Lepsämän koululle halutaan uudet tilat, ei puukoulun korjausta – lautakunta tyrmäsi viranhaltijoiden esityksen

Lepsämän koulun puukoulu on nyt pois käytöstä ja kolme luokkatilaa sekä ruokalan sisältäneestä rakennuksesta on jäljellä vain kivijalka. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven sivistyslautakunnan päättäjät eivät olleet viranhaltijoiden kanssa samoilla linjoilla siitä, että Lepsämän koulun tilahaasteita lähdettäisiin ratkomaan korjaamalla sisäilmaongelmista kärsinyt puukoulu ja vuokraamalla lisätilaa koululle.

Sivistyslautakunnalta pyydettiin käyttäjän näkövinkkelistä lausuntoa asiasta, koska teknisen lautakunnan on maaliskuussa tarkoitus päättää, miten Lepsämän koulun tilojen suhteen edetään. Koulun pihassa on nyt vanha puukoulu, joka on sisäilmaongelmien vuoksi pois käytöstä ja kivijalka, joka jäi jäljelle koulun tuhopolton seurauksena lokakuussa 2019. Varsinaisen koulun pihapiirissä opiskelevat vain vuosiluokat 4.–6. ja 1.–3.luokat on sijoitettu muutaman kilometrin päähän Lintumetsään väistötiloihin.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvonen esitti lautakunnalle, että vuonna 1929 rakennettu puukoulu korjattaisiin ja koululle vuokrattaisiin tarvittaessa lisätilaa (NU 17.3.). Lautakunta hylkäsi kuitenkin yksimielisesti Hirvosen esityksen ja päätyi toiseen vaihtoehtoon, eli kannattamaan tuhopoltetun koulun uudelleenrakentamista.

Sivistyslautakunta katsoi, että tämä olisi tärkeää, jotta tuhopoltosta saatu vakuutuskorvaus voidaan hyödyntää täysimääräisesti.

Lautakunta myös arvioi, että vanhan puukoulun korjaamisen riskiarvio sisäilmaterveellisyyden osalta sisältää riskejä ja se olisi hitaampi toteuttaa kuin uudiskohde.

– Kunnassamme on entuudestaan jo huonoja kokemuksia korjaushankkeista, joiden lopputuloksena emme ole silti kyenneet saamaan oppilaille ja opettajille terveitä, puhtaita sekä toimivia opiskelutiloja. Kunnalla ei ole varaa enää yhteenkään peruskorjaushankkeeseen, jossa korjaus maksaa enemmän kuin uuden rakentaminen, sivistyslautakunnan yksimielisesti hyväksymässä muutosesityksessä perusteellaan.

Lautakunta piti mahdollista vuokratilan hankkimista kalliina ratkaisuna ja he ehdottivatkin Lepsämään mieluummin moduulikoulua, jolla saataisiin tarpeen vaatiessa muuntojoustavuutta tulevaisuuden palveluverkkoon.

– Meillä on vertailuna juuri toteutettu projekti toisen tuhopolton jäljiltä eli Valkjärven koulu, josta saatuja kokemuksia olisi syytä hyödyntää, lautakunta perusteli.

Lautakunta myös katsoi, että Lepsämän koulun uudelleenrakentaminen turvaisi eteläisen alueen kouluverkon riittävyyden oppilasmäärän kasvaessa tulevaisuudessa uusien asuinalueiden rakentumisen seurauksena.

– Näin saataisiin turvattua lapsille ehyt koulupolku yhdessä paikassa ja vallitseva epävarmuus alueen perheissä saataisiin poistettua. Pysyvyyttä ei edusta se, että todetaan tarvittaessa hankittavan tilapäisiä väistötiloja.

– Alueen perheiden sujuvan arjen suhteen on kestämätön tilanne se, että ei ole huomioitu, miten alueen lasten oppilaat sijoittuvat sen jälkeen, kun väistötilojen käyttö Lintumetsässä päättyy. Tuhopoltto tapahtumana ei voi linjata suoraan kouluverkkoa vuosiksi eteenpäin epävarmana siitä, onko opetustiloja tarpeeksi ja missä ne sijaitsevat, lautakunta totesi.

Teknisen lautakunnan on määrä päättää Lepsämän koulun kohtalosta 4. maaliskuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut