Korona ja raha vaikuttavat laskevasti nuorten kesätyöpaikkojen määrään – "Alun perin tarkoitus oli palkata 100 nuorta, mutta tilanne näyttää vaikealta"

Nuoret: Kunnan kesätyöpaikkoja on tarjolla vain puolet normaalista.

Nurmijärven kunta pystyy palkkaamaan tänä kesänä vain puolet normaalista kesätyöntekijöiden määrästä, sillä kesätöihin varattiin kunnan talousarviossa vain 50 000 euroa aiemman 100 000 euron sijaan.

– Olen iloinen, että kunta tarjoaa edes muutamalle nuorelle kesätyöpaikan ja jakaa kesäseteleitä. Nuorten kesätyön tukeminen on erittäin tärkeä asia, Nurmijärven kunnan nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen sanoo.

Nuoria palkataan kuntaan yhteensä 25. Työpaikkoja on kesäsomettajana, päiväkodeissa, liikuntapaikanhoitajana, kirjastoissa, siivouksessa ja ruokapalveluissa. Nuoret tekevät avustavia työtehtäviä kykyjensä ja taitojensa mukaan ammattilaisten opastamana.

– Mitään alaa ei ole karsittu pois, mutta vanhuspalveluiden työpaikkoja kunta ei tarjoa, koska tässä toiminnassa olevat henkilöt ovat Keusoten palveluksessa, Winha-Järvinen sanoo.

Keusotella on alustavasti varattuna mahdollisuus palkata 15–18 -vuotiaita nuoria kesätöihin kuukauden pituiseksi jaksoksi, mutta vielä ei ole täyttä varmuutta montako kesätyöntekijää voidaan ottaa. Suurin osa työtehtävistä sijoittuisi palvelutaloihin ja palveluasumiseen, ikäihmisten ulkoilutusavuksi ja muihin vastaaviin tehtäviin.

– Alun perin tarkoitus oli palkata tuo 100 nuorta, mutta nyt tilanne näyttää vaikealta, Keusoten työllisyyskoordinaattori Jaakko Antikainen sanoo.

Olen iloinen, että kunta tarjoaa muutamalle kesätyöpaikan.

Hankalan tilanteesta tekee Antikaisen mukaan se, että suurin osa tarjolla olevista paikoista sijoittuu juuri niihin yksiköihin, joiden asiakkaina on koronan vakavalle muodolle kaikkein alttiimpia asiakkaita.

Nuorten kesätyöpaikkoja on pyritty jakamaan Keusotessa kuntien kesken niiden väkiluvun perusteella. Nurmijärvellä paikkoja olisi näin ollen noin 20.

Antikainen toivoo, että päätöksiä nuorten kesätyöllistämisestä saadaan mahdollisimman pian.

– Viime vuonna jouduimme koronatilanteen ja rajoitusten takia olemaan lopulta palkkaamatta nuoria ja on todella harmillista, jos toisena vuonna peräkkäin tilanne on sama, hän sanoo.

Pandemiatilanteen eteneminen vaikuttaa suunnitelmiin myös seurakunnassa eikä siellä pystytä sanomaan varmasti, kuinka monta kesätyöntekijää he voivat palkata. Suunnitelmissa on palkata aiempien vuosien tapaan hautausmaiden ja kiinteistöjen piha-alueiden hoitoon 12 nuorta, kuusi kesä- ja kuusi heinäkuulle.

– Museokahvilan pitoon ja kirkko-oppaiksi Kirkonkylään tarvitaan neljä nuorta, mikäli kahvila voidaan turvallisesti avata. Lisäksi OP Kesätyökampanjassa olemme hakeneet rahoitusta nuorten palkkaamiseen varhaisnuorten kesäkerhoihin apuohjaajiksi, keittiöapulaisiksi sekä Klaukkalan kirkon oppaiksi ja kesäkahvilan pitoon, Nurmijärven seurakunnan tiedottaja Piia Ahtee sanoo.

– Suurin yksittäinen työllistäjä meillä on varhaisnuorten leirien ja rippikoulujen isoset ja yövahdit. Heidän tarkasta lukumäärästään en vielä saa selvyyttä, mutta useampi kymmenen heitä toki tänäkin vuonna tarvitaan, mikäli leirit voidaan suunnitellusti toteuttaa, Ahtee sanoo.

Kaikkien näiden palkkausta hankaloittaa se, ettei kukaan tiedä voiko leirejä järjestää suunnitellusti. Hautatoimen osalta epäselvää on, siirtyykö vakituisia työntekijöitä näihin tehtäviin kesäksi, mikäli muulla työalalla ei ole tarpeeksi töitä.

Lisätietoja seurakunnan kesätyöpaikoista: www.nurmijarvenseurakunta.fi/avoimet-tyopaikat

Lisätietoja kunnan kesätyöpaikoista: https://www.nurmijarvi.fi/kuntalaisen-palvelut/lasten-nuorten-ja-perheiden-palvelut/nuorena-nurmijarvella/nuorten-tyollistaminen/kesatyollistaminen/

Setelillä kesätöihin

Merja Winha-Järvisen mukaan kunnassa on osoitettu rajallinen määrä rahaa kesätyöseteleihin. Kesäseteli on tuki yritykselle, joka työllistää nuoren kesätöihin.

– Niitä jaetaan 120 ensimmäiseksi hakeneelle. Jos kaikille halukkaille annettaisiin kesäseteli, määrä olisi noin 250 seteliä. Tämä tarkoittaisi 82 500 euroa eli noin 43 000 euroa lisää, Winha-Järvinen laskee.

Sekä kunnan kesätyöpaikat että kesätyösetelit tulee haettavaksi maanantaina 8.3. Kesätyösetelihakemuksen voi tulostaa kunnan sivuilta maanantaista alkaen. Setelin saa tulostamalla hakemuksen, täyttämällä sen työnantajan kanssa ja palauttamalla setelin palautuslinkkiin. Linkki aukeaa 22.3 klo 17, eli setelin varmistaakseen kannattaa silloin olla heti liikkeellä. Järjestelmästä tulee vahvistus kesäsetelin saamisesta. Työnantajan tehtäväksi jää hakea kunnan nuorisopalveluista avustus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut