Yksittäisiin erimielisyyksiin, jotka saadaan selvitettyä, ei tarvita poliisia. Tällöinkin on kuitenkin tärkeää, että tieto asiasta päätyy myös kaikkien osapuolten huoltajille. Jos kiusaaminen on jatkuvaa, niin poliisi voi puuttua siihen.
– Kiusaaminen on rikos ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen. Jos kiusaamiseen liittyy väkivaltaa, rikosilmoitus on ehdoton, Nurmijärven lähipoliisi Tiina Kuosa sanoo.
Kiusaamistapauksiin tulee Kuosan mukaan puuttua koulussa välittömästi. Lapsen tai nuoren hoidontarve tulee selvittää, jonka jälkeen huoltajat tekevät tarvittaessa rikosilmoituksen. Jos esimerkiksi koulussa herää huoli lapsesta, niin kannattaa tehdä lastensuojeluilmoitus.
Rikoksen tunnusmerkit täyttyviä tekoja ovat väkivaltarikokset kuten pahoinpitely, vammantuottamus tai heitteillepano. Näiden lisäksi netissä tapahtuu kiusaamista vuorokauden ympäri etenkin Snapchatissa, Instagramissa, WhatsAppissa ja TikTokissa. Alaikäisten lasten vanhempien tulee tietää, mitä lapsi tekee puhelimella ja netissä.
– Nettikiusaamisesta on tullut koulukiusaamista yleisempää. Esimerkiksi Snapchatissa voi olla omat kiusaamisyhteisöt, Kuosa sanoo.
Esimerkkinä Kuosa kertoo tapauksen, jossa neljän tytön kaveriporukka teki Snapchatiin valeprofiilin, jonka kautta he kiusasivat yhtä porukan tytöistä ja saivat tämän ihastumaan valeprofiilin poikaan. Kun tyttö tutustui paremmin valeprofiilin kanssa, hän alkoi kertoa tälle henkilökohtaisia asioitaan, joita valeprofiilin tekijät levittivät kaikille koulussa.
Nuoret eivät näytä vanhemmilleen kaikista rajuimpia viestejä.
– Kiusaaminen aiheuttaa yhä enemmän masennusta kiusatuissa, etenkin jos kiusaaminen tallennetaan videoille, joita julkaistaan kaikkien nähtäville.
Kuosa neuvookin kiusatuksi tullutta kertomaan asiasta heti jollekin aikuiselle. Hän myös painottaa, että omaan lapseen tulisi pitää niin hyvät suhteet, että tämä kertoisi heti, jos kokee minkäänlaista kiusaamista.
– Nuoret eivät näytä vanhemmilleen kaikista rajuimpia viestejä, joita saavat, sillä he pelkäävät, että puhelin otetaan heiltä pois, Kuosa muistuttaa.
Hän myös pyytää vanhempia ottamaan lapsen puheet tosissaan ja muistamaan, että yleensä lapsi kertoo kokemastaan vain murto-osan.
– Kiusaamisen voi jakaa karkeasti kolmeen alueeseen, huono käytös, erittäin huono käytös ja rikos. Lapsen käytökseen tulee kiinnittää huomiota ja miettiä, mikä sen on voinut aiheuttaa, Kuosa sanoo.
Vanhempien tulisi ajoittain katsoa myös lapsen reppuun ja varmistaa, ettei siellä ole mitään sinne kuulumatonta. Koulualueelle eikä yleiselle paikalle tule viedä teräaseita, linkkuveitsiä eikä aseita.
Kiusaaminen voi olla rikos, josta seuraa rangaistus. Kuosa muistuttaa, että alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa eikä näin ollen saa rangaistusta, mutta 15 vuotta täyttänyt on rangaistavissa. 17-vuotiaana alkaa velvollisuus korvata aiheuttamansa vahingot.
– Nurmijärvellä eniten tapetilla on Klaukkala, jossa nuoret viettävät aikaansa etenkin Kisatiellä, Citymarketin ja Tokmannin lähistöllä sekä Isoniitun laavupaikalla. Toisena tulee Rajamäki, jossa nuoret viihtyvät Lähteen sisä- ja takapihalla sekä koulualueilla. Kirkonkylällä aikaa vietetään Myllykoskella, Kuosa sanoo.
Hän myös painottaa, että nuoret ovat ihania eikä Nurmijärvi eroa naapurikunnista.
– Pidetään huolta toisistamme ja nuoristamme ja vastataan heidän kysymyksiinsä, Kuosa sanoo.