Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven tuhopoltoista tuomitut miehet valittavat hovioikeuteen – vaativat rangaistusten lieventämistä

Nurmijärven tuhopoltoista tuomitut miehet ovat valittaneet saamastaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiosta Helsingin hovioikeuteen.

Käräjäoikeus tuomitsi viime joulukuussa vuonna 1991 syntyneen nurmijärveläisen Daniel Erik Steniuksen neljän vuoden vankeuteen liittyen Lepsämän ja Valkjärven koulupaloihin, Valkjärven Lähtelän uimarannan huoltorakennuksen ja Sääksin uimarannan kahvilarakennuksen tulipaloihin sekä muun muassa kahden postilaatikon vahingoittamiseen ja yhden postilaatikon anastamiseen.

Stenius tuomittiin neljästä vahingonteosta, varkaudesta, kahdesta tuhotyöstä ja laittomasta uhkauksesta.

Vuonna 1995 syntynyt nurmijärveläinen Tommi Antero Kettunen tuomittiin tuhotyöstä kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Tuomio liittyi Lepsämän koulupaloon.

Helsingin hovioikeudesta vahvistetaan valitus Nurmijärven Uutisille. Hovioikeus on pyytänyt valituksista vastaukset vastapuolilta 19. maaliskuuta mennessä.

Stenius vaatii valituksessaan, että hovioikeus alentaisi rangaistusta niin, että se voidaan tuomita ehdollisena vankeutena mahdollisen yhdyskuntapalvelun kera.

Hän perustelee vaatimustaan hovioikeudelle toimitetussa asiakirjassa useilla eri tavoilla.

Steniuksen mukaan hän muun muassa selvitti asiansa esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa, oli ensikertalainen ja siksi ansainnut ns. selvittämisalennuksen sekä osoittanut katumusta. Lisäksi hän vetoaa siihen, että syyttäjän alkuperäinen vaatimus oli lievempi kuin käräjäoikeuden antama tuomio.

Syyttäjä vaati Steniukselle vähintään vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta.

– Valittaja pitää syyttäjän alkuperäistä näkemystä oikeana, oikeudelle toimitetussa valituksessa todetaan.

Stenius vetoaa myös siihen, että varsinainen tarkoitus ei ollut rakennusten vahingoittuminen vaan postilaatikkojen sytyttäminen.

– Näin ollen valittajan tahallisuudessa on aste-eroja mikä puoltaa rangaistuksen kohtuullisempaa mittaamista.

Kettunen puolestaan vaatii, että hovioikeus muuttaa käräjäoikeuden ratkaisua ja hylkää hänen syytteensä tuhotyöstä. Toissijaisesti hän vaatii, että tuomittua rangaistusta lievennetään olennaisesti.

Kettunen perustelee vaatimustaan muun muassa sillä, että hän kertomansa mukaan lähti ennen Lepsämän koululla tapahtunutta tulen sytyttämistä nurkan taakse auton luokse.

Valituksen mukaan hänen ei voida katsoa toimineen Steniuksen kanssa yhdessä ja yksissä tuumin.

Tuhopolttoihin liittyviä vahingonkorvauksia käsitellään erillisessä oikeusprosessissa myöhemmin.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta kerrotaan kuitenkin, ettei ajankohta ole vielä tiedossa.