Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aivoviikko on nyt käynnissä – tällä viikolla ajatellaan aivoja, mietitään muistia

Kuluvalla viikolla vietetään ”Ajattele aivojasi, mieti muistiasi”-teemalla Aivoviikkoa.

Muistiliitto ja Keski-Uudenmaan Muistiyhdistys haastavat Aivoviikolla kaikki tekemään pieniä muutoksia aivoterveytensä hyväksi.

Vaikka ikä on suurin riskitekijä muistisairauteen sairastumisessa, voi riskiä pienentää omilla elintavoilla.

Keski-Uudenmaan Muistiyhdistyksen pu-heenjohtaja Mauno Lehtinen toteaa että sydänterveelliset elintavat ovat hyväksi myös aivoille.

Aivoviikolla kiinnitetään huomio erityisesti unen ja levon, liikunnan, ravinnon, aivojen aktivoinnin ja mielen hyvinvoinnin merkitykseen.

Palautumisesta 95 prosenttia tapahtuu nukkuessa.

Silloin aivot käsittelevät tietoa, varastoivat energiaa ja poistavat haitallisia aineenvaihduntatuotteita. Unen lisäksi aivot tarvitsevat myös aktivointia kulttuuria, pelejä, tanssia ja muuta aivojumppaa.

– Aivojen aktivoinnissa kannattaa kuunnella itseään ja etsiä iloa tuottavia asioita. Kun mieliala on positiivinen ja rentoutunut, aivotkin toimivat paremmin, toteaa Lehtinen.

Suomessa arvioidaan olevan 193 000 muistisairautta sairastavaa ja Keski-Uudellamaalla lähes 8000 muistisairasta.

Muistisairauksien riski kasvaa ikääntyessä, ja Suomessa on noin 7 000 työikäisenä sairastunutta. Vuosittain muistisairauteen sairastuu 14 500 ihmistä.