100 viisivuotiasta aloittaa eskarin Nurmijärvellä – kokeilu alkaa ensi elokuussa

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Noin 100 viisivuotiasta nurmijärveläislasta osallistuu ensi syksynä alkavaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun. He siis aloittavat elokuussa eskarin, joka kestää yhden vuoden sijaan kaksi vuotta.

Kaikkiaan Nurmijärvellä on noin 590 viisivuotiasta.

Kokeilun taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriö, joka valitsi alkuvuonna Nurmijärven mukaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun.

Ministeriön varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osaston hallitussihteeri Marjaana Larpa kertoo, että Nurmijärven ja muiden mukaan valittujen kuntien viisivuotiaista kokeiluun osallistuu arviolta noin 20 prosenttia.

Kokeilua järjestävät esiopetuksen toimipaikat, eli esimerkiksi tietyt nurmijärveläiset päiväkodit, selviävät maaliskuussa.

Larpa kertoo, että ministeriö poimii osittaisena satunnaistamisena esiopetuksen toimipaikoista ne toimipaikat, joissa kaksivuotista esiopetusta tullaan järjestämään. Valinnan tekee siis ministeriö, ei Nurmijärven kunta itse.

Kokeilua järjestävät esiopetuksen toimipaikat selviävät maaliskuussa. Valinnan tekee ministeriö.

– Kokeilulaissa on tarkoin kuvattu toimipaikkojen otantaa ja otannassa noudatetaan näitä kriteereitä. Toimipaikkojen valinta perustuu kriteereiden täyttämiseen ja isommissa kunnissa myös arvontaan, Larpa selventää.

Tiedossa on jo nyt, että kokeilua voidaan järjestää vain sellaisissa esiopetuksen toimipaikoissa, joissa lapset voivat osallistua myös täydentävään varhaiskasvatukseen.

Nurmijärvellä monin paikoin esikoululaiset opiskelevat alkuluokissa yhdessä 1. ja 2. vuosiluokkien oppilaiden kanssa.

Voidaanko kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu toteuttaa alkuluokissa?

– Kaksivuotisessa esiopetuksessa noudatetaan omaa kokeilun opetussuunnitelmaa, jonka piirissä ovat vain kokeilun koeryhmään kuuluvat lapset. Mikäli nämä ehdot täyttyvät, voidaan kokeilutoimintaa järjestää yhdessä 1.–2.-luokkalaisten kanssa, Larpa kertoo.

Kokeilulain mukaisesti kaksivuotisen esiopetuksen ryhmät muodostuvat niistä kohdejoukkoon kuuluvista lapsista, jotka ovat kokeilutoimipaikoissa varhaiskasvatuksessa tai jotka eivät ole varhaiskasvatuksessa, mutta asuvat kokeilutoimipaikan alueella.

Kun toimipaikat ovat selvinneet, kunta ilmoittaa koeryhmään kuuluvan lapsen huoltajalle mahdollisuudesta hakea kokeilutoimipaikassa järjestettävään kaksivuotiseen esiopetukseen.

Lapsen osallistuminen kokeiluun perustuu suostumukseen. Huoltajan tulee siis vielä erikseen hakea lapselle paikka kokeilusta.

Esiopetus on perheille maksutonta. Täydentävästä varhaiskasvatuksesta peritään tulojen mukainen maksu.

Perheillä on myös oikeus kieltäytyä 5-vuotiaiden esiopetuskokeilusta ja jatkaa varhaiskasvatuksessa.

Koska monet kokeiluun liittyvät asiat, kuten kokeilutoimipaikat, ovat vielä varmistumatta, ei Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine pysty vielä vahvistamaan tarkkaa aikataulua siitä, milloin nurmijärveläisiä huoltajia asiasta informoidaan tai milloin huoltajat voivat hakea lapselleen paikkaa kaksivuotisesta esiopetuksesta.

– Todennäköisesti maalis–huhtikuun aikana tiedotetaan perheitä tarkemmin, ehkä jo maaliskuun lopulla, Laine kertoo.

Koko maassa kaksivuotiseen esiopetukseen osallistuu 105 kuntaa.

Näiden lisäksi on valittu kokeilukuntia, jotka eivät järjestä kaksivuotista esiopetusta, mutta toimivat verrokkikuntina.

Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Syksyllä 2022 Nurmijärvellä kokeiluun pääsevät osallistumaan myös osa vuonna 2017 syntyneistä lapsista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut