Henkilöliikennettä Hanko-Hyvinkää -radalle? Nurmijärven kunnanjohtajalta kannatusta idealle

Rautatieliikenne: ”Tukisi alueen poikittaista pendelöintiä.”

Hangon ja Karjaan välinen rataosuus on jo kohtuu vilkkaassa käytössä, sillä yhteysvälillä tehdään vuosittain noin 100 000 matkaa. Koulupsykologin työharjoittelua Raaseporissa suorittava Elina Palovaara on yksi radan hyödyntäjistä. Kai Jauhiainen

Riikka Laine, Kai Jauhiainen

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen henkilöliikenteen edistämiseksi Hanko-Hyvinkää -junaradalla.

Rata on saamassa sähköt vuoteen 2024 mennessä, joten Laitisen mukaan radasta pitäisi saada kaikki hyöty irti.

Naapurikunnissa henkilöliikenteen edistämiseksi on tehty jo avauksia, mutta perussuomalaisten mukaan olisi hyvä, että myös Nurmijärvi olisi mukana rataverkossa henkilöliikenteen osalta.

Ryhmä katsoo, että henkilöliikennöinti edistäisi huomattavasti poikittaisliikennettä Uudellamaalla ja parantaisi työmatkaliikenteen sujuvuutta.

– Liikennöintiä voitaisiin hoitaa joko VR:n toimesta ostopalveluna tai kunnat voisivat yhteistyössä vuokrata kalustoa eri toimijoilta, perussuomalaiset kirjoittavat aloitteessaan.

Pohjoisen Nurmijärven poikki kulkevan Hanko-Hyvinkää radan sähköistäminen on alkamassa tänä vuonna. Tällä hetkellä taajamajuna kuljettaa matkustajia Karjaan ja Hangon välillä, mutta Karjaan ja Hyvinkään välinen osuus on pyhitetty vain tavaraliikenteelle.

Mitään suunnitelmia tai päätöksiä ei olla tehty.

Nurmijärven kunnan taholta mahdollista henkilöliikennöintiä ei ole vielä erityisesti nostettu esiin, mutta kunnanjohtaja Outi Mäkelä pitää asiaa ehdottomasti positiivisena asiana.

– Uskon, että tämä on asia, jota kannattaa ajatella rohkeasti laatikon ulkopuolelta. Vaikka radalla on pitkät perinteet henkilöliikenteessä, kyse ei ole vain jonkin vanhan nostalgisen reitin uudelleen avaamisesta, vaan ihan uuden luomisesta. Yhteys tukisi alueen poikittaista pendelöintiä ja helpottaisi jo nykyään kuormittuneiden kehäteiden kumipyöräliikennettä, itsekin joskus menneinä vuosina radalla matkannut Mäkelä sanoo.

Mäkelä kokee, että Nurmijärven olisi hyvä edistää niin Hanko-Hyvinkää radan henkilöliikenneyhteyttä kuin Klaukkalan rataa.

– Yhdessä Klaukkalan ratayhteyden kanssa Hanko-Hyvinkään henkilöliikenneyhteys muodostaisi toimivan työssäkäyntilinkin lentoasemalle ja muualle pääkaupunkiseudulle.

Väyläviraston rautatieliikennejohtajan Markku Nummelinin mukaan ajatus henkilöjunaliikenteestä Karjaalta Hyvinkäälle ja edelleen Riihimäen kautta kenties aina Kotkaan asti on ollut esillä käytäväkeskusteluissa.

– Mitään suunnitelmia tai päätöksiä ei olla tehty, nämä ovat olleet pelkästään käytäväkeskusteluja.

Nummelinin mukaan henkilöliikennekysymystä on lähdettävä suunnittelemaan selvittämällä tulevat matkustajamäärät. Myös kuntien asenteet on kartoitettava.

– Tähän asti lähinnä Vihti on ollut aktiivinen.

Toiseksi on ratkaistava tekniset ongelmat.

– Niistä isoin on se, että Nummelan ja Hyvinkään välillä ei ole yhtään kohtaamispaikkaa, jossa vastakkain tulevat junat voisivat kohdata toisensa, kertoo Nummelin.

Päivitetty klo 21:15: Korjattu tieto, että kyseessä olisi vain yhden perussuomalaisten valtuutetun aloite. Aloite on todellisuudessa koko perussuomalaisten valtuustoryhmän yhteinen.

Radan varrelta kannatusta

Radan varren kunnista ennen Nurmijärveä henkilöliikenteen puolesta on tehty kannanottoja mm. naapurikunnassa Vihdissä.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola on ilmoittanut Vihdin lobbaavan hanketta kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Lohjan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Luoma (kok.) suhtautuu ajatukseen henkilöliikenteestä maltillisesti.

– Nyt on ensin sähköistettävä Hanko-Hyvinkää-rata niin, että tavarajunat saadaan kulkemaan sähkövetureilla. Jos rataosuudelle joskus henkilöliikenne palaa, niin se on kyllä vuosien asia, Luoma sanoo.

Raaseporin kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist kannattaa henkilöliikenteen aloittamista Karjaan ja Hyvinkään välillä.

– Mielestäni se on hyvä idea. Muistan nuorena itsekin matkustaneeni junalla Karjaalta Hyvinkäälle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut