Yli 200 nurmijärveläistä tähtää valtuustoon – eniten ehdokkaita keskustalla ja kokoomuksella

Kuntavaalit: 224 nurmijärveläistä on asettunut ehdolle kuntavaaleihin. Eniten ehdokkaita on keskustalla ja kokoomuksella.

Nurmijärven valtuustosta paikkaa tavoittelee tämän hetken tiedon mukaan 224 ehdokasta. Riikka Laine
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

224 nurmijärveläistä on asettunut ehdolle kuntavaaleihin ja tavoittelee näin ollen paikkaa kunnanvaltuustossa. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 ehdokkaita oli kaikkiaan 228.

Puolueiden paikallisyhdistykset jättivät ehdokaslistansa Nurmijärven kunnan keskusvaalilautakunnalle tämän viikon tiistaihin mennessä.

Kuntavaalien siirrosta tehtiin aiemmin jo alustava päätös kesäkuulle. Mikäli tähän liittyvä lakimuutos myöhemmin eduskunnassa hyväksytään, ehdokaslistoja on mahdollista täydentää 4. toukokuuta asti. Puolueet jatkavatkin yhä ehdokashankintaa.

Tällä hetkellä eniten nurmijärveläisiä kuntavaaliehdokkaita on keskustalla, kaikkiaan 46. Nurmijärven Keskustan vaalipäällikkö Esa Lahtela on määrään tyytyväinen.

– Toki jatkamme yhä ehdokashankintaa. Toiveenamme on saada useampia ehdokkaita vielä lisää – erityisesti naisehdokkaita, hän kertoo.

Kokoomuksen listalla ehdokkaita on yksi vähemmän, 45.

– Toivomme, että pääsisimme 50 ehdokkaaseen. Loppukirimme oli kuitenkin jo nyt mahtava, saimme pelkästään viime viikonlopun aikana viisi uutta ehdokasta, Kokoomuksen Nurmijärven kunnallisjärjestön vaalipäällikkö Kari Suomela kertoo.

Sekä keskusta että kokoomus ovat jo nyt ylittäneet vuoden 2017 kuntavaalien ehdokasmääränsä. Tuolloin molemmilla oli 43 ehdokasta.

– Ihmiset tuntuvat silti olevan tällä kertaa varovaisempia lähtemään ehdolle. Uskoisin, että se johtuu osin siitä, miten sosiaalinen media nykypäivänä toimii. Siellä arvostellaan välillä aika rohkeasti ihmisiä, Suomela kuvailee.

Perussuomalaisilla on tässä vaiheessa 40 ehdokasta.

Heidänkin listansa on tiettävästi ennätyspitkä, sillä vuoden 2017 kuntavaaleissa puolueella oli 26 nurmijärveläisehdokasta.

– Olemme erittäin tyytyväisiä tämän hetkiseen ehdokasmääräämme. Meillä ei ole mitään syytä jarrutella ehdokashankintaa, jos se mahdollistetaan toukokuulle asti. Tällä hetkelläkin tulijoita on odottelemassa. Tavoitteemme on vähintäänkin tuplata viime vaalien ehdokaslista ja nousta suurimmaksi puolueeksi Nurmijärvellä, Nurmijärven Perussuomalaisten vaalipäällikkö Maiju Tapiolinna iloitsee.

Vihreillä on puolestaan 37 nurmijärveläistä ehdokasta. Määrä on täsmälleen sama kuin edellisissä kuntavaaleissa.

– Toivomme saavamme kymmenkunta ehdokasta vielä lisää ja näin ollen kesäkuun vaaleihin kaikkien aikojen listan, Nurmijärven Vihreiden puheenjohtaja Leni Pispala kommentoi.

Suurin pudotus ehdokasmäärässä on toistaiseksi sosiaalidemokraateilla. Heidän listallaan on 30 nurmijärveläisehdokasta, joista 25 on toimitettu keskusvaalilautakunnalle määräaikaan mennessä ja viisi toimitetana täydennyslistalla, mikäli eduskunta hyväksyy lakimuutoksen. Viime kuntavaaleissa ehdokkaita oli Nurmijärven eniten, 48.

– Ehdokkaiden saaminen on ollut vaikeampaa kuin viime vaaleissa. Yleisin syy kieltäytymiselle on ollut ajanpuute. Itse uskon, että pandemian aiheuttamilla poikkeusoloilla on myös vaikutuksensa, Nurmijärven demarit – Nurmijärven kunnallisjärjestö ry:n puheenjohtaja, vaalipäällikkö Harri Lepolahti toteaa.

Hän myös harmittelee sitä, että pandemiasta johtuen ihmisiä ei ole päästy kohtamaan perinteisellä tavalla kasvotusten.

– Tavoitteenamme on kuitenkin nimetä vähintään sama määrä ehdokkaita kuin viime vaaleissa.

Vasemmistoliitolla on Nurmijärvellä tällä hetkellä 11 ehdokasta. Määrä on täsmälleen sama kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Kristillisdemokraateilla ehdokkaita on 10, mikä on kolme vähemmän kuin viimeksi.

RKP:lla ehdokkaita on kolme – saman verran kuin viime kerralla.

Myös Liike Nyt on asettanut kaksi nurmijärveläisehdokasta kuntavaaleihin. Puolue lähtee vaaleihin ensimmäistä kertaa myös omalla paikallisyhdistyksellä.

– Tähän asti Nurmijärvi on toiminut Espoon paikallisyhdistyksen siipien alla. Liike Nyt Nurmijärvi ry perustettiin viime viikolla, puheenjohtaja Kenneth Morelius kertoo ja jatkaa, että tavoitteena on saada kaikkiaan kuusi nurmijärveläisehdokasta vaaleihin.

Piraattipuolueella, Itsenäisyyspuolueella tai Liberaalipuolueella ei ole ainakaan tällä erää nurmijärveläisiä ehdokkaita.

Päivitetty 14.3. klo 9.06. Lisätty Maiju Tapiolinnan kommentti.

Kuntavaalit

Kuntavaalien siirtämisestä kesäkuun 13. päivään on tehty poliittinen linjaus.

Lopullisesti asian vahvistaa vielä eduskunta hallituksen esityksen pohjalta.

Tällä hetkellä onkin yhä voimassa aikataulu, jonka mukaan ehdokasasettelu tulee vahvistaa 18. maaliskuuta 2021.

Nurmijärven kunnalta kerrotaan, että keskusvaalilautakunta pitää kokoukset ja laatii ehdokaslistojen yhdistelmän vaalilain mukaisessa järjestyksessä ensi viikolla.

Mikäli lakimuutos astuu voimaan, uusi ehdokashakemusten jättöpäivä olisi 4.5. ja ehdokasasettelun vahvistaminen 14.5.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut