Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin rajoitukset tiukentuvat maanantaina: Tilojen sulku laajenee koko Uudellemaalle, yläkoululaisetkin etäopetukseen...

Koronarajoitukset kiristyvät Uudellamaalla taas tulevana maanantaina.

Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen. Ravintoloidenkin on tarkoitus mennä kiinni, jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen. Esitys on käsittelyssä tänään kello 13 alkavassa eduskunnan täysistunnossa. Jo tänään perjantaina tuli voimaan laulu- ja tanssikielto ravintoloissa.

Hallitus on luvannut, että koulujen ja harrastustilojen sulun jälkeen koronarajoitukset kohdistuvat vain aikuisiin. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi perjantaiaamuisessa tiedotustilaisuudessaan, että ei voi luvata samaa.

Harrastus- ja huvitustilojen sulku laajenee maanantaista alkaen koko Uudellemaalle, päätti Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) torstaina. Pääkaupunkiseudulla ja osassa naapurikuntia sulku tuli voimaan jo 1. maaliskuuta.

Tartuntatautilain pykälään 58 g perustuva sulkupäätös koskee varsin laajasti sekä julkisten että yksityisen toimijoiden tiloja. Tiloissa saa kuitenkin järjestää ohjattua toimintaa vuonna 2008 syntyneille ja sitä nuoremmille. Lisäksi sisätiloissa saa järjestää toimintaa korkeintaan 10 asiakkaalle ja ulkona 50:lle.

Samalla aluehallintovirasto päätti laajentaa lievempää tartuntatautilain pykälää 58 d lähes koko toiminta-alueelleen eli Uudenmaan lisäksi Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireihin. Pykälä velvoittaa toimijat järjestämään tilansa niin, että asiakkaiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontaktit.

Ainakin Helsinki on jo tiedottanut ryhtyvänsä valvomaan, että määräyksiä noudatetaan.

Hus-alueella on voimassa edelleen myös kokoontumisrajoitus, jonka mukaan kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Pienempiäkin tulisi välttää avin mukaan aina kun se on mahdollista.

Tautitilanne on Uudenmaan alueella erittäin vakava ja herkästi leviävät virusmuunnokset lisäävät entisestään riskiä tilanteen nopealle pahenemiselle, korostaa avi tiedotteessaan.

– Nyt jos koskaan on ihan jokaisen meistä – jokaisen toimijan ja yksittäisen ihmisen – tehtävä voitavansa, jotta taltutamme yhdessä epidemian pahenemisen ja turvaamme terveydenhuollon kantokyvyn, muistuttaa tiedotteessa ylijohtaja Merja Ekqvist Etelä-Suomen avista.

Hän toteaa, että kaikesta ei voi viranomaispäätöksillä ja lain nojalla määrätä.

– Jokaisen pitää elää itse vastuullisesti ja noudattaa voimassa olevia suosituksia ja ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja ylimääräisten lähikontaktien välttämisestä.