Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avilta kovaa kieltä koronalaista – "Uusi tartuntatautilaki on kirjoitettu niin mutkikkaaksi, etteivät edes juristit ymmärrä"

Lainsäätäjät saavat koronalaista harvinaisen suorasukaista kritiikkiä tänään tiistaina julkaistussa a luehallintoviraston (avi) blogikirjoituksessa. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö, aluehallintoylilääkäri Sami Remes Itä-Suomen aluehallintovirastosta suomii lakikieltä tarpeettoman monimutkaiseksi.

– Tällä kertaa näyttää siltä, että uusi tartuntatautilaki on kirjoitettu niin mutkikkaaksi, etteivät edes juristit ymmärrä mistä on kyse. Epäselviä säädöksiä ei muuteta lainvastaisella toimeenpanolla, vaan säädöksiä korjaamalla ja selkiyttämällä, Remes kirjoittaa.

Aluehallintovirasto on saanut kritiikkiä tavastaan soveltaa uutta tartuntatautilakia.

– Päätöksen tultua julki ministeriö totesi avin päätöksen lain alkuperäisen tarkoituksen vastaiseksi. Avi totesi tehneensä päätöksen sen pohjalta, mitä lakiin on kirjoitettu.

Remes toteaa, että jos avin päätös tuntuu epidemian hoidon kannalta epätarkoituksenmukaiselta tai epätäydelliseltä, se johtuu päätöksen taustalla olevista laeista. Avin päätökset ovat hallintopäätöksiä, joista voi valittaa hallinto-oikeuteen, kuten koronaepidemian aikana on jo tapahtunut.

– Avi lain toimeenpanijana ei voi lain muotoilua korjata, lainsäädännöstä vastaavien viranomaisten täytyy tehdä se.

Remeksen mukaan ongelma ei ole uusi, mutta se on korostunut korona-aikana. Hänen mukaansa vanha tartuntatautilaki lisäksi soveltuu huonosti koronapandemian kaltaiseen epidemiaan.

Remes toteaa, että aveja on arvosteltu vuoroin liian tiukoista ja vuoroin liian löyhistä päätöksistä.

– Avilaiset ovat tehneet vuoden kovasti töitä melkoisessa paineessa ja ristiriitojenkin keskellä yhteiseksi parhaaksi, ja torjuneet epidemiaa kaikin lainmukaisin keinoin. Avit myös valvovat, että koronatoimet perustuvat lakiin ja toteuttavat oikeusvaltioperiaatetta omassakin toiminnassaan, Remes puolustaa.