Kuntalaiset hämmästelevät tekojään sulkemista – näin Nurmijärven kunta selventää tilannetta

Krannilan tekojää suljettiin sunnuntaina 9. maaliskuuta. Arkisto / Riikka Laine
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven Kirkonkylässä sijaitsevan tekojääradan viime sunnuntainen sulkeminen on herättänyt hämmästystä kuntalaisissa.

Osa innokkaista luistelijoista on pohtinut, miksi tekojää piti sulkea, vaikka tällä viikolla Nurmijärvellä on ollut koviakin pakkasia. Myös Nurmijärven hyvinvointilautakunnan jäsenet vetosivat aiemmin kuntaan siitä, että teko- ja ulkojäät pidettäisiin yhä kuntalaisten käytössä.

Nurmijärven kunnan vs. liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koski kuitenkin muistuttaa, että tekojäätä on vaikea saada pidettyä maaliskuussa turvallisessa käyttökunnossa.

Helmi–maaliskuun vaihteessa olleiden plussakelien seurauksena tekojäähän ehti jo syntyä railoja.

– Lisäksi kaukalon puolella jää oli sulanut paikoin puhki. Saimme viime viikolla palautetta myös käyttäjiltä, että jää ei ole enää turvallisesti luisteltavassa kunnossa, hän sanoo.

Tällä viikolla lämpötila on laskenut pakkaslukemiin, ja yöllä on ollut koviakin pakkasia. Koski kuitenkin muistuttaa, että sääennusteet näyttävät jälleen plussakelejä tuleville päiville.

– Tämä yhdessä kasvaneen auringonsäteilyn kanssa tarkoittaa sitä, että sulaminen jatkuu jo tämän viikon lopulla. Eli ensin meidän olisi pitänyt korjata jäässä olevat lämpimän sään vauriot jäädyttämällä sitä alkuviikosta ylityöllä öisin ja sen jälkeen alkavat taas plussakelit ja jään kunto putoaisi heti uudelleen huonoksi.

– Kuluttaisimme siis Nuuka-aikana valtavan määrän energiaa, vettä ja resursseja saadaksemme kelvottomasta jäästä huonon, hän kiteyttää.

Koski muistuttaa, että huono jää ei myöskään ole turvallinen.

– Haluamme toimia vastuullisesti.

Koski muistuttaa myös, että jokavuotinen trendi on ollut, että helmikuun lopulla tekojään käyttäjämäärät laskevat merkittävästi ja maaliskuulle tultaessa tekojäällä on käyttäjiä enää murto-osa.

Syksyllä sen sijaan ihmisten kiinnostus tekojään käyttöä kohtaan on korkeimmillaan.

– Tästä syystä olemme pyrkineet syksyisin avaamaan jään heti, kun olosuhteet antavat mahdollisuuden ja pidentämään kautta sieltä päästä, missä sille on eniten käyttöä, Koski sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut