Nurmijärven tartuntatahti kiihtynyt ennätyslukemiin – AVI:n päätös sulkujen ulkopuolelle jättämisestä ihmetyttää

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös sulkea harrastus- ja oleskelutilat maanantaista lähtien pääkaupunkiseudulla ja osassa Uudenmaan kunnista on herättänyt ihmetystä Nurmijärvellä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätti perjantaina, että Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Järvenpäässä, Keravalla, Sipoossa, Kirkkonummella ja Tuusulassa harrastus- ja oleskelutilat suljetaan kahdeksi viikoksi. Näitäkään ei tosin suljeta ihan kokonaan, vaan AVI:n perjantaisen päätöksen mukaan tiloja saa pitää avoinna 10 henkilön rajoituksella.

AVI:n päätös on herättänyt ihmetystä mm. Nurmijärvellä, jota sulut eivät koske.

AVI tiedotti perjantaina, että päätös on tehty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suosituksen mukaisesti. Alueen rajautumista perusteltiin sillä, että kyseinen alue muodostaa kiinteän liikkumis- ja työssäkäyntialueen ja alueen koronatartuntojen ilmaantuvuus on korkea, ja siellä todetaan tautiryppäitä.

Nurmijärvellä ihmetystä herättää erityisesti se, että Nurmijärvellä koronatartuntojen ilmaantuvuus oli jo perjantaina korkeampi kuin Sipoossa ja Kirkkonummella.

THL:n tilaston mukaan Nurmijärvellä koronatartuntojen ilmaantuvuus oli 98,4/100 000 asukasta/14 vrk. Sipoossa lukema oli 96,6 ja Kirkkonummella 82,3.

Nurmijärvellä ilmaantuvuus on noussut viikonloppuna entisestään ja muutaman päivän viiveellä päivittyvä THL:n ilmaantuvuuslukema tulee vain nousemaan tartuntamäärien perusteella, sillä Nurmijärvellä todettiin lauantaina jälleen yhdeksän uutta tartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on todettu tällä viikolla 39, joka on uusi ennätys.

Nurmijärven kunnalle ja Keusotelle AVI:n päätös tuli yllätyksenä. Keusoten johtajan Pirjo Laitinen-Pirkkosen mukaan Keusotessa selvitetään, miksi HUS on suositellut rajaamaan sulkutoimenpiteet vain osaan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän kuntiin.

Myös Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä toteaa blogissaan, että päätös oli monin tavoin yllättävä.

– Ensinnäkään päätös ei sulkenut tiloja, vaan jätti mahdollisuuden pitää tiloja auki 10 henkilön rajoituksella. Toisekseen päätös ei koskenut loogisia alueita, vaan AVI noukki Uudeltamaalta päätöksen piiriin vain muutaman kunnan HUSin suositusten pohjalta.

– Epidemiologinen tilanne on toki kaiken taustalla, mutta toistaiseksi on vielä epäselvää, millä kriteereillä HUS on suosituksen tehnyt. Erityisen hämmentävä suositeltujen kuntien valinta on Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymän (Keusote) näkökulmasta, joka voidaan kaikin tavoin luokitella yhtenäiseksi asuin-, asiointi- ja työssäkäyntialueeksi, jolla on suora kytkös pääkaupunkiseutuun. Keusoten kuudesta kunnasta 58g pykälä asetettiin voimaan vain kahdessa kunnassa; Tuusulassa ja Järvenpäässä. Koko Keusoten alueella ilmaantuvuusluku on noussut viimeisten kahden viikon aikana huimasti ja tämänhetkinen numero 149 ylittää kirkkaasti 58g pykälän kriteerin, joka on 25.

– THL:n kuntakohtaisten ilmaantuvuuslukujenkaan valossa logiikkaa ei löydy, sillä esimerkiksi Sipoon, jota 58g määräys koskee, ilmaantuvuusluku alittaa kirkkaasti HUS:in listalta karsiutuneiden Nurmijärven, Mäntsälän ja Pornaisten luvut, Mäkelä huomauttaa blogissaan.

Samalla hän huomauttaa, että sosiaali- ja terveysministeriö on jo ilmoittanut AVI:lle, että tilojen auki pitäminen 10 hengen rajoituksella on väärä, sillä STM:n mukaan tilat olisi pitänyt sulkea kokonaan.

Kun myös kuntarajaus herättää ihmetystä, niin Mäkelä kommentoi kunnan jäävän jännittyneenä odottamaan, mitä tuleman pitää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut