Miksi Keusoten rokotustahti on ollut muuta maata hitaampi? – Näin vastaa kuntayhtymän johtaja

Koronarokotuksia on jaettu tiistai-iltaan mennessä Tuusulassa 6,6 prosentille ja Hyvinkäällä 8,6 prosenttia väestöstä. Mari Kosonen

Tero Vähämäki

Keski-Uusimaa uutisoi keskiviikkona, että Keusoten alueen koronarokotustahti on ollut selkeästi muuta maata hitaampaa. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän kunnat ovat häntäpäässä myös Uusimaan kuntia vertaillessa.

Kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo, että ikäihmisiä ole päästy rokottamaan toivotulla tahdilla, sillä rokotteita jakava HUS-apteekki on suunnannut Keusotelle alun alkaen Moderna rokotetta, joka on kärsinyt tuotanto-ongelmista.

– Samanaikaisesti kansallisen rokotusjärjestyksen mukaan ikäihmiset ovat kuitenkin ensisijalla, joten tässä on ollut ristiriitaa, Laitinen-Parkkonen sanoo.

Kuntayhtymän johtajan mukaan rokotteita jaetaan jatkossa tasapuolisesti koko Uudenmaan alueella.

– Tästä sovimme tiistaina. Pidän tätä erittäin tärkeänä linjauksena.

Keusotelle toimitetaan jatkossa myös enemmän Pfizerin rokotetta. Laitinen-Parkkosen kertoo, että tämän ansiosta rokotuskattavuuden suuret erot yli 80-vuotiaitten ryhmässä Uudenmaan sisällä saadaan Keusoten osalta tasattua viikkoon 15 mennessä.

Keusoten alueen kunnista Tuusulassa rokotustahti on ollut hitainta (tiistai-iltaan mennessä 6,6 prosenttia). Hyvinkäällä on puolestaan rokotettu väestöstä 8,6 prosenttia. Laitinen-Parkkosen mukaan kahden prosenttiyksikön eroa selittää osittain se, että Hyvinkäällä on rokotettu kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti Hyvinkään sairaalan työntekijöitä. Heistä monet ovat hyvinkääläisiä.

– Rokotukset aloitettiin lisäksi Pfizerin rokotteella, jota toimitettiin vain Hyvinkäälle ja Järvenpäähän sen vaatimien kuljetusolosuhteiden vuoksi. Vaikka pisteet palvelivat koko aluetta, tällä on voinut olla vaikutusta. Painopiste on nyt käytettävissä olevien rokotteiden puitteissa tasata kuntakohtaisia eroja, ja siinä ollaan jo edistyttykin, Laitinen-Parkkonen summaa.

Laitinen-Parkkonen kertoo, että keskiviikon jälkeen Keusoten alueen rokotusikäisestä väestöstä on rokotettu 7,7 prosenttia.

Tälle viikolle rokotteita on kuitenkin tulossa hieman suunniteltua vähemmän rokotteita.

– Olemme saaneet kaikesta huolimatta kirittyä hyvin, vaikka äkilliset rokote-erien perumiset ovatkin haittaamassa.

Laitinen-Parkkonen uskoo, että massarokotuksiin päästään nopeammin nyt, kun Astra-Zenecan rokotteella saa rokottaa myös ikäihmisiä.

– Onneksi myös uusia rokotteita on tulossa nyt kevään aikana, mahdollisesti huhtikuussa.

Monia ikäihmisiä ja heidän omaisiaan on hämmentänyt Keusoten verkosta löytyvä rokotuslista, jossa on niputettu 70–79-vuotiaat yhteen ikäluokkaan. Muualla rajaukset ovat pääosin 70–74- ja 75–79-vuotiaat.

Laitinen-Parkkosen mukaan syy on vain tekninen, sillä ajanvarauksia ei ole vielä avattu.

– Verkkosivut ovat rokotusten osalla juuri uudistumassa, ja niillä näkyy selkeämmin tuo THL:n linjauksen mukainen ryhmittely.

Lisäksi Laitinen-Parkkonen kertoo, että sivuille on tulossa lähipäivinä rokotusten edistymisen seuraamista helpottava väline, jossa tiedot tulevat suoraan THL:n rokoterekisteristä koottuna Keusoten alueelle.

Muokattu: Korjattu päivä, jolloin sovittiin rokotteiden jakamisesta tasaisesti Uudellemaalle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut