– Korona-aikana vietetään paljon aikaa kotona yhdessä, usein pienissäkin asunnoissa, eikä kaikille löydy omaa tilaa. Aiemmin on ollut helpompi vältellä ongelmien käsittelyä, koska hektinen elämä mahdollistaa myös työhön pakenemisen sekä puhumisen välttelyn, sanoo rajamäkeläinen Päivi Savolainen-Kauppila.
– Toisaalta taas kontaktien vähyys muihin ihmisiin aiheuttaa yksinäisyyttä, ahdistuneisuutta ja masennusta. Monella on myös lomautusten ja ehkä työpaikan menetyksen vuoksi taloudellisia vaikeuksia ja ne aiheuttavat omanlaisensa kriisin, hän jatkaa.
Savolainen-Kauppila on keväästä asti tehnyt terapia- ja neuvontatyötä vastaanotollaan etänä Teamsin kautta. Aluksi hän suhtautui etävaihtoehtoon skeptisesti, mutta käytäntö ja asiakkailta saatu hyvä palaute ovat osoittaneet sen toimivaksi.
– Etänä tapaaminen antaa mahdollisuuden kohdata terapeuttia turvallisesti omasta kodista käsin. Monet ihmiset ovat olleet jopa helpottuneita siitä, etteivät tule itse lisänneeksi koronatartunnan riskiä ja säästyvät matkustamiselta huonossa säässä. Etävastaanotto mahdollistaa myös terapeutin vastaanotolle hakeutumisen pitkienkin matkojen päästä. Etävastaanotolla onnistuu yhtä hyvin niin yksilöiden kuin pariskuntienkin tapaaminen, Savolainen-Kauppila sanoo.
Syitä hakeutua terapiaan ja neuvontaan on useita, esimerkiksi parisuhteen ongelmat ja kriisit, lapsuuden traumat, parisuhdeväkivalta, ahdistuneisuus, masennus sekä haasteet seksuaalisuuden eri alueilla.
– Joskus ihmisellä on selittämätön paha olo sisällään ja alamme yhdessä etsiä vastauksia ja ratkaisuja elämänlaadun parantamiseksi. Itse edustan ratkaisukeskeistä psykoterapiasuuntausta, jossa asiakas määrittelee omat ongelmat ja tavoitteensa. Terapiassa katsotaan mieluummin tulevaisuuteen, mutta menneisyydessä viivytään sen verran kuin on tarpeellista.
Terapiassa katsotaan mieluummin tulevaisuuteen, mutta menneisyydessä viivytään sen verran kuin on tarpeellista.
Päivi Savolainen-Kauppila
Savolainen-Kauppilan mielestä on tärkeää hakea ulkopuolista apua, mikäli tilanne parisuhteessa on kiristynyt.
– Kun ristiriidat kärjistyvät, voi olla hankalaa ilman ulkopuolista apua käsitellä kipeitä asioita, koska toinen on tavallaan liian lähellä. Ristiriitatilanteisiin voi pareilla olla myös valmiiksi vääränlaisia toimintamalleja ja näin tilanne vain pahenee, Savolainen-Kauppila sanoo.
Hän kertoo käyttävänsä työssään paljon Parisuhdekeskus Kataja ry:n kehittämää Solmuja parisuhteessa -neuvontaprosessimallia. Solmuja parisuhteessa -neuvonta eroaa pariterapiasta siten, että prosessi on strukturoitu.
– Jokaiselle tapaamiskerralle on tietty teema ja prosessi etenee sen mukaan. Parit ovat kokeneet Solmuja parisuhteessa -prosessin hyödylliseksi itselleen, koska siellä molemmat opettelevat toisen kuuntelua ja itsestä käsin puhumista.
Tällä hetkellä Savolainen-Kauppilan vastaanotolla käykin eniten juuri pariskuntia, ja hän kokee parisuhdeneuvonnan vahvuudekseen, koska on työskennellyt parien kanssa pitkään.
Savolainen-Kauppila on itsekin uusperheellinen. Perheen kaikki lapset ovat jo aikuisia ja asuvat omillaan.
– On mahtavaa nähdä, miten ihmiset sitoutuvat työskentelemään yhdessä tavoitteellisesti ja onnistuvat parantamaan vuorovaikutustaan. Kun perheessä on lapsia, niin vanhempien keskinäisen kommunikoinnin paraneminen vaikuttaa positiivisesti myös heihin.