Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppalainen rokotustodistus nytkähti eteenpäin – Sitra selvittää mallia, jossa koronatiedot saisi näkyviin maksupäätteellä

Eurooppalaisen rokotetodistuksen kehittämisestä päästiin torstaina periaatteelliseen sopuun EU-maiden johtajien huippukokouksessa.

Todistuksesta toivotaan apua matkustusrajoitusten höllentämiseen ja yhteiskuntien avaamiseen rokotusten edetessä. Rokotepassin käytännön toteutustavasta ja siinä käytettävästä teknologiasta ei kuitenkaan toistaiseksi ole tietoa.

– Rokotuskattavuuden lisääntyessä liikkuminen mahdollistuu ja yhteiskunnat alkavat avautua. Silloin tarvitaan tietoa, oletko rokotettu, kannatko virusta, oletko immuuni virukselle koska olet sairastanut koronan, toteaa Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä tiedotteessa.

Kivelä lisää, että tietoa tarvitaan valtioiden rajoilla, matkustamisessa, yleisötapahtumissa ja monissa palveluissa koronan leviämisen estämiseksi.

Sitra selvittää parhaillaan mahdollisuuksia pilotoida maksupäätteiden hyödyntämistä ihmisen koronatietojen tarkistamisessa.

Järjestelmä toimisi Kivelän mukaan niin, että asiakas esittää pankki- tai luottokorttinsa palveluntarjoajan maksupäätteelle samalla tavalla kuin maksaessaan pikkuostoksen. Maksupääte kertoo, onko koronastatus kunnossa vai ei.

Pääte ei kerro mitään tarkempia potilastietoja. Järjestelmä toimii ainoastaan kansalaisen lukuun ja toimeksiannosta hänen käyttäessään itse omaa määräysvaltaansa saada omat rokotustietonsa.

Toimintamallin kokeilusta on jo käyty keskusteluja muun muassa kansainvälisen maksuvälitysyrityksen kanssa.

– Olemme selvittäneet ratkaisun teknistä ja juridista toimivuutta alustavasti ja parhaillaan keskustellaan pilotoinnin mahdollisuuksista Suomessa ja globaalisti, Kivelä sanoo.

Poikkeukselliset olot vaativat poikkeuksellisia ratkaisuja, rohkeutta ylittää toimialarajoja ja kykyä uudenlaiseen yhteistyöhön kansalaisten hyväksi, hän tähdentää.

– Pandemian luonteen vuoksi myös ratkaisujen tulee olla globaaleja. Maksukorttijärjestelmä toimii jo ennestään maailmanlaajuisesti ja koko infra sekä kortit ovat valmiina.

Sitra on viimeisen vuoden aikana ollut käynnistämässä ja rahoittamassa epidemianhallintaan liittyviä pilottihankkeita myös Vaasassa ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa.

Vaasassa kokeiltiin koronajäljitykseen kehitettyä Ketju-mobiilisovellusta ja Etelä-Karjalassa muun muassa robottipuhelujen hyödyntämistä osana terveydenhuollon prosesseja epidemianhallinnassa.

Lue lisää: Omakannan koronarokotustodistuksen pitäisi kelvata myös ulkomailla – Tällainen sähköisestä koronarokotustodistuksesta on tulossa