Juuri nyt ei ole hyvä idea lähteä ulkoilemaan jäälle, sillä aurinkoisen lämpimät säät ovat sulattaneet ja pehmentäneet jäitä.
– Etelärannikon ja lounaiskulman jäät alkavat olla epävarmoja ja petollisia. Varmasti siellä on paljonkin kohtia, joissa on oikein hyvä liikkua, mutta vastaavasti voi olla kohta, joka pettää, toteaa Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.
Tämän saivat huomata eilen tiistaina kaksi ulkoilijaa, joita meripelastajat lähtivät pelastamaan meren jäiltä Sipoossa ja Porvoossa. Vain Porvoossa veden varaan joutunut palasi elossa. Sipoossa menehtyi potkukelkkailija Sipoon Kalkkirannassa Djupsundin salmessa.
Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Niko Tollman kertoo, että Djupsundin salmessa näkyy satelliittikuvissa avopaikka. Hän muistuttaa, että salmissa on yleisestikin ottaen jäätä heikentäviä virtauksia.
Tiistaipäivän jäällä viettänyt Vainio kertoo, että siltojen alla ja salmissa on jo paikoin avovettä.
– Jää on lumetonta ja melko tasaistakin, joten se varmasti kutsuu luistelijoita. Siellä on kuitenkin heikkoja kohtia, Vainio toteaa.
Merivartiosto varoitti jo ennen etelän hiitolomaviikkoa, että Suomenlahdella ei voi koskaan olla varma jäiden kestävyydestä.
Uudenmaan ely-keskus tiedotti tiistaina, että vesistöjen jäät sulavat nyt kovaa vauhtia ja jää saattaa olla petollisen heikkoa. Loppuviikolle ennustetut pakkaset eivät ely-keskuksen mukaan enää riitä vahvistamaan jäitä.
Niko Tollmanin mukaan jää kyllä vahvistuu, jos pakkaset toteutuvat ennustetussa määrin.
– Jäällä liikkumisessa kannattaisi odotella viikonloppuun. Sekin kannattaa muistaa, että jos on avopaikkoja, niihin tulee pakkasella ohut jää. Varsinkin jos siihen tulee vielä lunta päälle, sitä ei näe. Vaikka pakkaset tulevat, sinne jää vaaranpaikkoja, Tollman sano.
Jouni Vaunio arvioi, että joissakin kohdissa jää kantaa, koska sen päällä oleva vesi täyttää kolot ja jäätyy. Paljon kuitenkin riippuu siitä, miten ohueksi jää on ehtinyt mennä ennen pakkasia.
– Se on kiikun kaakun, Vainio pohtii.
Tollman arvioi, että jäällä uskaltaa viikonlopusta alkaen liikkua niillä alueilla, joilla on aiemminkin ollut turvallista. Poikkeuksen tekevät paikat, joissa jää on ehtinyt lämpimän jakson aikana puikottua. Mistä tietää, onko omalla ulkoilureitillä jää puikkoutunut?
– Jäätä pitäisi käydä kairaamassa.
Kertaalleen pehmentynyt jää ei jäädy yhtä vahvaksi kuin se oli ennen lämmintä jaksoa.
Jos jäälle haluaa mennä, tärkeintä on Jouni Vainion mukaan varautua sen pettämiseen.
– Harvoin olen jäällä kulkijoilla naskaleita kaulassa nähnyt ja vaikea avannosta on ilman niitä pois tulla.
Vainio arvelee, että ihmiset eivät kunnolla ymmärrä, miten vaikeaa jäistä on pelastautua. Kylmästä talvivedestä vaatteet päällä pelastautumista ei voi verrata kesällä laiturin päälle ponnahtamiseen. Yllä olevalla Twitter-videolla Vartiolentolaivueen ensihoitaja havainnollistaa asiaa.
– Talvivaatteet keräävät helposti lisää painoa. Ideahan on, että jos jää pettää, pitäisi yrittää uimapotkuilla potkia itsensä vaakatasoon ja siitä jään päälle. Mutta jos on talvisaappaat, jotka imaisevat vuoriin kunnolla vettä, potkiminen voi olla vaikeaa, Vainio toteaa.
Hän oli itse tiistaina Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kanssa jäillä ja kokeili avannosta pelastautumista.