Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin hoitajaa syytetään taposta – ei kytkenyt potilasta hengityskoneeseen

HUS Sydän- ja keuhkokeskuksen perushoitajaa syytetään taposta. Haastehakemuksen mukaan hän tappoi tahallisesti potilaan, koska ei kytkenyt potilasta hengityskoneeseen, jota potilas tarvitsi elääkseen.

Menehtynyt mies sairasti pitkälle edennyttä lihasrappeumatautia ja tarvitsi ympärivuorokautista hoitoa. Miehellä oli henkitorviavanne ja hän hengitti hengityskoneen kautta.

Vastaavana hoitajana 1.–2.1.2020 yöllä toiminut nainen kytki potilaan pyörätuolin hengityskoneeseen, mutta ei missään vaiheessa sängyn hengityskoneeseen, johon tämän olisi kuulunut olla kytkettynä yön aikana.

Pyörätuolin hengityskone on toiminut kahdella eri akulla, ulkoisella ja sisäisellä akulla. Ulkoisen akun loppuessa kello 02.20 laite on alkanut hälyttää ääni- ja valomerkillä sekä ruudulla näkyvällä viestillä.

Hoitaja ei ole reagoinut asiaan. Pyörätuoli on alkanut käyttää sisäänrakennettua vara-akkua. Sisäänrakennettu akku on ollut loppumassa kello 05.53, jolloin laite on taas hälyttänyt ääni- ja valomerkillä sekä ruudulla näkyvällä viestillä. Sisäinen akku on loppunut kello 05.58, jolloin potilas on viimeistään kuollut.

Syyttäjän mukaan hoitajan on pitänyt tietää, että hänen menettelystään sekä kahden varoituksen huomiotta jättämisestä seuraa potilaan kuolema.

Vaihtoehtoisesti syyttäjä hakee tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Hoitaja kiistää kaiken tahallisuuden. Hänen mukaansa tapahtunut johtui hänen heikosta terveydentilastaan, ja siitä että hänellä ei ollut kykyä mieltää omaa terveydentilaansa. Hänet itsensä oli kotiutettu aiemmin sairaalasta huonokuntoisena.