Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monen erehdyksen summa – lapset matkasivat puolitoista tuntia Perttulasta Syrjälän koululle paukkupakkasessa

Perttulalainen Niko Lindfors näki 7-vuotiaan ja 10-vuotiaan lapsensa nousevan torstaiaamuna koulukyytiin, jolla heidän oli määrä matkata Syrjälän koululle. Helsinkiin kokoukseen kiiruhtaneelle isälle soitettiin kuitenkin pian koululta ja kyseltiin, miksi lapset eivät ole tulleet kouluun.

– Kerroin opettajalle, että he ovat lähteneet koulukyydillä ja kyyti on varmasti myöhässä, isä kertoo.

Huoli heräsi, kun lapset eivät olleet koululla vielä tunninkaan kuluttua. Kodin ja koulun välinen matka on kahdeksan kilometriä.

Kun Lindfors sai toisen lapsista puhelimitse kiinni, tämä kertoi koulutaksin ajavan ”aivan ihme reittejä”.

Lasten äiti löysi heidät palelevina bussipysäkiltä ja vei koululle. Koulumatkaan oli kulunut puolitoista tuntia.

– Taksi noutaa lapset yksityistien varrelta, tien risteyksestä. Siitä menee ohi muutama samanlainen pikkubussi. Lapseni nousivat väärään bussiin, koska ne ovat hyvin saman näköisiä, eivätkä lapset ymmärrä katsoa kyydin numeroa, Lindfors kertoo.

Vanhempi lapsista oli kyllä huomannut, että kyyti lähti eri reittiä kuin normaalisti, mutta ajatellut sen menevän vain toista kautta. Kuljettaja oli lasten kertomuksen mukaan jättänyt kyytiin tulleet muut koululaiset kahdelle tai kolmelle eri koululle ja lähtenyt uudelle kierrokselle.

– Minun lapseni havahtuivat vasta kun taksi oli uudelleen kotipysäkillä ja teki uuden kierroksen. Vasta seuraavan kierroksen viimeisessä kohteessa kuski oli kysynyt lapsiltani, mihin he ovat menossa. Vanhempi lapseni oli sanonut, että Syrjälän koululle. Tähän kuski oli sanonut, että ei tiedä missä se on, Lindfors kertoo tapahtumien kulusta.

Kuljettaja oli hänen mukaansa vienyt lapset Klaukkalan vanhalle bussiasemalle ja ohjannut isoon Korsisaaren bussiin.

– Ei edes saattanut, vaan sanonut, että tuo menee teidän koululle päin. Lapset kävelivät ihmeissään bussiin, mutta se ei mennytkään koulun ohi. Jonkun matkaa ajettuaan bussi pysähtyi pysäkille ja kuski komensi lapset ulos.

Lindfors arvelee, että kyseessä oli bussin päätepysäkki. Bussikuski ei hänen mukaansa ollut puhunut lasten kanssa lainkaan.

– 10-vuotias ja 7-vuotias lapseni olivat puolitoista tuntia koulusta myöhässä 28 asteen pakkasessa bussipysäkillä eri puolella kylää, eivätkä he tienneet missä ovat, isä kauhistelee.

Nurmijärven kunnassa asiaa on selvitelty koulukuljetustiimissä. Saadun tiedon mukaan lapset eivät olleet nousseet kunnan erikseen tilaamaan kouluautoon, vaan menneet erehdyksessä reittiliikennettä ajavaan bussiin.

Koulukyytiin nousevilta lapsilta kysytään sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan nimi, ja kuljettaja kuittaa jokaisen lapsen järjestelmään sisään. Reittiliikennettä käyttävillä lapsilla puolestaan on matkakortit, joita näillä lapsilla ei ollut. Silti he pääsivät reittiliikennettä ajavan Korsisaaren pikkubussin kyytiin.

Reittiliikennettä ajavat bussit on merkitty linjatunnuksella, "koulutakseissa" näkyy auton tunnus. Jos autoa käytetään tilausliikenteenä järjestettävään koulu- ja päivähoitokuljetukseen, siinä tulee olla eteenpäin näkyvä lapsia-kilpi. Kilven pitää olla heijastava tai valaistu.

Tiina Hirvosen mukaan sivistys- ja hyvinvointitoimialalla tullaan vielä tarkastelemaan koulukuljetuksiin liittyviä käytänteitä, etteivät torstaisen kaltaiset tapahtumat pääsisi toistumaan.

– Olemme todella pahoillamme siitä, että tällaista päästi tapahtumaan, ja että lapsille tuli tästä varmasti turvaton olo. Koululta on heti lähdetty selvittämään asiaa ja oltu valmiudessa heitä etsimäänkin. Selvitämme nyt, mitä lisäohjeistusta ja toimia tarvitaan, että näin ei pääsisi enää käymään, Hirvonen sanoo.

– Asiaa on käyty läpi myös vuoroliikennettä ylläpitävän liikennöitsijän kanssa.

– Lapset pyrkivät erehdyksessä linjavuoroon, ja kuljettaja otti heidät kyytiin, koska pakkasta oli rapsakasti. Kun lapset olivat matkanneet aikansa linjavuorolla, kuljettaja huolestui siitä, ovatko he oikeassa autossa. Lapset olivat kertoneet olevansa matkalla Syrjälän koululle, Korsisaaren sopimusliikennepäällikkö Ilkka Ojala kertoo tapahtumien kulusta.

– Meillä on sellainen tavoite, että koululaiset toimitetaan kouluun, olivatpa he sitten väärässä tai oikeassa, hän jatkaa.

Niinpä Korsisaaren kuljettajat olivat Ojalan mukaan jutelleet asiasta keskenään ja päätyneet siihen, että lapset pääsisivät koululleen Kuonomäentietä kulkevalla bussilla. Ojalan mukaan kuljettaja oli kertonut heille, missä kohti kannattaa jäädä bussista pois.

– Jostakin syystä kuljettaja oli käsittänyt, että lapset ovat matkalla Harjulan koululle, josta on kilometrin matka Syrjälän koululle. Se on tuon ikäisille lapsille liian pitkä kävelymatka, joten siinä kohti me mokasimme, Ojala sanoo.

Hänen mukaansa Korsisaari tulee tarkentamaan ohjeistustaan siten, että kuljettajat ovat jatkossa yhteydessä yrityksen toimistoon, mikäli tilanne on epävarma.

– Yleensä muksut pyritään saamaan kouluun ja siinä onnistutaan, mutta tässä epäonnistuimme ja olemme siitä pahoillamme.