Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keuda ja Työtehoseura tukevat opiskelijoita monin keinoin – uusi laki haastaa koulutuksen järjestäjiä

Koulutus: Oppivelvollisuuden pidentäminen haastaa koulutuksen järjestäjiä. Niin Keudassa kuin TTS:lla ollaan kuitenkin luottavaisia siihen, että asiassa onnistutaan yhdessä.

Sekä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan toimipisteessä Perttulassa että Työtehoseuran toimipisteessä odotetaan nyt innolla uusia hakijoita.

Yhteishaku lukioon ja ammatilliseen koulutukseen alkaa tiistaina 23.2. ja jatkuu 23.3. saakka.

Tänä keväänä hakijoita voi olla liikkeellä jopa hieman tavallista enemmän, koska nyt ollaan ensikertaa tilanteessa, jossa peruskoulunsa päättäville nuorilla on velvollisuus hakea toisen asteen koulutukseen joko lukioon, ammatilliseen koulutukseen tai näiden väliin sijoittuvaan jatko-opiskeluvalmiuksia vahvistavaan nivelvaiheen koulutukseen.

Keudan rehtori Anna Mari Leinosen mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen ei lähtökohtaisesti juurikaan muuta ammattiopiston tekemistä, koska jo nyt jokainen alueen nuori on saanut halutessaan opiskelupaikan ja Keuda on Nurmijärvellä se taho, joka tarjonnut tukitoimia tukea tarvitseville ja tarjoaa edellleen.

Konkreettisimmin lain vaikutus näkyy Leinosen mukaan siinä, että alle 18-vuotias ei voi enää keskeyttää koulutusta ja jättäytyä tyhjän päälle. Jos oppivelvollinen nuori jää ilman opiskelupaikkaa tai ei vastaanota paikkaa, asuinkunnan velvoite on selvittää nuoren kokonaistilanne. Koulukuntoiselle oppivelvolliselle osoitetaan viimekädessä opiskelupaikka valmentavasta koulutuksesta, jos hän ei vapaaehtoisesti hakeudu ammatilliseen koulutukseen.

Vaikka opintoja ei voikaan keskeyttää, ei nuori kuitenkaan jää ”vangiksi”, vaikka hänen opiskelemansa ala ei enää tuntuisikaan omalta.

Jokaisen on mahdollisuus oikeanlaisella tuella, ohjauksella ja opetuksella saavuttaa unelmansa.

– Alaa on aivan hyvät mahdollisuudet vaihtaa. Ei tarvitse edes mennä saman hakuprosessin kautta, vaan meillä on omat sisäiset palveluohjaukset sitä varten. Opon kanssa voidaan miettiä, mikä se oma ala olisi, Leinonen kuvaa.

Keudan toimialapäällikkö Jaakko Ristolainen kertoo, että vuosina 2018–2020 Nurmijärven Keudassa on aloittanut opintonsa miltei 700 opiskelijaa, joista kuusi prosenttia on keskeyttänyt opintonsa ilman jatkosuunnitelmaa.

Leinonen vakuuttaa, että opintojen keskeyttämistä pohtivia opiskelijoita pyritään tukemaan monin keinoin.

– Olemme palkanneet uutta työvoimaa ja varmistaneet, että tukipalvelut, kuten oKeudaattori toimivat. Keudaattori-tukipajassa voi tehdä puuttuvia suorituksia tai saada tukea opintojen suorittamiseen yksilöllisesti mm. erityisopettajien ja opiskeluhuollon palveluiden avulla. Seuraamme opintojen etenemistä myös osaamispassin avulla ja jokaisella opiskelijalla on vastuuopettaja, joka toimii opiskelijan tukena opintojen aikana.

– Toimipisteessä toimii myös hyvinvointiryhmä, jonka tehtävänä on seurata ja kehittää opiskeluyhteisön hyvinvointia sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Sen avulla jokaisen on mahdollisuus oikeanlaisella tuella, ohjauksella ja opetuksella saavuttaa unelmansa.

Työtehoseuran koulutusjohtaja Maarit Tenkula myöntää, että uusi oppivelvollisuuslaki haastaa koulutuksen järjestäjiä, koska ohjausta ja tukitoimia tarvitaan enemmän jo heti opintojen alkuvaiheesta alkaen.

– Orientaatio, ryhmäytyminen sekä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma korostuvat, jotta opiskelijalle tulee tunne, että häntä kuullaan ja ymmärretään ja tuetaan opinnoissa, jotta opiskelija harjaantuu itse kantamaan vastuun opintojen etenemiseksi, Tenkula pohtii.

TTS:lla aiempina vuosina muutama opiskelija on keskeyttänyt tai vaihtanut TTS:n sisällä osaamisalaa.

Opinto-ohjaaja Leena Saarelan mukaan kodin ja koulun yhteistyön, opiskeluhuollon palveluiden sekä kattavan Ohjaamo-ohjausverkoston avulla on huolehdittu, ettei kukaan ole jäänyt tähänkään asti ”tyhjän päälle”. Tästä periaatteesta pidetään kiinni jatkossakin.

– On erittäin tärkeää, että nuoren huoltajat ja lähipiiri ovat toiselle asteelle siirtymisen nivelvaiheessa herkällä korvalla kuuntelemassa nuoren fiiliksiä ja tarpeen tullen ottavat matalalla kynnyksellä yhteyttä vastuukouluttajaan tai opiskeluhuoltoon. Taustalla voi olla aikuisen mielestä pienikin asia, jossa voidaan kuitenkin auttaa, jos siihen tartutaan ajoissa (esimerkiksi oppimisessa olevat haasteet), Saarela sanoo.

Tenkula uskoo, että väistämättä tulee tilanteita, että opiskelija kokee tehneensä väärän valinnan, kun arki ammatillisten opintojen parissa alkaa. Tässä vaiheessa TTS pyrkii kuitenkin tukemaan opiskelijaa oikean polun löytämisessä eikä opintoja TTS:lla lopeteta ennen kuin uusi opiskelupaikka tai muu suunnitelma on varmistunut.

– On tärkeää uuden suunnitelman odotteluvaiheessa suorittaa yleissivistäviä aineita eli yhteisiä tutkinnon osia (YTO), koska ne voidaan tunnustaa osaamiseksi seuraavissakin opinnoissa. Yto-opintojen sekä orientaatiovaiheen tukemisessa resursseja määritellään joustavasti.

– Lain henki on se, että yhdessä tekemällä onnistumme. Huoltajien sekä verkoston (Nurmijärven kunnan opiskeluhuollon palvelut sekä muut lastensuojelun palvelut, Keusoten opiskeluterveydenhoito, Etsivä Nuorisotyö, Ohjaamo, peruskoulut sekä muut toisen asteen oppilaitokset, poliisi, kolmannen sektorin yhdistykset ja tahot) kanssa tehtävä yhteistyö on lain onnistumisessa avainasemassa.