Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviloma Nurmijärvellä – katso paikalliset vinkit talviloman viettoon

Perheet: Nurmijärveltä löytyy lomatekemistä, vaikka korona rajoittaa toimintaa.

Monet perheet jäävät tänä vuonna kotinurkille viettämään talvilomaa koronatilanteen vuoksi.

Ja tämä onkin myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toive; THL toivoo talvilomaa vietettävän omilla kotikulmilla lähipiirin kesken, jos suinkin mahdollista.

THL kehottaa välttämään väkijoukkoja ja muistuttaa tiedotteessaan, että tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa ja että matkustaminen lisää riskiä viruksen leviämiselle.

Nurmijärvellä pyritään tukemaan tätä tarjoamalla paikallisia ajanviettomahdollisuuksia niin monipuolisesti, kuin se tässä tilanteessa on mahdollista.

Nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvisen mukaan kunnan nuorisopalvelut on päättänyt mm. avata Märkiön leirikeskuksen kaikille halukkaille maanantaina 22.2. ja keskiviikkona 24.2. kello 10–16.

– Silloin Märkiöön voi tulla ulkoilemaan, paistamaan makkaraa ja vaikka pilkkimään. Paikan päältä on mahdollista lainata lumikenkiä, pulkkia ja muita välineitä. Sisätilat ovat suljettuna, mutta vessaa voi käyttää, Winha-Järvinen kertoo.

Ulkoilu on THL:n mukaan turvallisin tapa nauttia hiihtolomasta.

Hän muistuttaa, että toiminta ei ole valvottua tai ohjattua, vaan jokainen ulkoilee omatoimisesti ja esimerkiksi ilman huoltajia paikalle saapuvien nuorten tulee olla sen ikäisiä, että pärjäävät alueella itse.

Ohjattua toimintaa nuorisopalvelut ei voi koronarajoitusten vuoksi järjestää, ja mm. Märkiön talvilomaleiri sekä Ahjolan päiväleiri jouduttiin rajoitusten vuoksi perumaan.

– Se on harmi, sillä leirien järjestäminen olisi ollut tärkeää, kun kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta pitää lomaa, mutta minkäs tälle teet, Winha-Järvinen sanoo.

Ulkoilu on myös THL:n mukaan turvallisin tapa nauttia hiihtolomasta, sillä riski saada koronavirustartunta esimerkiksi hiihtoladulta, metsästä tai pulkkamäestä on THL:n mukaan pieni.

Liikuntasuunnittelija Mika Vännin mukaan kunnan liikuntapalveluissa onkin tiedossa, että ensi viikolla laduille, luistelukentille ja pulkkamäille voi olla tavallista enemmän kysyntää.

Latujen ja luistelukenttien kuntotilanteen voi tarkistaa osoitteesta nurmijarvi.sometec.fi ja ideoita hyviin pulkkamäkiin löytyy esimerkiksi Nurmijärven Uutisissa 16.1. julkaistusta artikkelista, jossa lukijat vinkkasivat alueen pulkkamäkisuosikkejaan.

Jos omia hiihto- tai luisteluvälineitä ei löydy, niin sekin kannattaa tiedostaa, että Rajamäen Kehityksen majalta Kiljavalta voi lainata nyt sekä luistimia että hiihtovälineitä.

Lumikenkiä on puolestaan mahdollista vuokrata maksua vastaan Nurmijärven Ladulta ja Polulta. Lumikenkiä vuokraavan Keijo Westin mukaan NurLan lumikenkiä on vielä hyvin saatavissa, mutta Vännin mukaan kaikki kunnan liikuntapalveluiden lumikengät on jo ehditty ensi viikolle varata.

Vänni kannustaa aikuisia ja nuoria hyödyntämään talvilomalla kunnan ulkokuntosaleja ja ehdottaa perheille yhdeksi loman ulkoiluaktiviteetiksi perhekuntoratoja, joita löytyy niin Myllykosken luontopolulta, Klaukkalan Tornimäestä kuin Sääksjärven uimarannalta. Tornimäessä reilun kilometrin mittainen reitti löytyy kuntoportaiden yläpäästä, Myllykoskelta luontopolun varresta (n. 1km) ja Sääksissä tehtävärastit on sijoitettu uimarannan alueelle.

– Rasteilta löytyy omat kuntoilutehtävät aikuisille ja omat lapsille.

Luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille Vänni suosittelee retkeä Matkunlammelle. Lammen pääsee kiertämään NurLan tekemää tampattua polkua pitkin ja sen varrelta löytyy myös Kiljavannummen talvilaavu, jossa voi tehdä nuotion, kun polttopuutkin ovat paikalla valmiina.

– Tarkistin juuri, että polttopuita pitäisi olla ainakin Kiljavannummen talvilaavulla ja Märkiön Grillin viereisellä tulipaikalla, Vänni kertoo.

Vänni muistuttaa, että aktiviteettia voi keksiä myös omalla kotipihalla rakentamalla esimerkiksi pakkaslumesta lumiveistoksia. Vinkkejä lumiveistosten tekemiseen löytyy mm. kunnan liikuntatoimen some-tileiltä tai Suomen Ladun sivuilta.

Lintumetsästä Lepsämän koulun väistötilojen pihalta sekä Klaukkalasta Monikon edustalta löytyy myös värikkäistä jäätiilistä kootut jäälinnat, joiden tekemiseen saa kuka tahansa osallistua.

Keijo West kertoo, että paljon tekemistä löytyy myös veteraanimajan ympäristöstä. Veteraanimajalla on mm. noin 400 metrin mittainen Pikkumyy-tehtävärata, josta löytyy erilaisia tehtäviä ratkottavaksi.

Veteraanimajan rannassa on mahdollista pulahtaa avannossa, jos haluaa viilennystä talvipäivään. Avannon käyttö on kaikille sallittua, ja sen käytöstä voi maksaa NurLalle paikalta löytyvillä ohjeilla vapaaehtoisen ylläpitomaksun. Pukuhuoneet eivät ole avoinna, mutta saunan terassille on rakennettu suojaisa pukeutumismahdollisuus.

– Saunan vieressä on myös kuntalaisten vapaasti käytettävissä ole tulistelupaikka. Näitä saa käyttää vapaasti, mutta me toki toivomme, että käyttäjät kirjaavat käyntinsä ylös, jotta voimme osoittaa sitten kunnalle, kuinka tarpeellinen paikka tämä on, West sanoo.