Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle – uusi valtuusto aloittaa elokuussa

Vaalisalaisuuden säilyttäminen drive in -äänestyksessä voi olla haaste. Porvooseen tätä äänestämisvaihtoehtoa ei ole tulossa. Kuvituskuva. Janne Lehtonen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuulle. Uusi vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta.

Asiasta päätettiin viime viikonloppuna, kun eduskuntapuolueiden puoluesihteerit keskustelivat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) kutsusta kuntavaalien ajankohdasta.

Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Siirtoa vastustivat perussuomalaiset.

Kuntavaalien siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne.

Kuntavaalien siirto aiotaan toteuttaa siten, että ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri kootaan uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa.

Tämä tarkoittaisi sitä, että uuden aikataulun mukaan ehdokashakemuksia voisi jättää tiistaihin 4. toukokuuta asti ja ehdokasasettelu vahvistettaisiin perjantaina 14. toukokuuta. Uudet valtuustot aloittaisivat 1. elokuuta.

Myös ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon, jotta mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat. Ennakkoäänestys on tarkoitus toteuttaa kotimaassa 26.5.–8.6.

Oikeusministeriön muistion mukaan pidempi ennakkoäänestysaika mahdollistasi myös karanteeniin asetettujen ja eristettyjen osalta ainakin teoreettisen mahdollisuuden käyttää äänioikeutta.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostuva työryhmä käy vielä tarkemmat keskustelut eräistä vaalien järjestämisen yksityiskohdista.

Hallitus tekee asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta. Kuntavaalien siirrosta päättää lopulta eduskunta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut