Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Kunnat säästivät yli 20 miljoonaa euroa kulttuurirahoistaan – Espoossa rahoista jäi viime vuonna käyttämättä 4,5 miljoonaa euroa

Kunnat säästivät viime vuonna miljoonia euroa kulttuurirahoista, kun koronapandemia seisautti lähes kaikki tapahtumat.

Yle kertoo, että sen tekemän kyselyn mukaan kunnissa jäi käyttämättä 23 miljoonaa euroa kulttuuriin varattuja rahoja. Kysely lähetettiin kaikkiin Manner-Suomen kuntiin ja siihen vastasi 221 kuntaa.

Käytettyjen rahojen määrä oli tiedossa vasta 167 kunnassa, koska kaikissa kunnissa ei ole vielä tehty viime vuoden tilinpäätöstä. Käyttämättä jääneiden rahojen todellinen määrä saattaa olla merkittävästi 23 miljoonaa euroa suurempi, Yle toteaa.

Kulttuurin rahoja jäi käyttämättä tilanteessa, jossa valtio tuki kuntien ja kaupunkien taloutta yhteensä kolmella miljardilla eurolla. Yle kertoo, että tuen myötä lähes kaikki kunnat selvisivät koronavuodesta paremmin kuin ennakoitiin.

Osa valtion tuesta kohdistui myös kulttuuripalveluille, kuten kuntien omille teattereille ja orkestereille.

Rahaa jäi yli, koska tapahtumat peruttiin. Viime vuoden puolella ei pystytty järjestämään lähes lainkaan tapahtumia. Alan yritysten liikevaihdot romahtivat 70–80 prosenttia.

Esimerkiksi Espoossa 53,4 miljoonan kulttuurin ja taiteen kokonaisbudjetista jäi käyttämättä viime vuonna 4,5 miljoonaa euroa.

– Eniten surettavat lapset ja nuoret, joilla ei ole harrastuksia. Ei tiloja ole, missä käydä eikä ilmaisia tapahtumia, joihin mennä mukaan, sanoo Ylelle Espoon kulttuurijohtaja Susanna Tommila.

Espoon kirjastot olivat kokonaan kiinni tai rajoitetusti auki useiden kuukausien ajan. Samalla toki säästyi mittava summa rahaa, 1,9 miljoonaa euroa.

– Kirjaston merkitystä kaupunkilaisten hyvinvoinnille ei voi kuitenkaan mitata rahassa, Tommila toteaa.

Kunnan budjetista kulttuurin osuus on muutamia prosentteja. Kokonaisuudessaan kulttuuri on kuitenkin iso elinkeino kunnissa.

– Summat ovat pieniä esimerkiksi sote-menojen rinnalla, mutta niillä on iso painoarvo muun muassa silloin, kun ihminen miettii minne muuttaa, Ylen haastattelema Kuntaliiton kulttuurin ja kirjastojen erityisasiantuntija Johanna Selkee toteaa.

Pienissä kunnissa kulttuuripalvelu tarkoittaa kirjastoa. Sen lisäksi kunnasta saattaa löytyä kotiseutumuseo. Kaupungit puolestaan kustantavat teattereita, orkestereita ja useita museoita.

Selkee toivoo kuntien tekevän vielä enemmän yhteistyötä keskenään kuin mitä ne tällä hetkellä tekevät.