Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nykyvaltuuston kausi venyy – uudet valtuutetut aloittavat elokuussa

Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen (kesk.) pitää kuntavaalien siirtopäätöstä huhtikuusta kesäkuun 13. päivään vastuullisena ratkaisuna.

Päätös tehtiin viime viikonloppuna sen jälkeen, kun kaikkien eduskuntapuolueiden puoluesihteerit olivat keskustelleet vaalien ajankohdasta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) kanssa. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Siirtoa vastustivat perussuomalaiset.

– Suhtaudun tilanteeseen rauhallisin mielin. Tärkein ja ensisijainen asia on terveyden ja muun turvaaminen. Siinä mielessä ymmärrän hyvin tilanteen ja perusteet siitä, että siirtoon päädyttiin, Toivonen kommentoi.

Kuntavaalien siirtyminen merkitsee nykyisen valtuustokauden venähtämistä parilla kuukaudella.

Uuden valtuuston piti aloittaa työnsä kesäkuussa, mutta tällä tietoa uusi valtuusto aloittaa elokuussa.

Nurmijärven nykyiselle valtuustolle on alun perin suunniteltu viimeinen kokous toukokuulle ja uudelle valtuustolle ensimmäinen kokous kesäkuulle. Toivosen mukaan todennäköistä onkin, että nykyvaltuusto kokoontuu vielä kesäkuussa kokoukseen. Hän kuitenkin painottaa, ettei asiasta ole vielä käyty keskusteluja.

– Normaalirytmi on ollut se, että kesäkuussa on pidetty viimeinen kokous ennen kesälomia. En näkisi mitään syytä sille, että kesäkuun kokouksen ajankohtaa lähdettäisiin muuttamaan. Se varmastikin pidetään siten, kun on suunniteltu ja sen jälkeen valtuusto jäänee kesälomille.

Kuntavaalien muuttunut aikataulu asettaa kuitenkin Toivosen mukaan haasteita luottamuspaikkojen jaolle, sillä niitä ryhdytään jakamaan kuntavaalien eli kesäkuun puolivälin jälkeen. Eteen tulee kuitenkin nopeasti heinäkuu, joka on perinteisesti ollut lomakuukausi paikallispolitiikassakin.

– Voi olla, että luottamuspaikkojen jakoon liittyvät asiat keskeytyvät heinäkuuksi ja asiaan palataan elokuussa.

– En kuitenkaan näe mitään estettä sille, etteikö uusi valtuusto voisi kokoontua elokuussa, Toivonen sanoo ja jatkaa, että hyvä olisi kuitenkin pohtia sitä, että uuden valtuuston ensimmäinen kokous olisi vasta elokuun loppupuolella.

Keskusteluissa on myös pohdittu sitä, mitä vaalien siirto ja sitä seuraava valtuustokauden myöhäisempi aloitus vaikuttaa muun muassa ensi vuoden talousarvion laatimiseen. Toivonen ei näe tätä ongelmana.

– En näe tätä asiaa kovinkaan huolestuttavana, koska kunnan virkamiehet pysyvät samoina ja toimivat kuten ennenkin, hän summaa.