Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloiden sulku koskee myös terasseja – lakiesitys eduskunnan käsittelyyn, Suomeen poikkeusolot

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jolla ravintolat ja muut ravitsemisalan yritykset suljettaisiin asiakkailta väliaikaisesti kolmeksi viikoksi koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla. Lain on tarkoitus tulla voimaan 8. maaliskuuta ja se olisi voimassa 28. maaliskuuta asti, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Sulku koskiksi muun muassa kahviloita, ravintoloita, pubeja, baareja ja yökerhoja, eli kaikkia ravitsemisalan yrityksiä, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskisi myös terasseja. Ruoan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua.

Sulku ei koske ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Eli se ei siis koskisi esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Ravintoloiden väliaikainen sulku on yksi toimista, joilla hallitus pyrkii estämään koronaepidemian nopeaa kiihtymistä ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymistä. Hallituksen esitys perustuu päätökseen, jolla todetaan Suomessa vallitsevan poikkeusolot.

Hallituksen esitys etenee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Tämän jälkeen tasavallan presidentti vahvistaa lain ja valtioneuvosto antaa siihen liittyvän asetuksen, jolla määritellään sulkutoimenpiteiden kohteena olevat alueet. Asetus viedään eduskunnan jälkitarkastukseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee kiireisesti tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin sulkutoimenpiteet kohdistuvat.

Valtioneuvosto myös tiedottaa todenneensa yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Eli toisin sanoen Suomessa vallitsevat valmiuslaissa tarkoitetut poikkeusolot, lain kolmannessa pykälässä säädetään poikkeusoloksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Suomessa koronavirustautitapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat valtioneuvoston tiedotteen mukaan kohonneet helmikuun alun jälkeen erittäin nopeasti. Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamat tartunnat ovat selvästi lisääntyneet, mikä voi jo osaltaan kiihdyttää epidemian kasvua ja johtaa sairaala- ja tehohoidon merkittävään kuormittumiseen, jos tartuntojen määrää ei saada käännetyksi laskuun.

– Tässä vaiheessa ei ole välitöntä tarvetta valmiuslain perusoikeuksia rajoittavien valmiuslain II osan toimivaltuuksien käyttöönotolle, mutta niiden käyttötarve riippuu epidemian kehityksestä lähiaikana, sanotaan tiedotteessa.

Poikkeusolot toteava valtioneuvoston päätös tuli voimaan välittömästi, ja se on voimassa toistaiseksi, kunnes se kumotaan.

Juttua muokattu 1.3.2021 kello 14.53: lisätty neljä viimeistä kappaletta Suomen poikkeusoloista.