Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle – uusi valtuusto aloittaa elokuussa

Kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuulle. Uusi vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta.

Asiasta päätettiin viime viikonloppuna, kun eduskuntapuolueiden puoluesihteerit keskustelivat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) kutsusta kuntavaalien ajankohdasta.

Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Siirtoa vastustivat perussuomalaiset.

Kuntavaalien siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne.

Kuntavaalien siirto aiotaan toteuttaa siten, että ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri kootaan uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa.

Tämä tarkoittaisi sitä, että uuden aikataulun mukaan ehdokashakemuksia voisi jättää tiistaihin 4. toukokuuta asti ja ehdokasasettelu vahvistettaisiin perjantaina 14. toukokuuta. Uudet valtuustot aloittaisivat 1. elokuuta.

Myös ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon, jotta mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat. Ennakkoäänestys on tarkoitus toteuttaa kotimaassa 26.5.–8.6.

Oikeusministeriön muistion mukaan pidempi ennakkoäänestysaika mahdollistasi myös karanteeniin asetettujen ja eristettyjen osalta ainakin teoreettisen mahdollisuuden käyttää äänioikeutta.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostuva työryhmä käy vielä tarkemmat keskustelut eräistä vaalien järjestämisen yksityiskohdista.

Hallitus tekee asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta. Kuntavaalien siirrosta päättää lopulta eduskunta.