Nurmijärvi vetää puoleensa nuoria aikuisia – korona joudutti paluuta Kouvolasta Rajamäelle

Annika Antinjuntti ja Mikko Meriläinen viihtyvät Rajamäellä, vaikka koronarajoitukset ovat vähän rajoittaneet eloa ja Antinjunttia polttelisi jo päästä partioharrastuksensa pariin. Riikka Laine

Riikka Laine

Korona joudutti Nurmijärven kasvua viime vuonna.

Rajamäelle kesäkuussa asettuneet Annika Antinjuntti ja Mikko Meriläinen myöntävät, että heillä ei ollut ihan vielä suunnitelmissa palata Meriläisen lapsuudenmaisemiin, mutta korona joudutti muuttopäätöstä.

– Kun Uudenmaan rajat menivät kiinni, huomasimme kuinka yksin olimme Kouvolassa ilman perheen muodostamaa turvaverkkoa. Olimme joka tapauksessa miettineet tulevaisuudessa Rajamäelle muuttoa, kun Mikon perhe asuu siellä. Oma perheeni on jakautunut ympäri Suomen, niin halusimme olla lähellä toisen perhettä. Päätimme siis tehdä suuren hypyn aikaisemmin, koska asunnon vaihto oli joka tapauksessa ajankohtainen, Antinjuntti kertoo.

Häihin suunnitellut varat käytettiinkin muuttoon, ja vuokra-asunto laitettiin hakuun jo rajojen ollessa kiinni.

Kun asunto löytyi ja henkilökohtaisena avustajana työskentelevä Antinjuntti sekä muuttoautoa ajava Meriläinen saivat nopeasti myös töitä Nurmijärveltä, niin he pääsivät tuomaan tavaransa uuteen kotiin jo kesäkuun lopussa.

– Molemmat ovat onneksi sellaisella alalla töissä, jossa töitä riittää koronasta huolimatta.

– Ja oma työni onkin ollut onni, sillä sen avulla olen päässyt tutustumaan paikkaan ja ihmisiin. Sopeutuminen olisi ollut varmasti paljon vaikeampaa, jos tekisin töitä asiantuntija ja istuisin kotona etätöissä, Antinjuntti pohtii.

Nurmijärvi on ollut pariskunnan mukaan hyvä paikka asua ja he viihtyvät Rajamäellä, kun läheiset ja palvelut ovat lähellä ja kaunis luonto ympärillä.

– Varmaankin se on tuttuus, helppous ja läheiset, jotka tänne vetää, Meriläinen miettii.

– Aika vähänhän sitä on toki tullut missään liikuttua. Mutta tämä on mukavan pieni paikka ja kaikki tarvittava on lähellä, Antinjuntti kiittelee.

Antinjuntti ja Meriläinen ovat tyypillisiä Nurmijärvelle muuttaneita siinä mielessä, että he edustavat 25–34-vuotiaiden ikäluokkaa. Juuri tämä ikäluokka kasvoi Nurmijärvellä viime vuonna eniten.

Sen lisäksi suurimpia kasvajia olivat 75–79-vuotiaiden, 55–59-vuotiaiden ja 20–24-vuotiaiden ikäluokat.

Eniten pieneni puolestaan 40–44-vuotiaiden edustus ja 0–4-vuotiaiden määrä.

Kunnan erikoissuunnittelija Katriina Ahokkaan mukaan tilanne on kunnalle palveluiden kehittämisen kannalta hieman kimurantti, kun perheenperustamisikäisten määrä kunnassa kasvaa, samalla kun lasten ja erityisesti pienten lasten määrä vähenee.

– Kysymys kuuluukin ovatko 25–34-vuotiaat asettuneet kuntaan ja mahdollisesti lähitulevaisuudessa perustamassa perhettä vai ovatko he asettuneet kuntaan ilman lapsitoiveita vai ovatko he kenties läpikulkumatkalla?, Ahokas pohtii ja muistuttaa, että myös yksin asuvien 25–34-vuotiaiden määrä on Nurmijärvellä kasvanut.

Annika Antinjuntti kertoo, että ainakin heillä olisi tulevaisuudessa toiveena lukeutua lapsiperheisiin, mutta muiden puolesta hän ei toki voi ottaa kantaa asiaan.

– Ja siksi sitä toivoo, että Nurmijärvellä on lapsiperheiden palvelut kunnossa. Seurasin keskustelua kotihoidontuen kuntalisän mahdollisesta lakkautuksesta ja se oli hienoa, ettei tukea lakkautettu. Täällä vaikuttaisi olevan muutenkin hyvät olosuhteet ja terveyspalvelutkin toimivat ainakin oman kokemuksen mukaan paremmin kuin Kouvolassa, Antinjuntti sanoo.

Tilastot

Vuonna 2030 7979 asukasta?

Vuoden 2020 väestönkasvun osalta ei ole vielä tarkkaan tiedossa miten väestö jakautui Nurmijärven eri alueiden kesken.

Vuoden 2019 päätteeksi Rajamäen asukasluku oli 7659 asukasta. Sitä edeltävät vuodet Nurmijärven kolmanneksi suurimman taajaman asukasmäärä on kasvanut muutaman kymmenen asukkaan verran vuosittain yhtä miinusmerkkistä vuotta lukuun ottamatta.

Kunnan väestöennusteessa Rajamäen asukasluvun ennustetaan myös lähivuosina nousevan. Ennusteen mukaan Rajamäellä on vuonna 2025 7818 asukasta ja vuonna 2030 7979.

Katriina Ahokkaan mukaan tässä näkyy erityisesti Kylänpään uuden asuinalueen rakentuminen tulevina vuosina.

Lisäksi lähiaikoina uusia asukkaita voidaan odottaa Uudenniityn pikkuhiljaa kasvaneelle asuinalueelle, jossa on parhaillaan taas haettavissa 14 kunnan omakotitonttia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut