Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivähoitomaksut pienenevät elokuun alussa Nurmijärvellä – näin muutos vaikuttaa perheisiin

Päivähoitomaksut pienenevät elokuun alussa Nurmijärvellä. Muutos perustuu varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutokseen.

Käytännössä päivähoitomaksujen määräytymisen perusteena olevia tulorajoja korotetaan 31 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että uusia perheitä pääsee matalampiin maksuluokkiin sekä kokonaan maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Yhden lapsen yksinhuoltajaperheessä tuloraja nousee 2136 eurosta 2798 euroon kuukaudessa, kolmen hengen perheessä 2756 eurosta 3610 euroon ja neljän hengen perheessä 3129 eurosta 4099 euroon. Isommissa perheissä tulorajat nousevat yli tuhannella eurolla.

Myös sisaruksilta perittäviä maksuja alennetaan siten, että toisesta lapsesta perittävä maksu on 40 prosenttia nykyisen 50:n sijaan.

Elokuusta alkaen 3000 euroa kuussa tienaava yksinhuoltaja, jolla on yksi lapsi varhaiskasvatuksessa, maksaa hoidosta tasan nolla euroa. Aiemmin maksu ollut 92 euroa.

Kahden huoltajan perhe, joiden tulot yhteenlasketut ovat 4400 euroa kuukaudessa, maksavat jatkossa lapsensa päiväkotihoidosta 84 euroa, tähän asti summa on ollut 176 euroa. Mikäli perheessä on kaksi lasta varhaiskasvatuksessa, maksu on jatkossa 32 euroa aiemman 204 euron sijaan. Mikäli perheessä on kolme lasta varhaiskasvatuksessa, on maksu jatkossa nolla euroa.

Kahden huoltajan perhe, joiden tulot ovat 6600 euroa kuukaudessa, maksavat jatkossakin lapsensa päiväkotihoidosta 288 euroa. Mikäli perheellä on kaksi lasta varhaiskasvatuksessa, maksu on jatkossa 375 euroa nykyisen 432 euron sijaan ja mikäli kolme lasta on varhaiskasvatuksessa, maksu on 345 euroa nykyisen 490 euron sijaan.

Asiakasmaksulaki ei koske yksityisesti järjestettävää varhaiskasvatusta. Nurmijärvellä on kuitenkin sovittu, että yksityiset päiväkodit noudattavat asiakasmaksuissaan samoja periaatteita kuin kunta. Tämän seurauksena kunta maksaa yksityisille jatkossa enemmän palvelusetelimaksua.

Asiakasmaksulain muutos vähentää Kuntaliiton arvion mukaan kunnan saamia päivähoitomaksua noin 26 prosenttia.

Nurmijärvellä asiakasmaksutuottojen arvioidaan vähenevän tämän vuoden elo–joulukuussa noin 330 700 euroa ja vuositasolla noin 730 000 euroa.

Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine arvelee myös, että muutoksen myötä lasten määrä lisääntyy ainakin hieman varhaiskasvatuksessa, sillä suurella osalla maksut pienevät. Lisäksi nollamaksuluokkalaisten osuus Nurmijärvellä kasvaa. Tällä hetkellä kunnalliseessa varhaiskasvatuksessa on 328 nollamaksuluokkalaista.

– Kun tieto asiasta leviää ja hyvin monella asiakasmaksut pienenevät ja nollamaksuluokat lisääntyvät, niin kyllä lasten määrä varhaiskasvatuksessa varmaankin lisääntyy jonkin verran. Oletan, että kerhotoiminnasta siirrytään päiväkoteihin, Laine pohtii tulevaa.