Nurmijärven yksityistiet suunnittelevat omaa edunvalvontaorganisaatiota – suunnitteilla myös kantelu ja kuntalaisaloite

Nurmijärven yksityistiet suunnittelevat nyt järjestäytymistä ja yksityisteiden tiedonjako- ja edunvalvontaorganisaation perustamista.

Asiasta keskusteltiin Kirkkotien tiekunnan edustajien koolle kutsumassa yksityisteiden keskustelutilaisuudessa.

Tilaisuuden koolle kutsujana toimineet Kirkkotien tiekunnan edustajat Pepe Perkiö ja Jouko Harjunpää kertovat, että tarve edunvalvontaorganisaatiolle koettiin tilaisuudessa ilmeiseksi.

– Keskusteluissa on noussut esiin, että yksityisteillä on paljon erilaisia haasteita, joissa tarvitaan tukea. Koska Nurmijärvellä on ollut noin 160 kilometriä yksityisteistä kunnossapitosopimusten piirissä viimeiset 25-45 vuotta, ei tiekunnilla tai osakkailla ole enää laajaa tienpidon osaamista ja tuen tarve on myös näin katsottuna kiistaton.

– Lisäksi monet yksityistiet ovat kokeneet, että kunta tulkitsee uutta yksityistielakia joiltain osin väärin ja sanelee yksityisteiden päätösvaltaan kuuluvia asioita kuulematta tiekuntia. Tiedossamme ei ole, että kunta olisi esimerkiksi osallistanut kuntalain mukaisesti yhtään aktiivista tai nukkuvaa yksityistien tiekuntaa tai osakkaita koko yksityisteiden uudistusta koskevan päätöksentekoprosessin aikana. Yksityistiet tarvitsevat neuvotteluun vahvemman aseman ja näemme, että tämä organisaatio tukee yksityisteitä siinä tarpeessa, Perkiö kuvaa.

Hänen mukaansa organisaation ensisijainen tarkoitus on tukea laaja-alaisesti Nurmijärven yksityisteitä. Tuki on tarkoitus muodostaa vertaistukena ja tarvittavin asiantuntijaresurssein myöhemmin laadittavan toimintasuunnitelman mukaisesti.

– Organisaatio voisi tukea esimerkiksi ylläpitopalvelujen kilpailutuksessa, tienpito- ja perusparannustiedon jakamisessa, avustushakemusten laadinnassa, sekä Nurmijärven yksityisteiden edunvalvojana eri toimijoiden suuntaan, Perkiö katsoo.

Perkiö kertoo, että organisaation toteutusmallia kartoitetaan maaliskuun aikana ja tarkoitus olisi, että organisoitumissuunnitelma olisi valmis huhtikuussa 2021. Siksi hän toivoo yksityisteitä ilmoittamaan mielenkiinnostaan kyseistä toimintaa kohtaan sähköpostitse osoitteeseen nurmijarven.yksityistiet@gmail.com maaliskuun 2021 aikana.

Yksityisteiden edustajat päättivät myös samassa tilaisuudessa, että he laittavat piakkoin pystyyn kuntalaisaloitteen, jolla pyritään parantamaan ja yhdenvertaistamaan haja-asutusalueiden ja taajama-alueiden kuntalaisille verovaroin tuotettujen turvallisen liikkumisen mahdollistavien palvelujen toteuttamista Nurmijärvellä.

– Aloitteen tavoite on parantaa yksityisteiden ja niiden asukkaiden ja taajamien asukkaiden yhdenvertaisempaa kohtelua. Tämä on mielestämme osa kunnan ”Ylpeästi lande” -ajatukseen sisältyvää toimintalinjaa.

Muutoinkin Perkiö ja Harjunpää toivovat vuoropuhelun kunnan suuntaan helpottuvan.

– Toivomme Nurmijärven kunnan ottavan neuvottelevan, kuntalaisten edun huomioivan, palveluperiaatteellisen asenteen yksityistieasioissa ja ennen kaikkea aktivoituvan. Viimeisten kuukausien aikana keskustelu on ollut osin vastakkain asettelevaa ja viranhaltijoita on ollut vaikea tavoittaa. Yksityistiet ovat kokeneet, että kunta käyttää asemaansa väärin pieniä tiekuntia kohtaan, sekä kiistää monelta osin perusteetta oman toimintansa aiheuttaman vastuunsa..

– Kunnan viestintä on nyt alkuvuoden aikana tauon jälkeen aktivoitunut aktiivisen vaikuttamisen johdosta, mutta ongelmana on valitettavasti edelleen keskitetyn viestinnän ja viranhaltijoiden toisistaan poikkeava viestinnän sisältö, Perkiö ja Harjunpää kritisoivat.

Kantelu tulossa

Yksityisteiden edustajien kokoontumisessa päätettiin myös, että tiekunnat toimittavat maaliskuun aikana eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun, joka keskittyy yksityisasioiden valmisteluun, esittelyyn, päätöksentekoon ja toimeenpanoon vuosien 2018-2021 aikana.

– Kantelu on tässä tilanteessa yksityisteiden kannalta ensisijaisesti turvatoimi, jolla varmistetaan yksityisteiden oikeusturvaa. Yksityistiet kokevat, että prosessissa on tapahtunut useita häiritseviä seikkoja. Nämä asiat on hyvä selvittää riippumattoman tahon toimesta, kunnan ja tiekuntien välillä asian ratkeaminen on toistaiseksi näyttänyt epätodennäköiseltä, poterot ovat vielä tarpeettoman syvät, Perkiö ja Harjunpää sanovat.

He täsmentävät, että kantelulla pyritään saamaan oikeusasiamiehen näkemys asiaan, koska toisen yksityistieporukan aiemmin hallinto-oikeuteen jättämä valitus kaatui pääasiassa määrä-aikoihin ja itse asia jäi käsittelemättä.

– Kantelun ja aloitteen tavoitteena on yksityisteiden ja niiden vaikutusalueella asuvien kuntalaisten aseman turvaaminen ja yhdenvertaisten kunnan palvelujen tuottaminen. Kunnan kadut, valtion tiet ja yksityistiet muodostavat liikenneverkon, joiden turvallisen liikennöinnin toteutuminen tulee varmistaa siten, että vastuut ovat selvät ja ettei yksityisteille muodostu omasta toiminnasta riippumatonta kohtuutonta taloudellista rasitetta. Aiemmin päätetty malli, jossa esimerkiksi vilkkaiden läpiajoteiden tulisi seurata tien käyttäjiä ajoneuvotarkkuudella, selvittää ajoneuvon omistajatiedot ja lähettää säännöllisille käyttäjille tien käytöstä jälkikäteen käyttömaksu ei ole kovin toteutuskelpoinen ja nykyaikainen ratkaisu.

– Monet teistä ovat päässeet myös kunnan kunnossapitovastuun aikana todella heikkoon kuntoon ja korjausvelka saattaa olla yksittäisillä teillä satojatuhansia euroja. Täytyy huomata, että aiemmin voimassa olleet kunnossapitosopimukset ovat sisältäneet kaiken muun tienpidon, paitsi tien rakentamisen. Tältä osin sopimusten piirissä olleet tiet kokevat, että kunta on laiminlyönyt mm. perusparannusvelvoitteitaan sopimusten voimassaoloaikana. Lisäksi kunta on joissain tilanteissa tulkintamme mukaan ylittänyt toimivaltuutensa yksityisteillä ja siten aiheuttanut vahinkoa kiinteistön omistajille, joten nämä asiat tulee selvittää perusteellisesti, Perkiö ja Harjunpää sanovat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut