Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähdetkö kaikesta huolimatta autolla reissuun hiihtolomalla? Ota huomioon nämä ohjeet

Hiihtolomat alkavat viikonvaihteessa ja moni suuntaa tien päälle. Usein hiihtolomareissulla tavaraa on mukana tavallista enemmän, kun myös suksia, lumilautoja ja muita talviurheiluvarusteita kuljetetaan kohteeseen.

Liikenneturva muistuttaakin, että aikaa kannattaa ajomatkan lisäksi varata riittävästi myös auton pakkaamiseen. Pakkaamisella kun on matkustusmukavuuden lisäksi iso merkitys myös turvallisuudelle.

– Autossa turvallisin paikka tavaroille on takakontti. Irrallaan oleva tavara voi sinkoilla miten sattuu ja aiheuttaa vahinkoa jo voimakkaassa jarrutuksessa, puhumattakaan onnettomuustilanteesta. Matkustamo kannattaa siis pyhittää vain matkustajille, neuvoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara tiedotteessa.

Takakontin pakkaaminen kannattaa aloittaa painavimmista tavaroista, jotka on hyvä laittaa kiinni takapenkin selkänojaan.

Jos tila rupeaa loppumaan tai mukana on suksia, on suksiboksi hyvä vaihtoehto. Suksiboksista on tarkistettava suurin sallittu kuorma, samoin auton kattotelineille sallittu kuorma.

Tarpeen mukaan on varmistettava myös kaikkien tavaroiden kiinnitys.

– Henkilöauton katolla kuljetettavan tavaran massa saa olla enintään 10 prosenttia auton omamassasta. Usein suksiboksin valmistajan ilmoittama maksimikuorma tulee näistä ensimmäisenä vastaan. Onkin siis hyvä muistaa, että suksiboksi on vain lisätavaratila, eikä sinne voi laittaa painavia tavaroita, Elovaara sanoo.

Rengaspaineet on hyvä tarkistaa, sillä painava kuorma voi vaikeuttaa auton hallintaa etenkin liukkaalla tiellä. Jos kuorma on raskas, rengaspaineita voi nostaa.

Kuljettajan on levättävä hyvin ennen matkaa ja matkan tauotuskin kannattaa miettiä etukäteen.

Poliisi valvoo viikonlopusta vilkastuvaa tieliikennettä entiseen tapaan. Valvontaa kohdistetaan etenkin rattijuopumuksiin, ylinopeuksiin sekä ajotaparikkeisiin, kuten liian lyhyisiin turvaväleihin, turvavöiden käyttöön ja kelien mukaisiin renkaisiin.

– Talvella liikenteessä korostuu kuljettajan vireystila, kuten myös ajoneuvon valojen toimivuus ja jalankulkijoiden heijastimen käytön tärkeys, poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo Poliisihallituksen tiedotteessa.

Kallio kuitenkin muistuttaa, että hiihtolomaliikenteeseen omaa lähialuetta pidemmälle on syytä lähteä harkiten. Koronatartuntoja todetaan edelleen paljon ja taudin leviämistä pyritään estämään etenkin alueellisin toimenpitein.

Hiihtolomaliikenteeseen lähtijöiden on syytä seurata tarkkaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja eri sairaanhoitopiirien suosituksia.

– Niille, jotka lähtevät tien päälle, erityisen tärkeää on huolehtia taukopaikoilla turvaväleistä, oikeaoppisesta kasvomaskien käytöstä sekä käsihygieniasta, Kallio sanoo.