Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyläyhdistys toivoo nopeasti uutta koulurakennusta Lepsämään – näin tekninen johtaja perustelee eriävää mielipidettään

– Päätös oli kannaltamme hyvään suuntaan. Toivottavasti uusi koulurakennus saadaan mahdollisimman nopeasti, Lepsämän kyläyhdistyksen tuleva puheenjohtaja Mirkka Pellinen kiteyttää lepsämäläisten tunnelmat.

Lepsämän koulun hankesuunnitelmaa käsitellyt tekninen lautakunta päätti viime viikolla, että syksyllä 2019 palanut koulurakennus rakennetaan uudelleen.

Lautakunnan mukaan uudisrakennuksen toteutus tulisi tehdä muuntojoustavana tilaelementtiratkaisua hyödyntäen, joka on perinteistä rakentamistapaa nopeampaa rakentamista ja joka mahdollistaa myöhemmässä vaiheessa rakennuksen siirtämisen toisaalle, jos palveluverkon tarpeet sitä edellyttävät.

Lisäksi tekninen lautakunta edellyttää, että selvitetään ratkaisua, jossa kaikki tarvittavat lisätilat sijoitetaan uudisrakennukseen, jolloin vanhan, sisäilmaongelmista kärsivän vuonna 1929 valmistuneen puukoulun korjauksia ei tarvittaisi.

Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen esitti alun perin lautakunnalle, että tuhopoltossa vaurioituneen koulurakennuksen vakuutusrahoilla korjattaisiin vanha puukoulu, johon rakennettaisiin keittiö ja ruokailutilat (hankesuunnitelman vaihtoehto 2). Lisäksi koululle vuokrataisiin tarvittaesa lisätilaa.

Lautakunta kuitenkin tyrmäsi tämän esityksen ja hyväksyi äänin 3–8 Juuso Jaakola-Siimeksen (kesk.) tekemän muutosesityksen siitä, että palanut koulurakennus rakennetaan uudelleen (hankesuunnitelman vaihtoehto 1).

Lehtonen jätti asiasta eriävän mielipiteen. Hän perustelee eriävää mielipidettään valtuuston NUUKA- ja Toimitilaohjelmissa hyväksymillä linjauksilla muun muassa siitä, että kunnan menojen kasvua tulee hidastaa ja tilatehokkuutta parantaa ja toimitilojen määrää vähentää.

– Vaihtoehdon 2 mukainen tilojen kokonaismäärä on pienempi ja pitkällä aikajänteellä palvelutuotannon ja palveluverkon näkökulmasta joustava. Investointikulut ovat alhaisemmat ja tilojen pienemmän kokonaismäärän kautta myös käyttökustannukset ovat pitkällä aikavälillä alhaisemmat, hän kiteyttää.

Tekninen lautakunta esitti lisäksi kehitys- ja keskusteluasioissa toiveen siitä, että kunnan tilakeskus alkaa valmistella Lintumetsän nykyisten väistötilojen vuokra-ajan jatkoa siten, että tilat ovat tarvittaessa sivistystoimen käytössä myös nykyisen vuokra-ajan jälkeen.

Lautakunnan mukaan oppilasmäärien kehityksen niin vaatiessa Lintumetsän nykyisten väistötilojen yhteyteen tulee hankkia tarvittaessa 2–3 luokkatilaa sekä käsityöhön soveltuvat tilat. Tällä ratkaisulla mahdollistetaan Lepsämän koulun muuntojoustavuus tilojen osalta sekä huomioidaan Lintumetsän alueella asuvien suuri osuus (noin 70 prosenttia) koulun oppilasmäärässä.

– Järjestely mahdollistaa turvallisen lähikoulun 0–2 (3) -luokan oppilaille siten, että suurin osa alkuluokkien oppilaista ei tarvitse koulukuljetusta, lautakunta esitti

Tässä yhteydessä toivotaan myös selvittäväksi Lepsämän koulun siirrettävien tilojen mahdollista hyödyntämistä Lintumetsän alueelle.

– Molemmissa paikoissa, sekä Lepsämässä että Lintumetsässä, tarvitaan koulua ja juuri sen takia otimme asian kehitys- ja keskusteluasioissa esille, jotta huomioitaisiin se, että tarve säilyy molemmissa paikoissa toistaiseksi ennallaan, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Maiju Tapiolinna (ps.) selventää päätöstä.

Lepsämän kyläyhdistyksen Pellisen mukaan on helpottavaa, että päätös koulusta vihdoin tehtiin. Kyläläiset ehtivät odottaa päätöstä pitkään – tuhopoltosta lähtien. Erityisen hyvää päätöksessä on Pellisen mukaan se, että palanut koulurakennus rakennetaan uudelleen.

– On tärkeää, että kohta 120 vuotta vanha kyläkoulu jatkaa toimintaansa samalla paikalla, hän sanoo.

Pellisen mukaan kyläyhdistys toivoisi, että Lepsämässä toimisivat luokat 1.–6. ja Lintumetsässä luokat 0.–2.

– Puolustamme yhä yhtenäistä koulupolkua ensimmäiseltä kuudennelle luokalle, hän sanoo ja jatkaa:

– Kiitos päätöksistä sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan jäsenille. Selvästi asukkaita ja perheitä on kuultu.