Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lippu korkealla mennään – Kino Juha aloitti kuuden hengen näytökset

Pitkään keskeytyksissä olleet Kino Juhan elokuvanäytökset käynnistyivät 19. helmikuuta uudelleen. Tällöin yhteen näytökseen sai koronarajoitusten vuoksi myydä korkeintaan 10 lippua.

– Koko ajan on ollut arvailua siitä, milloin rajoitukset helpottuvat ja milloin pandemiatilanne rauhoittuu. Jotta Kino Juhan hohto pysyisi jollain tavoin yllä, päätimme aloittaa näytökset. Kahvila on ollut rajoitusten ajan auki todella tarkasti turvamääräyksiä noudattaen, kertoo Kino Juhan omistaja, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Taavi Vartia.

Kun Kino Juhaa oli ehditty pitää muutaman päivä auki, kun yleisötilaisuuksien osallistujamääriä jälleen rajoitettiin. 22. helmikuuta lähtien elokuvanäytöksiin on saanut myydä kuusi lippua näytöstä kohti.

– Ymmärrän tottakai, että koko maailma kamppailee nyt oikeiden ratkaisujen kanssa, ja rajoitukset ovat tärkeä osa näitä vaikeita päätöksiä. Tuntuu silti erikoiselta, kun toisaalta on tosi paljon kokoontumismuotoja, jotka saavat jatkaa paljon väljemmillä rajoituksilla, ja elokuvissa käynti on ollut erityisen rajoitettua jo viime keväästä. Leffateattereissa olisi kuitenkin niin helppoa huolehtia turvaväleistä, Vartia kommentoi valtiovallan ratkaisua.

Koronarajoituksista huolimatta kaikki Kino Juhan kuusi tuntityöntekijää ovat olleet koko pandemia-ajan töissä, ja työt jatkuvat edelleen.

– Työpaikkojen säilyttäminen on ollut meille kunnia-asia. Olemme kehittäneet työntekijöillemme muitakin alan työtehtäviä ja tehneet kaikkemme voidaksemme pitää heidät, Vartia kertoo. Yhteensä Taavi Vartia Tuotannot Oy:n ja Kino Juhan palveluksessa oli vuoden 2020 aikana yli 60 ihmistä, kun elokuvatuotannon freelancerit lasketaan mukaan.

Työpaikkojen säilyttäminen on ollut meille kunnia-asia.

Taavi Vartia

Kino Juhaan tehtiin juuri ennen pandemia-ajan alkua suuret investoinnit. Se, että elokuvateatteri tekee nyt koko ajan tappiota, ei ole Vartian mukaan yhtä vakava haaste kuin muut hänen tuotantoyhtiönsä koronapandemian vuoksi kohtaamat haasteet.

– Isoin haaste on se, ettei pitkä elokuva Pertsa ja Kilu ole päässyt valtakunnalliseen ensi-iltaansa, ja olemme siinä mukana myös omalla sijoituksella. Levitysyhtiö haluaa luonnollisesti etsiä sille oikean hetken, niin että siitä tulisi hitti, kuten minun muistakin seikkailuleffoistani on tullut. Myös kaikki lähes viisikymmentä Vaahteramäen Eemelin kesäteatteriesitystä peruuntuivat viime kesänä Taaborilla ja Kotkassa, Vartia kertoo.

Vartian käsikirjoittaman ja ohjaaman Pertsa ja Kilu -elokuvan ensi-iltaa on jouduttu siirtämään kolme kertaa.

– Tämä on ollut kova vuosi. Iso haaste on se, ettei yhtään tiedetä, miten tilanne etenee. Suunnitelmien tekeminen on tässä tilanteessa vaikeaa. Jos tulee vielä toinen tällainen vuosi, tapahtuma-ala ei kestä sitä, Vartia arvioi.

– Lippu korkealla kuitenkin mennään. Hetkeäkään minä ja tiimini emme ole surkutelleet tätä, kyse on niin maailmanlaajuisesta tilanteesta, emme ole yksin tässä veneessä. Kieltämättä me kuulumme niihin, joihin pandemian vaikutukset ovat yritystoiminnan näkökulmasta iskeneet kovimmalla mahdollisella tavalla. Mutta Kino Juha voimissaan, ja kaikki ovat pysyneet terveinä, mikä tietysti on tärkeintä. Tiimi yrittää kaikin keinoin kehittää kaikkea, mikä toisi jatkoa ja tulevaisuutta, hän jatkaa.

Ja suunnitelmiahan Vartialla riittää, sekä Kino Juhan että muun toiminnan suhteen. Niiden toteumista säätelee nyt kuitenkin koronapandemia.