Nurmijärven liikuntatiloja ei laiteta kiinni – näin AVI:n koronarajoitukset näkyvät Nurmijärvellä

Kuvituskuva Arkisto/Päivi Tuovinen

Riikka Laine, Minna Harmaala

Etelä-Suomen aluehallintovirasto sulkee harrastus- ja oleskelutilat maanantaista lähtien Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Järvenpäässä, Keravalla, Sipoossa, Kirkkonummella ja Tuusulassa kahdeksi viikoksi. Avin tiedotteen mukaan päätöksellä sulkea tilat pyritään vähentämään erityisesti aikuisten välisiä lähikontakteja. Päätös tehtiin nyt kahdeksi viikoksi ja tarvittaessa niitä jatketaan pidempäänkin.

Sulun ulkopuolelle jää kuitenkin useita kuntia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, mm. Nurmijärvi, joita tiukemmat määräykset eivät koske.

Avin tiedotteen mukaan kuntien valinnassa on huomioitu se, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on epidemiologisesti hyvin eri tilanteessa olevia kuntia.

– Vaikein epidemiatilanne on pääkaupunkiseudulla, kun taas sairaanhoitopiirin reuna-alueilla on epidemian osalta huomattavasti paremmassa tilanteessa olevia kuntia. Päätös on tehty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suosituksen mukaisesti. Kyseinen alue muodostaa kiinteän liikkumis- ja työssäkäyntialueen. Alueen koronatartuntojen ilmaantuvuus on korkea, ja siellä todetaan tautiryppäitä. Terveydenhuollon kapasiteetin ylikuormittumisen uhka on suuri, ja tartuntojen määrä on saatava laskuun, avi kertoo tiedotteessaan.

THL:n ilmaantuvuuslukujen mukaan koronatartuntojen ilmaantuvuus on HUS-alueella tällä hetkellä suurinta Vantaalla, jossa ilmaantuvuus on 352,1/100 000 asukasta/14 vrk. Ilmaantuvuusluvut ovat yli kahdensadan Helsingissä, Kauniaisissa, Järvenpäässä ja Keravalla ja Tuusulassa 193,3. Espoossa ilmaantuvuusluku on 148,6, Sipoossa 96,6 ja Kirkkonummella 82,3.

Nurmijärven kunta muistuttaa omassa tiedotteessaan, että vaikka sulkutoimenpiteet eivät koske Nurmijärveä, niin Nurmijärvellä kuin muualla HUS-alueella on kuitenkin niin julkisten kuin yksityisten toimijoiden varmistettava, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Päätös koskee laajalti julkisten ja yksityisten toimijoiden tiloja silloin, kun sisätiloissa toimintaan osallistuu enintään kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa enintään 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Toimijoiden on myös tehtävä suunnitelma siitä, miten ne varmistavat mm. turvavälien toteutumisen tiloissaan.

Lisäksi Nurmijärvellä on jatkossakin käytössä yli kuuden hengen kokoontumisrajoitukset. Alkuviikosta annetun rajoituksen mukaan Nurmijärvellä tulee välttää yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia.

– AVI:n päätös kuuden henkilön enimmäisosallistujamäärästä ei koske opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämistä sekä kerho- ja harrastustoimintaa, kunnan tiedotteessa muistutetaan.

Nurmijärven kunta tiedotti AVIN:n päätöksen jälkeen myös, että Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän alueen lasten ja nuorten harrastustoimintaan liittyvistä uusista rajoituksista linjataan ja tiedotetaan ma 1.3.

Lue myös: Nurmijärven lukiolaiset heti etäopetukseen – peruskoulujen yläluokat viikon päästä

Näitä sulkeminen koskee

Harrastustilojen sulku koskee Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Järvenpäässä, Keravalla, Sipoossa, Kirkkonummella ja Tuusulassa seuraavia tiloja, jos niissä on enemmän kuin 10 asiakasta:

Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat. Tivolien ja huvipuistojen kohdalla sulku koskee myös ulkotiloja.

Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palveluiden tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut