Koronarajoitukset kurittavat pahasti eteläisen Suomen suurinta tanssikeskusta – Ruusulinnassa ei silti anneta periksi

– On tämä ollut raskasta. Kun avaaminen siirtyy ja siirtyy ruvetaan laskemaan rahoja. Pahinta on ollut epätietoisuus ja se, ettei ole pientä toivon kipinää, kertoo Nurmijärvellä toimivan Ruusulinnan toimitusjohtaja Marika Lehtinen. Ruusulinna on eteläisen Suomen suurin tanssikeskus, ja valtakunnallisestikin maan suurimpia.

Lehtisen mukaan yrityksen tanssitoiminnan liikevaihto oli normaaliaikana noin 700 000 euroa vuodessa. 2020 se oli 272 000 euroa.

– Esiintyjästä riippuen kävijöitä oli ennen 400–500 illassa, huippuiltoina yli tuhat. Viime syksynä heitä oli 200–300 illassa, Lehtinen kertoo.

Vaikka toimintaa ei ole, kulut pyörivät. Niistä on toistaiseksi selviydytty yrityksen puskurirahan, omien säästöjen sekä saatujen tukien turvin. Nyt odotetaan kustannustuki kolmosta.

Valtiolta saaduista kustannustuista on Lehtisen mukaan ollut todellista apua. Ely-keskuksen kehittämistukea hän arvostelee tiukasti.

– Kuka rupeaa miettimään tuen edellyttämiä uudistuksia, kun liikevaihto on nolla? Etenkin kun tuki maksettiin suunnittelusta, johon olisi pitänyt palkata konsultti ja tukea olisi saanut vasta jälkikäteen? Ruusulinnan päätoimiala on tanssiminen, en mä voi ruveta pitämään tässä kanalaa, Lehtinen napauttaa.

Ruusulinnassa ei ole tanssimisen päätyttyä turvauduttu karaokeen tai kyläbaarin pitoon.

– Jos tänne perustaa kaljakuppilan, tanssijat eivät enää tule. Sitä paitsi kuka tänne syrjäkylälle tulisi kaljalle.

Ruusulinnan taloutta helpottaa se, että yrityksen tilat ja tontti ovat omat. Tontilla toimii ruusulinnan lisäksi muitakin yrityksiä, joilta saadaan vuokratuloja.

Paitsi talous Lehtisen mieltä kalvaa koko tanssigenren tulevaisuus.

– Jääkö vanhempi tanssiporukka kokonaan pois ja putoavatko väkimäärät? Ainakin toiminta muuttuu viikonloppupainotteisemmaksi, tuolla maakunnissahan on ennen koronaa tanssittu keskiviikosta lähtien, hän pohtii.

Ensimmäisen kerran Ruusulinnan toiminta pysähtyi koronarajoitusten vuoksi maaliskuussa 2020. Toimintaa olisi saanut jatkaa kesäkuussa, mutta yleisörajoitusten vuoksi sen ei uskottu kannattavan. Niinpä Ruusulinnan ovet avautuivat elokuussa sulkeutuakseen jälleen kolmisen kuukautta myöhemmin. Viimeksi Ruusulinnassa on tanssittu marraskuussa Kari Hirvosen tahdissa.

Ruusulinna ei silti ole luovuttamassa.

– Heti kun saamme luvan ja tanssi-iltoja pystytään järjestämään taloudellisesti kannattavasti, ovet aukeavat. Meillä on sellainen harrastajakunta, joka vain odottaa koska päästään tanssimaan. He elävät samaa huolta ja murhetta minun kanssani, Lehtinen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut