Kyllikki liikkuu maailmalla nojatuolissa istuen – tekniikka lisääntyy ikääntyneiden hoidossa

Kotokartanon asukas Kyllikki Saastamoinen laittaa virtuaalilasit päähänsä ja lähtee matkalle.

Tällä kerralla hän liikkuu virtuaalisesti Hollannissa Amsterdamin kaduilla.

Nojatuolissa istuen olisi mahdollista päästä myös hiihtoretkelle tai keskelle kesäistä luontoa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä kehitetään digipalveluja, jotka ovat apuna hoitotyössä tai piristävät arkea.

– Mietimme, minkälaisia elämyksiä voimme tarjota hoivakodin asukkaalle, joka on aiemmin nauttinut hiihtämisestä. Virtuaalilasien kanssa on mahdollista kokea, miltä luonnossa liikkuminen tuntuu, Kotokartanon hoitotyön esimies Tuula Julkunen kertoo.

Virtuaalitodellisuus on tietokoneella luotu kolmiulotteinen keinotekoinen maailma, jota katsotaan virtuaalilasien avulla.

Nurmilinnussa on käytössä Elsi-älylattia .

Liikkuva, 360 asteen kuva tuntuu aidolta ja voi jäljitellä todellista ympäristöä tai luoda kuvitteellisen tilan.

– Virtuaalilasien käyttö on aina vapaaehtoista ja vaatii totuttelua, sillä käyttäjää ympäröivä virtuaalimaailma on hyvin todellinen. Osa asukkaista pitää virtuaalilasien käyttämisestä, osa taas ei halua käyttää laseja, Julkunen kertoo.

Hoitaja on virtuaalilasien käyttäjän seurassa koko käytön ajan. Yleensä tuokiot kestävät noin 10-15 minuuttia.

– Tavoitteena on tarjota mahdollisuus virtuaalilasien käyttöön kaikille Keusoten omissa ympärivuorokautisissa hoivakodeissa asuville ikäihmisille, kertoo ICT-kehittämispäällikkö Benita Kapp.

Digipalveluja kehitetään Keusotessa aktiivisesti.

– Lähitulevaisuudessa kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa voi olla apuna enemmänkin robotiikkaa ja älysensoreita avustavissa toiminnoissa. Robotiikkaa ovat esimerkiksi lääke-, siivous-, kuljetus- ja hyvinvointirobotit.

– Älysensoreita voidaan käyttää ulko- ja jääkaapin ovissa, matoissa ja kengissä. Turva- ja hyvinvointirannekkeilla luodaan turvaa ja asiakkaan suostumuksella voidaan seurata aktiivisuutta ja terveyttä, Kapp kertoo.

Ympärivuorokautisissa palveluissa käytetään turvateknologiaa. Esimerkiksi Nurmijärvellä hoivakoti Nurmilinnussa on käytössä Elsi-älylattia, joka paikantaa liikkeen ja ihmiskehon aseman suhteessa heidän asentoihin.

Keusotessa yksilöllistä hyvinvointia lisätään tablettitietokoneilla, joista asiakkaat voivat seurata muun muassa jumalanpalveluksia. Käytössä on myös Sävelsirkku-palvelu, jossa on musiikkia, selkouutisia, runoja ja muisteluohjelmia.

Ikäihmisille soitettiin videopuheluja

Keusotessa pidetään kotikäyntien lisäksi tablettitietokoneella yhteyttä osaan kotona asuvista ikäihmisistä.

Asiakkaalla on kotonaan tablettitietokone, johon hoitotyön ammattilaiset soittavat videopuheluita.

Niitä käytetään muun muassa ikäihmisten etähoivassa, kuntoutuksessa ja etäpäivätoiminnassa. Asiakas voi viestiä laitteella myös omaisten kanssa.

Asiakkaan tarvitsee painaa vain vihreää nappia, kun hoitaja soittaa. Jos käytössä on asiakkaan suostumuksella niin sanottu pakotettu yhteys, ei laitteeseen tarvitse edes koskea.

– Jos asiakkaaseen ei saada yhteyttä, hoitaja lähtee kotikäynnille tarkistamaan tilanteen, etähoivayksikön esimies Kirsi Lehtonen-Pulli kertoo.

Helmikuussa Keusotessa oli 75 etähoivan asiakasta, joille soitettiin lähes 2 000 etäpuhelua.

Etähoivan tueksi on suunnitteilla lääkerobottipilotti. Robotti ohjaa kotihoidon asiakkaan ottamaan lääkkeen ja annoksen oikeaan aikaan.

Robotissa käytetään apteekin annosjakelupusseja. Robotti antaa merkkiäänellä ja puheella ohjeita, kun on aika ottaa lääkkeet. Jos asiakkaalta jää lääke ottamatta, laite hälyttää hoitotyön ammattilaiselle. Hän ottaa yhteyttä asiakkaaseen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut