Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintumetsän väistötilassa hytisty kylmyydessä – sisälämpötila laski kovimmilla pakkasilla kuuteen asteeseen

Opetus: Lepsämän koulun Lintumetsän väistötilassa on hytisty kovilla pakkasilla kylmyydessä. Alimmillaan sisälämpötila on ollut kuusi astetta.

Lepsämän koulun Lintumetsän väistötilassa on hytisty tammi–helmikuussa kylmyydessä.

Vanhempien koululta saaman tiedon mukaan väistötilan sisälämpötila laski kerran tammikuussa alimmillaan kuuteen asteeseen. Koulupäivä jouduttiin tuolloin kokonaan perumaan opetuspäällikön ohjeen mukaisesti.

Helmikuun pakkaskaudella sisälämpötila laski ainakin muutamaan otteeseen 15 asteeseen.

Vanhempien mukaan heitä on ohjeistettu pukemaan lapsilleen riittävästi sisävaatteita päälle koulupäivän ajaksi.

– Kyllä nämä jatkuvat lämmityshaasteet, sekä jääpuikoista päätellen myös lämpöä vuotavat parakit, tulevat kuntalaisille kalliiksi. Puhumattakaan siitä, että koulupäivien peruminen tai takki päällä opiskelu olisi normaalia, vanhemmat kommentoivat Nurmijärven Uutisille.

Lepsämän koulun rehtori Jaakko Heikkilä myöntää, että lämmitysongelmat ovat vaikuttaneet Lepsämän koulun väistötilassa opiskelevien 1.–3.-luokkalaisten koulunkäyntiin jonkin verran.

Tiloihin on kuitenkin Heikkilän mukaan hankittu lisälämmittimiä, joilla tilat on saatu koulupäivien ajaksi lämmitettyä.

Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikön Ville Könösen mukaan Lintumetsän väistötilan lämmitys tapahtuu kahdella ilmavesilämpöpumpulla, joiden lisäksi lämminvesivaraajissa on sähkövastukset.

– Järjestelmä ei ole toiminut oikein, ja ongelma on toistunut kolme kertaa. Olemme tehneet korjaavia toimenpiteitä, muun muassa lämmityslaitteiston anturivikakorjauksen. Parhaillaan selvitämme lämmitysongelmia tilan vuokranantajan kanssa, jotta asia saataisiin ratkaistuksi.

Väistötila on vuokrattu M-Partners Oy:ltä. Projektin laadunvalvonnasta vastasi Ahma Insinöörit Oy.

Könösen mukaan vieläkään ei ole varmaa, onko ongelma saatu korjattua.

– Korjaustoimenpiteitä tehdään edelleen, ja tällä hetkellä odotamme tilan vuokranantajan varmistusta siitä, toimiiko järjestelmä oikein.

Könösen tiedossa ei ole muita koulujen väistötiloja, joissa olisi samankaltaisia lämmitysongelmia.

– Muut väistö- ja lisätilat ovat kaukolämmössä tai suorassa sähkölämmityksessä.

Väistyneet paukkupakkaset ovat myös osaltaan helpottaneet Lintumetsän väistötilan lämmitysongelmaa. Tällä viikolla koululla kylmyyden sijaan jännitetäänkin Lepsämän koulun kohtaloa, josta päätetään teknisessä lautakunnassa torstaina.

Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen esittää lautakunnalle, että tuhopoltossa vaurioituneen koulurakennuksen vakuutusrahoilla korjattaisiin sisäilmaongelmista kärsivä puukoulu, johon rakennettaisiin keittiö ja ruokailutilat. Esityksen mukaan tuhopoltossa vaurioitunutta rakennusta ei rakennettaisi uudelleen vaan koululle vuokrattaisiin tarvittaessa lisätilaa.

Sivistyslautakunta tyrmäsi helmikuussa samaisen esityksen ja päätti esittää tekniselle lautakunnalle, että vakuutusrahat käytettäisiin täysimääräisenä tuhopoltetun koulurakennuksen uudelleenrakentamiseen.

Muun muassa Lepsämän kyläyhdistys on ottanut voimakkaasti kantaa oman kyläkoulunsa puolesta. Kyläyhdistyksen sihteerin Mirkka Pellisen mukaan yhdistys kannattaa ehdottomasti palaneen koulun uudelleenrakentamista.

–  Koululaisia ei enää saa riepotella ympäri kylää, heille on taattava turvallinen jatkumo ja monipuoliset tilat opetukseen, hän perustelee.