasioita, mikä oli vajaat 34 prosenttia kaikista ratkaisuista. Edelle kiilasivat vain sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat valitukset, joita ratkaistiin 6 855.

USU kertoo, että ulkomaalaisasiat liittyvät etenkin oleskelulupiin ja perheenyhdistämisiin.

Myös turvapaikkapäätöksiä koskevia valituksia käsitellään paljon – yksin Helsingissä niitä ratkaistiin viime vuonna liki tuhat – mutta määrä on kuitenkin pudonnut vuosien 2015–2016 turvapaikkakriisin jälkeisistä vuosista.

KHO:ssa ulkomaalaisasioiden osuus oli 52 prosenttia. Viime vuonna KHO ratkaisi yhteensä 2 805 ulkomaalaisasiaa koskenutta valitusta.

Tämän vuoden alussa ulkomaalaisasioita oli KHO:ssa vireillä 1 267 kappaletta. Se oli noin 40 prosenttia kaikista vireillä olevista asioista.

Hallinto-oikeuksissa ulkomaalaisasioita oli vireillä 4 938, eli noin 34 prosenttia kaikista vireillä olleista asioista.

KHO:n kansliapäällikkö Emil Waris arvioi USU:lle, että lähivuosinakin ulkomaalaisasioiden määrä pysyy korkeana.

Ulkomaalaisasiat käsiteltiin KHO:ssa viime vuonna keskimäärin 4,8 kuukaudessa, kun kaikkien asioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 7,4 kuukautta.

Hallinto-oikeuksissa ulkomaalaisasioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 9,2 kuukautta ja kaikilla asioilla 8,9 kuukautta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut