Miksi AVI sulki tiloja vain osassa HUS-alueen kunnista? Ylitarkastaja selvittää päätöksen taustoja

Kuvituskuva. Riikka Laine

Riikka Laine

Viime päivien iso ihmetyksen aihe on ollut Etelä-Suomen aluehallintoviraston perjantainen päätös harrastus- ja oleskelutilojen sulkemisesta.

AVI päätti sulkea harrastus- ja oleskelutiloja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Järvenpäässä, Keravalla, Sipoossa, Kirkkonummella ja Tuusulassa 1.–14.3. Tosin näissäkin kunnissa tiloja voi pitää avoinna 10 henkilön rajoituksella.

Ministeriö on moittinut AVI:a siitä, että tiloja ei suljettu kokonaan. Sulkutoimenpiteiden ulkopuolelle jääneissä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kunnissa on puolestaan ihmetelty, mihin kuntarajaus perustuu.

AVI tiedotti perjantaina, että päätös on tehty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suosituksen mukaisesti. Alueen rajautumista perusteltiin sillä, että kyseinen alue muodostaa kiinteän liikkumis- ja työssäkäyntialueen ja alueen koronatartuntojen ilmaantuvuus on korkea ja siellä todetaan tautiryppäitä.

Kuitenkin esimerkiksi Nurmijärvellä, Pornaisissa ja Mäntsälässä koronatartuntojen ilmaantuvuus on korkeampi kuin Sipoossa ja Kirkkonummella, mutta silti nämä kolme ensin mainittua kuntaa jätettiin rajauksen ulkopuolelle.

Muun muassa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo yllättyneensä, että toimenpiteet koskevat vain kahta Keusote kuntaa, Tuusulaa ja Järvenpäätä, mutta ei Nurmijärveä, Pornaisia, Mäntsälää ja Hyvinkäätä.

AVI:n ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo, että päätös koskee nimenomaan niitä kuntia, joissa AVI katsoi sen olevan välttämätön.

Taustalla on Mölsän mukaan HUS:n alueellisen koordinaatioryhmän viime tiistaina antama suositus, että AVI tekisi päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n mukaisten toimenpiteiden käyttöönotosta pääosin ja mahdollisimman pian koko Uudenmaan alueella.

– Olemme kyseisen kokouksen jälkeen järjestäneet HUS:n ja THL:n kanssa 24.2. kokouksen, jossa olemme pyytäneet lisätietoja muun muassa terveydenhuollon kuormituksesta sekä arviota siitä, minkä kuntien alueella tartuntatautilain mukainen päätös olisi HUS:n arvion mukaan välttämätön. Kokouksessa HUS on ehdottanut, että AVI tekisi tartuntatautilain 58 g §:n mukaisen päätöksen koko Uudellemaalle tai vähintään päätöksessämme mainittujen kuntien alueille.

– Alueellinen arviointi on perustunut paitsi kuntien ilmaantuvuuslukuihin, myös siihen, mitkä kunnat arvion mukaan muodostavat epidemian kannalta vaikeimmassa tilanteessa olevan pääkaupunkiseudun kanssa kiinteän työssäkäynti- ja liikkumisalueen, Mölsä sanoo.

Mölsä myöntää, että toki muidenkin kuntien alueilta liikutaan pääkaupunkiseudulle.

– Mutta kokonaisharkinnassa ja HUS:n arvioon pohjautuen olemme katsoneet, että välttämättömyysedellytykset täyttyvät päätöksessämme mainittujen kuntien osalta.

Mölsä muistuttaa, että päätös on tällä hetkellä voimassa 14.3. asti, mutta epidemiatilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin.

– Tarkastelemme tilannetta jatkuvasti ja saamme tietoja HUS:lta sen kehittymisestä sairaanhoitopiirin alueella. Tilannetta tarkastellaan lisäksi viikoittain HUS:n alueellisen koordinaatioryhmän kokouksissa. Olemme valmiudessa tekemään uusia päätöksiä, mikäli siihen on tarvetta, Mölsä sanoo ja muistuttaa, että myös kunnilla itsellään on toimivalta tehdä tartuntatautilain 58 g §:n mukainen päätös toimialueelleen.

Näitä sulkeminen koskee

Harrastustilojen sulku koskee Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Järvenpäässä, Keravalla, Sipoossa, Kirkkonummella ja Tuusulassa seuraavia tiloja, jos niissä on enemmän kuin 10 asiakasta:

Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat. Tivolien ja huvipuistojen kohdalla sulku koskee myös ulkotiloja.

Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palveluiden tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut