Koronan pelko ei ole syy kotiäänestykseen Nurmijärvellä – he saavat äänestää kuntavaaleissa kotona

Pelkkä koronan pelko ei ole syy kotiäänestykseen tulevissa kuntavaaleissa – mikäli vaalit ylipäätään huhtikuussa pystytään järjestämään.

– Pääsääntö on, että vaaleissa äänestetään vaalihuoneistoissa, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kiteyttää.

Tätä sääntöä noudatetaan myös Nurmijärvellä.

Nurmijärven keskusvaalilautakunnan sihteeri, kunnan lakimies Sari Forsström muistuttaa, että kotiäänestyksestä säädetään vaalilaissa.

Lain mukaan henkilö saa äänestää ennakkoon kotonaan, mikäli hänen kykynsä liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Mikäli henkilö, jonka kyky liikkua ja toimia on rajoittunut, pääsee äänestyspaikkaan omin neuvoin, muiden kyydillä tai muiden avustamana, ei hän ole oikeutettu kotiäänestykseen.

– Äänestäjän on siis ensisijaisesti käytettävä tavanomaista äänestysmuotoa, Forsström sanoo.

Pelkkä viruksen välttely ei siis estä ihmistä liikkumasta ja toimimasta ja oikeuta kotiäänestykseen.

Forsströmin mukaan Nurmijärvellä seurataan tarkasti oikeusministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja paikallisen terveysviranomaisen ohjeita kotiäänestyksen toimittamisen karanteeniin määrättyjen äänestysmahdollisuuksien toteuttamisesta sekä muiden turvallisuusnäkökohtien huomioimisesta.

– Toistaiseksi oikeusministeriö ja THL ovat ohjeistaneet siten, että karanteeniin määrättyjen osalta on mahdollista toimittaa kotiäänestys. Silloin vaalitoimitsijoiden tulee suojautua suojavarustein, joihin kuuluvat maski, visiiri, kertakäyttöiset suojakäsineet, suojatakki- tai esiliina.

Vaalitoimitsijat koulutetaan suojavarusteiden turvalliseen pukemiseen ja riisumiseen.

– Odotamme lisäksi mielenkiinnolla valtakunnallisia päätöksiä siitä, onko vaalitoimitsijoiden mahdollista saada koronarokote ennen äänestyksiä.

Forsströmin mukaan huomioitavaa on kuitenkin se, että eristyksessä olevien kotiäänestys ei ole mahdollinen. Tartuntatautilääkäri määrää henkilön eristykseen, jos hänellä on todettu koronavirustartunta.

– Jos henkilö on esimerkiksi ilmoittautunut kotiäänestykseen, mutta terveysviranomainen määrää hänet eristykseen, hänen tulee peruuttaa kotiäänestys. Mikäli hän ei toimi näin, eritykseen määrätty syyllistyy rangaistavaksi säädettyyn tekoon.

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Nurmijärvellä kotiäänestäjiä oli 41. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kotona äänesti noin 60 henkilöä sekä noin 20 omaishoitajaa.

Forsströmin mukaan Nurmijärvellä varaudutaan siihen, että kotiäänestäjien määrä ainakin hieman kasvaa tulevissa kuntavaaleissa.

Toimi näin

Kotiäänestystä haluavan pitää tehdä kirjallisesti tai puhelimitse ilmoitus Nurmijärven kunnan keskusvaalilautakunnalle tiistaihin 6.4. kello 16 mennessä.

Ilmoittautumislomakkeita saa kunnanvirastolta, kirjastoista, kunnan kotisivuilta ja osoitteesta www.vaalit.fi.

Kotiäänestys toimitetaan jonakin ennakkoäänestysajanjaksoon (7.–13.4.2021) sattuvana päivänä kello 9–20 välillä. Kotiäänestykseen ilmoittautuneelle ilmoitetaan ajankohta, jolloin vaalitoimitsija saapuu paikalle.

Kotiäänestyksessä on vaalitoimitsijan lisäksi oltava läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka tässä tehtävässä ei toimi vaaliviranomaisen ominaisuudessa.

Mikäli äänestäjällä ei ole mahdollisuutta valita läsnä olevaa henkilöä, keskusvaalilautakunta huolehtii tarvittaessa siitä, että tällainen henkilö hankitaan kotiäänestyksen toimittamiseen.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut