Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven yksityistiet suunnittelevat omaa edunvalvontaorganisaatiota – suunnitteilla myös kantelu ja kuntalaisaloite

Nurmijärven yksityistiet suunnittelevat nyt järjestäytymistä ja yksityisteiden tiedonjako- ja edunvalvontaorganisaation perustamista.

Asiasta keskusteltiin Kirkkotien tiekunnan edustajien koolle kutsumassa yksityisteiden keskustelutilaisuudessa.

Tilaisuuden koolle kutsujana toimineet Kirkkotien tiekunnan edustajat Pepe Perkiö ja Jouko Harjunpää kertovat, että tarve edunvalvontaorganisaatiolle koettiin tilaisuudessa ilmeiseksi.

– Keskusteluissa on noussut esiin, että yksityisteillä on paljon erilaisia haasteita, joissa tarvitaan tukea. Koska Nurmijärvellä on ollut noin 160 kilometriä yksityisteistä kunnossapitosopimusten piirissä viimeiset 25-45 vuotta, ei tiekunnilla tai osakkailla ole enää laajaa tienpidon osaamista ja tuen tarve on myös näin katsottuna kiistaton.

– Lisäksi monet yksityistiet ovat kokeneet, että kunta tulkitsee uutta yksityistielakia joiltain osin väärin ja sanelee yksityisteiden päätösvaltaan kuuluvia asioita kuulematta tiekuntia. Tiedossamme ei ole, että kunta olisi esimerkiksi osallistanut kuntalain mukaisesti yhtään aktiivista tai nukkuvaa yksityistien tiekuntaa tai osakkaita koko yksityisteiden uudistusta koskevan päätöksentekoprosessin aikana. Yksityistiet tarvitsevat neuvotteluun vahvemman aseman ja näemme, että tämä organisaatio tukee yksityisteitä siinä tarpeessa, Perkiö kuvaa.

Hänen mukaansa organisaation ensisijainen tarkoitus on tukea laaja-alaisesti Nurmijärven yksityisteitä. Tuki on tarkoitus muodostaa vertaistukena ja tarvittavin asiantuntijaresurssein myöhemmin laadittavan toimintasuunnitelman mukaisesti.

– Organisaatio voisi tukea esimerkiksi ylläpitopalvelujen kilpailutuksessa, tienpito- ja perusparannustiedon jakamisessa, avustushakemusten laadinnassa, sekä Nurmijärven yksityisteiden edunvalvojana eri toimijoiden suuntaan, Perkiö katsoo.

Perkiö kertoo, että organisaation toteutusmallia kartoitetaan maaliskuun aikana ja tarkoitus olisi, että organisoitumissuunnitelma olisi valmis huhtikuussa 2021. Siksi hän toivoo yksityisteitä ilmoittamaan mielenkiinnostaan kyseistä toimintaa kohtaan sähköpostitse osoitteeseen nurmijarven.yksityistiet@gmail.com maaliskuun 2021 aikana.

Yksityisteiden edustajat päättivät myös samassa tilaisuudessa, että he laittavat piakkoin pystyyn kuntalaisaloitteen, jolla pyritään parantamaan ja yhdenvertaistamaan haja-asutusalueiden ja taajama-alueiden kuntalaisille verovaroin tuotettujen turvallisen liikkumisen mahdollistavien palvelujen toteuttamista Nurmijärvellä.

– Aloitteen tavoite on parantaa yksityisteiden ja niiden asukkaiden ja taajamien asukkaiden yhdenvertaisempaa kohtelua. Tämä on mielestämme osa kunnan ”Ylpeästi lande” -ajatukseen sisältyvää toimintalinjaa.

Muutoinkin Perkiö ja Harjunpää toivovat vuoropuhelun kunnan suuntaan helpottuvan.

– Toivomme Nurmijärven kunnan ottavan neuvottelevan, kuntalaisten edun huomioivan, palveluperiaatteellisen asenteen yksityistieasioissa ja ennen kaikkea aktivoituvan. Viimeisten kuukausien aikana keskustelu on ollut osin vastakkain asettelevaa ja viranhaltijoita on ollut vaikea tavoittaa. Yksityistiet ovat kokeneet, että kunta käyttää asemaansa väärin pieniä tiekuntia kohtaan, sekä kiistää monelta osin perusteetta oman toimintansa aiheuttaman vastuunsa..

– Kunnan viestintä on nyt alkuvuoden aikana tauon jälkeen aktivoitunut aktiivisen vaikuttamisen johdosta, mutta ongelmana on valitettavasti edelleen keskitetyn viestinnän ja viranhaltijoiden toisistaan poikkeava viestinnän sisältö, Perkiö ja Harjunpää kritisoivat.