Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kullantöyrääntiellä ei päästy sittenkään sopuun – toinen moitekanne käräjäoikeuteen ratkottavaksi?

Nurmijärven kunta ja Kullantöyrääntien tiekunta eivät sittenkään ole pääsemässä oikeustaistossaan sopuun, toisin kuin Nurmijärven Uutisissa 10.2. kerrottiin.

Kullantöyrääntien tiekunnan puheenjohtajan paikalta irtisanoutuneen Pentti Wanhatalon mukaan asiat ovat nyt jopa pahemmin solmussa kuin tammikuussa. Hänen mukaansa on mahdollista, että asiassa viedään vielä toinen moitekanne käräjäoikeuteen ratkottavaksi. Wanhatalo jätti kuntaan maaliskuun alussa oikaisuvaatimuksen koskien Kullantöyrääntien edellistä kokousta.

Alun perin riita lähti liikkeelle, kun Nurmijärven kunta jätti Kullantöyrääntien tiekunnan kokouksen päätöksestä joulukuussa moitekanteen Hyvinkään käräjäoikeuteen. Kunta päätyi moitekanteen jättämiseen, koska ei ollut tyytyväinen Kullantöyrääntien tieyksiköintiin. Kuntaa hiersi lähinnä se, että tiekunta oli päättänyt periä kunnalta korvausta linja-autoliikenteen tien käytöstä, koska joukkoliikenteen rasite on yksityistielle suuri. Tiekunta yhdisti joukkoliikenteen rasitteesta aiheutuvan summan kunnan tienvarresta omistamien kahden metsätilan tieyksikkömaksuihin, mutta kunta ei hyväksynyt menettelyä. Lisäksi kunta moitti tiekuntaa muotovirheistä kokouksessa.

Wanhatalo kertoo pyytäneensä kunnan lakimiestä seuraavaan kokoukseen puheenjohtajaksi, jotta kokouksessa ei enää tehtäisi muotovirheitä.

Hänen mukaansa kokous lähti kuitenkin heti virheellisesti käyntiin, kun kunnan edustajat saapuivat kokoukseen oman esityslistansa kanssa.

– Esityslistassa esitettiin mm. tieyksiköinnin muutosta, vaikka laki edellyttää, että tällaisesta esityksestä pitäisi mainita kokouskutsussa, eikä asiaa oltu siinä mainittu.

– Lisäksi kunnan edustajaksi nimetty alueisännöitsijä oli jäävi edustamaan kuntaa, koska hän on itse osallistunut viranhaltijana yksityistieasioiden päätöksenteon valmisteluun ja päätöksentekoon, jotka ovat osin riitaisia kunnan ja yksityisteiden välillä, Wanhatalo sanoo.

Oikaisuvaatimuksessaan Wanhatalo huomauttaa kuntaa myös useammasta muusta kokousmenettelyn vastaisesti hoidetusta asiasta, ja hän vaatii siksi useamman päätöksen kumoamista tai uudelleenkäsittelyä.

– On aika uskomatonta, miten kunta aloittelevia tiekuntia kohtelee.

– Tässä varmasti hiertää se, että kunta ei suostu maksamaan linja-liikenteen rasitteesta todellista kulua. Kunnan tarjoamat avustukset eivät riitä kulua kattamaan, sillä vuorobussin liikenne aiheuttaa yli puolet tien tonnirasitteesta, joka vastaa 14 vakituisen asunnon rasitetta. Kaiken lisäksi Korsisaari on vahvistanut meille, että vuorobussi käyttää Kullantöyrääntietä ainoastaan oikaisuun reitilleen ja ei voi aikataulusyystä käyttää yleisiä valtion teitä. Ja koska bussiin nousee tiemme varresta vain yksi matkustaja satunnaisesti, niin tiekunnalle tulisi halvemmaksi ostaa tälle taksikortti.

Nurmijärven kunnan lakimies Sari Forsström ei halua kommentoida Kullantyörääntien tiekunnan kokouksesta jätettyä oikaisuvaatimusta tai väitteitä esityslistan virheellisyydestä.

– Ilman tiekunnan lupaa Nurmijärven kunta tiekunnan yksittäisenä osakkaana ei voi kommentoida julkisuudessa tiekunnan kokouksia koskevia ja muita tiekunnan sisäisiä asioita.

– Tiekunta käsittelee tiekunnan yksittäisen osakkaan oikaisuvaatimuksen kokouksessaan, hän toteaa.

Forsström kuitenkin toteaa yleisesti, kunnan työntekijään ei sovelleta palvelussuhdejääviä.

– Kuntaliitto ohjeistaa, ettei palvelussuhde kuntaan tee henkilöä esteelliseksi asiassa, jossa kunta on asianosainen, hän kiteyttää.