Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä hidastaa? Sekajätteen kuljetuksen kilpailutusta ei ole vieläkään aloitettu

Kuljetuspalveluyritys Piharatamo Oy ei ota enää vastaan uusia jätteenkuljetusasiakkaita Nurmijärveltä. Syynä on epätietoisuus siitä, milloin sekajätteen kuljetuksen kilpailutus kunnassa alkaa. Yritys ei uskalla investoida Nurmijärven jätehuoltoon nykyistä enempää kalustoa eikä henkilökuntaa.

– Käytännössä ajamme Nurmijärvellä yhdellä autolla. Asiakkaita kyllä saisi, mutta ei kannata ottaa kymmentä ukkoa ja kahdeksaa autoa hommiin, kun tämä kuitenkin yhtenä päivänä loppuu, sanoo Piharatamo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Jokinen.

Alun perin sekajätteen kuljetuksen kilpailutuksen piti olla valmis lokakuussa 2020, mutta sitä ei ole vielä edes aloitettu.

– Suunnittele tässä sitten jotakin. Uuden jäteauton saamiseen menee tilauspäivästä vuosi, ja jos kuljetuksen kilpailutus aloitettaisiin vaikka tänään, se olisi kokemukseni mukaan valmis vuoden kuluttua, Jokinen sanoo.

Piharatamo Oy on ainoa paikallinen yritys, joka kuljettaa sekajätteitä Nurmijärvellä. Sillä on kunnan alueella noin 2 000 asiakasta. Sen lisäksi alueella toimivat ainakin suuremmat yritykset Lassila & Tikanoja, Remeo sekä Urbaser.

– Kilpailutuksen jälkeen sekajätteen kuljetus ei tule jäämään paikalliselle yritykselle. Se on ihan tuttu kuvio näissä kilpailutustilanteissa, Jokinen tietää.

Kilpailutuksen jälkeen seka- jätteen kuljetus ei tule jäämään paikalliselle yritykselle.

Mikko Jokinen

Nurmijärven tekninen lautakunta päätti syyskuussa 2017, että kunnan alueella siirrytään sekajätteen osalta kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Sen oli määrä käynnistyä 1. lokakuuta 2020.

Helmikuussa 2018 Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti kunnan liittymisestä Kiertokapula Oy:n osakkaaksi. Samalla todettiin, että on tarkoituksenmukaista tehdä kunnan ja Kiertokapulan välillä sopimus siitä, että Kiertokapula huolehtisi Nurmijärven sekajätteen kuljetuksen kilpailuttamisesta.

Asia palautui syyskuussa 2019 Nurmijärven kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen uudelleen valmisteltavaksi. Tällöin haluttiin kiinnittää huomiota kunnan oikeuteen päättää jokaisesta kilpailutuksesta, raportointiin (palvelusta tehdyt reklamaatiot ja asiakastyytyväisyyspalaute) sekä nykytilan ja vaihtoehtoisen mallin esittelyyn.

Helmikuussa 2021 sopimusta Kiertokapulan kanssa kilpailutuksen järjestämisestä ei edelleenkään ole.

– Kunta on ollut nyt kaksi vuotta Kiertokapulan osakkaana, ja yhteistyö sen sekä alueellisen jätelautakunta Kolmenkierron kanssa on sujunut hyvin. Monia käynnistymisvaiheessa vielä avoimina olleita selvitysasioita on saatu ratkaistua kuluneiden kahden vuoden aikana. Myös jätteenkuljetuksen järjestämiseen liittyvä sopimus sekä kunnanhallituksen pyytämät selvitykset tuodaan päätöksentekoon vielä kevätkauden 2021 aikana, toteaa tekninen johtaja Jouko Lehtonen.

Kunnallistekniikan päällikön Jyrki Merosen mukaan Kiertokapulalla on jo sopimukset 11 osakaskuntansa kanssa jätteenkuljetuksen järjestämisestä.

– Nurmijärven kunnassa olemme jatkaneet kilpailuttamisen selvittämistä yhdessä Kiertokapulan kanssa sekä pitäneet yhteyttä jätelautakunta Kolmenkiertoon. Tarkoituksena on, että sopimusten allekirjoittamisen jälkeen Kiertokapula voisi sovitusti käynnistää jätekuljetusten kilpailutusten valmistelut seka- ja biojätteen sekä mahdollisesti muovipakkausten osalta, Meronen kertoo.

Kilpailutusvaihe vie Merosen mukaan reilun vuoden. Se sisältää muun muassa keskustelut markkinoiden eli jätteenkuljetusyrittäjien kanssa, tarjouspyyntöasiakirjojen valmistelun ja hyväksyttämisen kunnassa, kilpailutuksen läpiviennin sekä valitun urakoitsijan kalustohankintavaiheen.

– Aikaisintaan loppukeväällä vuonna 2022 jätteiden kuljetukset voivat käynnistyä uudella tavalla, Meronen toteaa.

Alueisännöitsijä Aino Angervuorelle ei ole tullut yrityksiltä kilpailutuksen viivästymistä koskevaa palautetta.

– Olemme myös käyneet aika ajoin aikataulua läpi niiden yritysten kanssa jotka ovat asiaa kysyneet, Angervuori kertoo.

–Jätelakia ollaan parhaillaan uudistamassa, mikä toteutuessaan lisää jätealan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Uuden lain velvoittamana jätteitä lajitellaan, kuljetetaan ja kierrätetään entistä enemmän, Angervuori vielä muistuttaa.