Koskilla saa kalastaa entiseen malliin – läänikohtainen lupa ei riitä eivätkä jokamiehenoikeudet päde

Tieto siitä, että Varsinais-Suomen Ely-keskus on kieltänyt onkimisen, pilkkimisen ja viehekalastuksen Myllykosken ja Nukarinkosken koskialueilla sekä Boffankoskella on aiheuttanut sekaannusta kalastuksen harrastajien keskuudessa.

Nurmijärven ja Palojoen yhteisten vesialueiden osakaskunnat sekä Nukarin ja Raalan yhteisten vesialueiden osakaskunnat ovat saaneet monia asiaan liittyviä yhteydenottoja. Niitä on sävyttänyt huoli siitä, että kalastus näillä suosituilla koskialueilla päättyy kalastuskieltopäätöksen voimassaoloajaksi.

Nurmijärven ja Palojoen yhteisten vesialueiden osakaskuntia edustavan Juhani Kortelaisen sekä Nukarin ja Raalan yhteisten vesialueiden osakaskuntia edustavan Pentti Lehmusvaaran mukaan myönnetyt kalastuskiellot eivät muuta kalastuskäytäntöjä kyseisillä alueilla millään tavalla. Jo voimaan tulleet kalastuskiellot jatkuvat vuoden 2030 loppuun asti, ja ovat jatkoa aikaisemmille vastaaville päätöksille.

Mistä sitten oikein on kysymys?

– Vaelluskalavesistöissä jollainen Vantaanjoki on, yleiskalastusoikeudet eivät ole voimassa koski- ja virta-alueilla. Tämä tulee kalastuslaista, eikä tähän tarvitse hakea kalastuskieltoa, kertoo kalastusmestari Petri Savola Ely-keskuksesta.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että sekä Myllykoski, Boffankoski että Nukarinkoski ovat erityiskalastusalueita, joilla ei saa kalastaa jokamiehen oikeuksiin perustuen eikä pelkällä läänikohtaisella viehekalastusluvalla. Näillä alueilla kalastamiseen vaaditaan aina kalastushoitomaksun lisäksi paikallisten määräysten mukainen viehekalastuslupa.

Kireitä siimoja kaikille luvallisille kalastajille.

Juhani Kortelainen ja Pentti Lehmusvaara

– Osakaskunnat järjestävät itse luvanmyynnin ja laativat myös kalastuksen säännöt kalastuslakia noudattaen, Savola selventää vielä.

Myönnetty kalastuksen rajoituspäätös koskee Savolan mukaan kyseisten koskien hitaammin virtaavia alueita ja suvantoalueita. Näin rajoituspäätöksellä pystytään muodostamaan yhtenäisempi erityiskalastusalue sekä rajoittamaan ja kieltämään esimerkiksi onkimista ja pilkkimistä.

Koska kalastuksen rajoituspäätökset ovat määräaikaisia ja vanha päätös on mennyt umpeen, Nurmijärven kirkonkylän ja Palojoen yhteisten vesialueiden osakaskunnat sekä Nukarin ja Raalan yhteisten vesialueiden osakaskunnat hakivat uutta kalastuksenrajoitusta, joka on nyt myönnetty.

Osakaskuntien edustajat Juhani Kortelainen ja Pentti Lehmusvaara ovat tyytyväisiä päätöksiin viehekalastuksen rajoituksista koskialueilla. Heidän mukaansa ne mahdollistavat jo vuosikymmeniä tehdyn pitkäjänteisen työn jatkumisen ja kehittämisen Vantaanjoen kalakantojen hyväksi.

– Erityisesti meritaimenen paluu ikiaikaisille kutualueilleen koskiin, joista merkittävimmät ovat Nukarin kosket ja Myllykosken alue, on vähintään pienen mittaluokan ihme, Kortelainen ja Lehmusvaara sanovat.

Ihmeen ovat heidän mukaansa mahdollistaneet kalaveden omistajat osakaskuntien muodossa. Ne ovat antaneet toimintamahdollisuuksia ja taloudellisia resursseja yhteistoimintatahoille, jotka ovat talkootyöllä parantaneet taimenten lisääntymismahdollisuuksia rakentamalla muun muassa kutusoraikkoja koskialueille.

– Meritaimen on edelleenkin erittäin uhanalaiseksi määritelty. Koskiin rakennetuilla kutusoraikoilla keväällä syntyvät kalanpoikaset hakeutuvat kesän aikana myös suvantoalueille. Ne käyttävät ravintonaan vedessä eläviä hyönteisiä, niiden toukkia ja kotiloita, ja tarttuvat myös hanakasti onkihenkilön tarjoamaan mato- tai katkarapusyöttiin ongessa. Näiden alamittaisten taimenenpoikasten suojelemiseksi onkiminen on kielletty myös suvannoissa, Pentti Lehmusvaara tarkentaa.

Suvantoalueella syntyy taimenen poikasia, joiden herkkua madot ja katkaravut ovat. Nämä alamittaiset taimenet tarttuvat onkeen, Pentti Lehmusvaara kertoo.

Hän muistuttaa, että yleisen kalastusoikeuden ulkopuolelle jäävä alue on esimerkiksi Nukarilla vain noin puolentoista kilometrin mittainen. Alue, jolla yleinen kalastusoikeus on voimassa Nukarin ja Raalan kylien alueella, on pituudeltaan kymmenisen kilometriä pitkä.

– Kireitä siimoja kaikille luvallisille kalastajille, teidän tuomalla taloudellisella resurssilla kehitetään 1,5 miljoonan asukkaan lähikalastus- ja virkistäytymismahdollisuutta eteenpäin, joella tavataan, Kortelainen ja Lehmusvaara toivottavat.

Kalastusluvat

Myös netistä

Nukarin ja Raalan osakaskuntien viehekalastuslupia myyvät Tauko.Nukari ja TB-Jokela. 12-h luvan voi ostaa vain Kalakortti.com nettikaupasta.

Nurmijärven kirkonkylän ja Palojoen osakaskuntien viehekalastuslupaa myyvät Myllykukko sekä nettikaupat Eräverkko.fi ja Kalakortti.com.

18-64-vuotiaiden pitää tämän lisäksi maksaa valtion kalastonhoitomaksu eräluvat.fi kautta tai R-kioskilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut