Lumikenkäily on elämyslaji – "Suolla kuutamossa kävely on mahtavaa"

Elsa Pelkonen valmistautuu kokeilemaan lumikenkäilyä. Nurmijärven ladun ja polun Keijo West (vas.)sekä Elsan isä Petri Pelkonen auttavat siteiden kiinnittämisessä. Taina Joutsen
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Klaukkalalainen Pelkosen perhe on jo pitkään halunnut kokeilla lumikenkäilyä. Viime lauantaina se toteutui Nurmijärven Ladun ja Polun Veteraanimajalla pidetyssä ulkotilaisuudessa, jossa yhdistyksen aktiivit opastivat lajin pariin.

Ensimmäisenä lumikengät sai jalkoihinsa 5-vuotias Elsa-tytär, sitten äiti Seija Pelkonen ja isä Petri Pelkonen. Apua tarvittiin lumikenkien siteiden kanssa, samoin sopivan mittaisten sauvojen valintaan. Sen jälkeen kolmikko suuntasi Veteraanimajan läheisyydessä sijaitsevalle, noin 400 metrin mittaiselle Pikku Myyn ulkoilureitille.

Pikku Myyn ulkoilureitti sisältää erilaisia rasteja ja matkanvarrella pienet liikkujat voivat etsiä vaikkapa Muumimamman helminauhaa, joka erottuu myös pimeällä.

Reissun jälkeen Pelkoset palaavat suu hymyssä takaisin lähtöpaikalle.

– Kyllä tämmöset pitää jossakin vaiheessa hankkia, Seija Pelkonen tuumaa.

Myös Maija Junttila oli tyytyväinen lumikenkäkokeiluunsa. Hän testasi useampaakin mallia, joista mieluisimmilta tuntuivat retrolumikengät.

Kuutamossa suolla kävely on mahtavaa.

Keijo West Nurmijärven Latu ja Polku ry

– Olen kokeillut lumikenkiä aiemminkin, mutta tämä kokeilu tuntui hyvältä. Näillä pääsi jyrkkää mäkeä ylös ja alas, nämä kannattelivat hyvin ja tuntui siltä kuin ei olisi ollut mitään jalassa, Junttila kuvailee.

Maija Junttila kertoo liikkuvansa luonnossa kaikilla mahdollisilla tavoilla.

– Harhailen mielelläni yksin, ja lumikengillä saa rämpiä paikoissa, joissa kukaan ei ole mennyt.

Talvisin Junttila harrastaa myös avantouintia, kesäisin hän on vedessä mahdollisimman paljon.

Nurmijärven Ladun ja Polun lumikenkäilytapahtumassa lajia kokeili runsaat 60 henkilöä. Tapahtuman suosio yllätti yhdistyksen varapuheenjohtajan, retkeilytoimikunnasta vastaavan Keijo Westin, joka kouluttaa myös lumikenkäilyn ohjaajia.

– Korona aiheuttaa sen, että ihmiset lähtevät kokeilemaan erilaisia talvilajeja, hän arvelee.

Lumikenkiä valitessa West kiinnittäisi huomiota siteeseen.

– Jos lumikengät ovat henkilökohtaisessa käytössä, säätöä voi olla enemmänkin. Jos ne ovat koko perheen käytössä, niiden säätämisen pitää olla helppoa.

Viisi vuotta sitten lumikenkäilyssä ei käytetty Westin mukaan lainkaan sauvoja. Tilanne on nyt muuttunut.

– Sauvoilla liikkumiseen saadaan lisää tehokkuutta ja kaikki lihakset tulevat käyttöön. Sauvoiksi käyvät vahvat, isosompaiset suksisauvat, West sanoo.

Lumikenkäilijöitä koskevat samat jokamiehenoikeudet kuin muitakin luonnossa liikkuvia. West kehottaa kuitenkin varovaisuuteen taimikkoalueilla ja muistuttaa, ettei kaikille pelloille ole hyvä mennä.

– Turvaetäisyys käynnissä olevaan metsäkoneeseen on 100 metriä ja moottorisahan kanssa työskentelevään metsuriin 50 metriä, West muistuttaa.

Hänen kehuu lumikenkäilyä elämyslajiksi.

– Lumikengillä pääsee paikkoihin, minne ei muuten pääsisi, ihan samalla tavalla kuin kanootilla mataliin vesiin. Esimerkiksi kuutamossa suolla kävely on mahtavaa.

Nurmijärven Latu ja Polku ry

Lumikenkien vuokraus

Nurmijärven Latu ja Polku ry vuokraa lumikenkiä sekä lapsille että aikuisille. Lukikenkiä vuokrataan päiväksi, viikonlopuksi tai viikoksi.

Lisätiedot: https://nurmijarvenlatu.fi/

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut